Legende

Hagi: ”Succesul nu e întâmplător, trebuie construit”

Rezultatele slabe ale echipelor românești în cupele europene, inclusiv ale formației pe care o antrenează, l-au pus pe gânduri pe fostul internațional Gică Hagi. 

CFR Cluj a ratat grupele Europa League, după 0-2 și 2-3 cu luxemburghezii de la Dudelange. Eșecurile suferite de ”feroviari” au fost primele înregistrate de o echipă românească în fața unui club din Luxemburg. FCSB nu a avut nici ea mai mult noroc. ”Roș-albaștrii” au pierdut cu 1-3 pe terenul lui Rapid Viena. În a doua manșă, trupa lui Nicolae Dică a condus cu 2-0 la pauză, scor care o califica în grupele Europa League. Austriecii au înscris, însă, pentru 1-2 după revenirea de la cabine și au mers mai departe.

Universitatea Craiova a fost eliminată în turul 3 preliminar din Europa League de mult mai puternica RB Leipzig, după 1-3 în Germania și 1-1 pe stadionul Ion Oblemenco. Echipa lui Gică Hagi nu a stat nici ea mai bine. În turul 2 preliminar din Europa League, Viitorul a dat piept cu olandezii de la Vitesse. La Ovidiu, puștii lui Hagi au condus la un moment dat cu 2-0, dar scorul final avea să fie 2-2. O săptămână mai târziu, constănțenii au cedat cu 1-3 și au părăsit cupele europene.

Toate aceste rezultate vor avea efecte grave asupra fotbalului autohton. Din sezonul viitor, România va trimite tot patru formații în cupele europene (una în Champions League și trei în Europa League), dar din primul tur preliminar. Acest lucru va însemna câte opt meciuri pentru fiecare club în parte și, în același timp, șanse din ce în ce mai mici pentru a ajunge în grupele unei competiții europene.

”De 9 ani, eu construiesc. Trebuie să începem să reconstruim succesul. El nu e întâmplător, trebuie construit. Dacă nu ai bazele unui concept, o strategie, nu ai cum. Totul se construiește. Întâmplător vine un rezultat, întâmplător îți vine la ziua de naștere un cadou și atât. Trebuie să știm să formăm și să construim jucători, iar apoi echipe puternice, ca să ne putem lupta cu cei de afară. Primul lucru pe care trebuie să-l construim sunt loturi naționale foarte puternice. În România, e imposibil să nu existe pe vârstă 10-15 copii deștepți, care sunt talentați. E imposibil. O singură strategie este valabilă pentru mine. Să încerci să devii cel mai bun. Chiar dacă știu că mi-am băgat singur presiune, sunt obișnuit cu ea și îmi place. Cred în continuare că românul e foarte, foarte bun. Ne lipsește organizarea, ne lipsește finanțarea, ne lipsește un concept tehnic unitar la nivel național.” Gheorghe Hagi, manager-tehnic Viitorul

Foto: fcviitorul.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply