Interviuri

SPECIAL | Juvhel Tsoumou, atacantul care s-a școlit în fotbalul german și cel englez, iar acum are planuri mari cu Hermannstadt

În 1883, exploratorul italian Pierre Savorgnan de Brazza a fondat și botezat actuala capitală a Republicii Congo, Brazzaville. Orașul adăpostește în prezent aproape 2 milioane de suflete și este despărțit de Kinshasa (capitala Republicii Democrate Congo) prin râul Congo. Tot aici, în ultimul deceniu al secolului XX, a văzut lumina zilei Juvhel Tsoumou.

Încă din primii ani ai vieții a iubit sportul care unește astăzi milioane de oameni. Când a împlinit 10 ani, s-a mutat în orașul german Zwickau, împreună cu mama sa. Aceasta s-a înscris la studii economice. Luând exemplul mamei, Tsoumou și-a urmat și el propriul vis. A mers la echipa de juniori a clubului FSV Zwickau, unde a jucat timp de doi ani. În 2003 a ajuns la Eintracht Frankfurt, iar trei ani mai târziu s-a transferat în Anglia, la Blackburn Rovers. Nu a petrecut prea mult timp acolo, astfel că în 2007 s-a întors la Frankfurt.

Pe 28 septembrie 2008 avea să debuteze într-unul dintre cele mai puternice campionate ale Europei, Bundesliga. Frankfurt a scos atunci o remiză cu Arminia Bielefeld, scor 1-1. A urmat o lungă perioadă la echipa secundă a clubului, pentru ca în 2010 să revină printre seniori și să înscrie primul și singurul său gol din Bundesliga, împotriva lui Bayern Munchen. Finalista Champions League din acel an avea numai legende în primul 11 (Hans-Jorg Butt, Daniel van Buyten,  Hamit Altintop, David Alaba, Philip Lahm, Anatoliy Tymoshchuk, Arjen Robben, Thomas Muller și Miroslav Klose), dar asta nu i-a speriat pe coechiperii lui Juvhel Tsoumou. Frankfurt a câștigat cu 2-1, iar meritul acestui succes îi aparține și actualului atacant de la Hermannstadt.

După Frankfurt, Tsoumou a plecat la Alemannia Aachen, unde nu a prins decât șase partide în perioada 2010-2011. Au urmat două experiențe în ligile inferioare din Anglia, la Preston North End și Plymouth Argyle, unde a marcat în total 5 goluri. Sezonul 2012-2013 a fost mult mai reușit pentru Tsoumou, marcând 6 goluri pentru austriecii de la TSV Hartberg. Fotbalistul congolez a petrecut apoi o scurtă perioadă la Senica (un gol), din Slovacia, și SV Waldhof Mannheim (un gol) din Germania.

Cele mai bune momente ale carierei le-a cunoscut la Wacker Burghausen, din liga a patra germană. A înscris 29 de goluri, între 2015 și 2017. În urma acestor evoluții, Tsoumou a ajuns la Ermis Aradippou, din prima ligă cipriotă. Atacantul născut în Brazzaville nu a dezamăgit nici aici. A marcat de opt ori în 29 de apariții și a terminat campionatul pe locul 8 cu echipa sa.

Dar în această vară, Juvhel a ajuns la concluzia că are nevoie de o nouă provocare. Și a venit pe plaiurile noastre, la finalista Cupei României, Hermannstadt. La începutul acestei săptămâni, fotbalistul cu o selecție în naționala Republicii Congo a marcat primele două goluri în tricoul clubului aflat la prima prezență în Liga 1 (la doar 3 ani de la înființare), în victoria 4-0 cu FC Voluntari. După 5 runde, Hermannstadt ocupă locul 4, cu 2 victorii, un egal, 2 înfrângeri și 7 puncte.

Reporter: În primul rând, vreau să te felicit pentru dubla din meciul cu FC Voluntari. Cum ai trăit acele momente?

Juvhel Tsoumou: Mulțumesc. Este un sentiment bun atunci când îmi pot ajuta echipa să câștige trei puncte. Asta e cel mai important lucru.

Cum te înțelegi cu colegii de la Hermannstadt?

În fotbal există o singură limbă, care îi aduce pe toți împreună. Deci, cu timpul am început să înțeleg puțin (româna – n. red.), deoarece mă ajută colegii mei. În special Daniel Tătar și Răzvan (Dâlbea – n. red.). Cu staff-ul tehnic, mă ajută uneori la traducere antrenorul portarilor (Florin Berța – n. red), pentru că vorbește puțin germana.

Cum ți se pare campionatul României?

Este o ligă foarte tactică și unde (echipele – n. red.) se apără mult.

Ultima dată ai evoluat în Cipru, la Ermis Aradippou.

A fost o experiență foarte bună în liga cipriotă. Și îi urez clubului Ermis Aradippou toate cele bune în viitor.

Ți-ai petrecut cea mai mare parte a carierei în Germania. La ce echipă de acolo te-ai simțit cel mai bine?

Cea mai bună echipă din Germania, pentru mine, este fostul meu club Eintracht Frankfurt.

Ce diferențe sunt între fotbalul german și cel românesc?

Diferența este foarte mare, deoarece calitatea este ridicată, iar intensitatea diferită.

Când te aflai la Frankfurt, ai jucat în Bundesliga. Ce a însemnat acea perioadă pentru tine?

Au fost unele dintre cele mai bune momente din cariera mea. Mi-a plăcut fiecare minut, mai ales când joci pentru echipa pe care o iubești.

Maximilian Nicu și Ciprian Marica sunt doi dintre cei mai cunoscuți români care au evoluat în Bundesliga. Ai avut șansa să joci împotriva lor?

Da, dar doar împotriva lui Maximilian Nicu.

Ai avut și niște experiențe în fotbalul englez, la Blackburn Rovers, Preston și Plymouth. Cum au fost acei ani pentru tine?

Liga engleză a fost unul dintre visele mele de când eram copil. A fost unul dintre cele mai bune momente din viața mea. Pentru că este cea mai bună din lume. Nu contează că totul este la rând.

Ce știai despre fotbalul din România înainte de a veni aici?

Nu prea știam, în afară de cluburi precum Steaua sau CFR Cluj.

Cine te-a convins să vii la Hermannstadt?

Am jucat anul trecut alături de un fotbalist din România la Eremis Aradippou, Radu Zaharia. Mi-a spus despre România și agentul meu a avut o ofertă, așa că am spus <<de ce nu?>>.

La sfârșitul lunii viitoare, echipa ta va juca împotriva lui CFR Cluj și a lui FCSB. Cum crezi că vor fi aceste dueluri? Dar cu cei mai buni jucători ai acestor formații, Țucudean (CFR Cluj) și Gnohere (FCSB)?

De aceea jucăm fotbal, pentru a avea un astfel de moment. Îmi place foarte mult cum joacă acele echipe,  deoarece joacă fotbal. Nu stau înapoi și doar se apără.

Ai merge la una dintre aceste formații dacă ai primi o ofertă?

(Râde – n. red.) Cel mai important lucru este prezentul. Despre asta vom vorbi la sfârșitul sezonului.

Care este obiectivul tău în acest sezon?

Să înscriu multe goluri, cât mai multe posibil, și să dau 110% în fiecare meci. Să iau toate punctele pe care le putem lua cu echipa și să avem succes.

CV JUVHEL TSOUMOU

Data nașterii: 27 decembrie 1990

Locul nașterii: Brazzaville, Republica Congo

Înălțime: 1,88 m

Post: Atacant

Numărul de pe tricou: 9

Echipa actuală: Hermannstadt (2018 – prezent)

În trecut: FSV Zwickau (Germania), Eintracht Frankfurt (Germania), Blackburn Rovers (Anglia), Alemannia Aachen (Germania), Preston North End (Anglia), Plymouth Argyle (Anglia), TVS Hartberg (Austria), Senica (Slovacia), Waldhof Mannheim (Germania), Wacker Burghausen (Germania) și Ermis Aradippou (Cipru)

Are 5 selecții în naționalele de tineret ale Germaniei și una în reprezentativa mare a Republicii Congo.

Foto: Juvhel Tsoumou (dreapta), în perioada când juca în Germania/Sursă: Marco Bschirrer/Facebook.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply