Editoriale

EDITORIAL | E mai ușor să ironizăm, decât să gândim

Julio Baptista (36 ani), ultima achiziție a lui CFR Cluj, este cel mai titrat fotbalist străin care va evolua pe plaiurile noastre. Nu o spun eu, ci cluburile la care a jucat, golurile pe care le-a marcat și trofeele pe care le-a câștigat.

Baptista a evoluat în perioada 2003-2005 la Sevilla, unde a înscris 38 de goluri. A îmbrăcat apoi tricoul lui Real Madrid, unde a fost coechipier cu Zinedine Zidane, David Beckham, Ronaldo Nazario sau Raul Gonzales. A dat 11 goluri pentru galactici în 59 de apariții, iar în 2008 a ieșit campion al Spaniei cu formația de pe Santiago Bernabeu. Între 2006 și 2007 a fost împrumutat de Real la Arsenal, unde a reușit să dea patru goluri într-un singur meci. E vorba de o partidă cu Liverpool, din Cupa Ligii Angliei, pe care ”tunarii” au câștigat-o cu 6-3.

Atacantul născut în Țara Cafelei a trecut și prin curtea lui AS Roma (2008-2011), unde a adunat 57 de meciuri și 12 goluri. În 2008, Baptista a fost adversarul actualei sale echipe, CFR Cluj, în grupele Champions League. AS Roma era învinsă în partida tur cu 1-2, după dubla argentinianului Juan Culio, care a revenit anul trecut în Ardeal. Returul l-au câștigat romanii, scor 3-1, după golul legendarului Francesco Totti și a dublei lui Matteo Brighi.  Atacantul sud-american a mai jucat la Malaga (unde a înscris 14 goluri), la Cruzeiro (12 goluri și două titluri în Brazilia), iar ultima oară în MLS, la Orlando City (6 goluri). În naționala țării sale, Julio Baptista are 47 de selecții, 5 reușite, 2 Cupe ale Confederației și 2 Copa America.

Toate aceste cifre arată că Baptista nu e un jucător de duzină, așa cum vor unii să sugereze pe rețelele de socializare. De când s-a oficializat transferul, am tot citit ironii precum ”expirat”, ”reptilă”, ”a venit să ia bani și să joace 7 meciuri”, ”să cunoască toate cluburile și fetele de noapte” sau  ”nu-l văd să facă mulți pureci în Liga 1”.

Oricine are dreptul la o opinie, asta e clar. Dar nu cred că ar fi rău ca în anumite situații să și gândim înainte de a ne exprima părerile. Baptista abia a venit, e prea devreme pentru a trage niște concluzii. E nevoie de minim 5 meciuri, pentru a ne face o primă impresie. Abia după 10-15 partide ne vom da seama (și nu doar noi, ci și conducerea lui CFR Cluj) dacă Baptista mai are un cuvânt de spus pe teren.

Are 36 ani, o vârstă la care mulți se gândesc să-și agațe ghetele în cui. Unii sunt deja retrași. Nici Baptista nu a fost departe. Din 2016, an când s-a despărțit de americanii de la Orlando City, el a stat pe tușă. O pauză atât de lungă poate afecta orice jucător, mai ales când a trecut de 30 ani. Dar unde există voință, există și izbândă.

Baptista are un mare atu, experiența la cluburile de top. Unii se așteaptă ca el să dea de la 10 goluri în sus, având în vedere că e atacant și că nivelul Ligii 1 e mult sub campionatele în care a jucat până acum. Dar eu cred că fostul internațional își poate ajuta noua echipă și altfel. Îi poate inspira pe colegii mai tineri. Îi poate învăța tot ceea ce știe. Prin prezența sa, echipa lui Toni Conceicao poate impune mai mult respect în fața adversarilor. Ultimul detaliu, dar și cel mai important, este că Baptista ar putea fi acel jucător care să facă diferența în momentele decisive.

Una peste alta, Julio Baptista are toate calitățile necesare pentru a se impune în echipa din Gruia și în campionatul României. Acum totul depinde de el (să se antreneze și să trateze cu seriozitate fiecare meci), de antrenor (să-i dea șansa de a arăta ce poate), de fani (să aibă răbdare) și de conducere (să ia măsurile care se impun în funcție de evoluțiile brazilianului).

Alte două nume mari care au jucat în campionate modeste, pe finalul carierei, sunt Rivaldo și Juninho Pernambucano. Primul, când avea vârsta de acum a lui Baptista, s-a transferat la Bunyodkor (Uzbekistan). 33 de goluri a dat Rivaldo acolo, în perioada 2008-2010. Între 2011 și 2012, Rivaldo a marcat 11 goluri pentru angolezii de la Kabuscorp. În 2009, când se apropia de 35 ani, maestrul loviturilor libere, Juninho, ajungea la Al-Gharafa (Qatar). 15 goluri a reușit acolo fostul jucător al lui Olympique Lyon.

Iată ce au scris marile ziare de sport din Europa despre transferul lui Julio Baptista:

L’Equipe: ”Julio Baptista a ieșit din pensie. Se angajează la Cluj”

Onze Mondial: ”Retras de un an și jumătate, Julio Baptista a decis să-și relanseze carierea profesionistă. Internaționalul brazilian a semnat cu CFR Cluj, din campionatul României”

Tuttomercato: ”Julio Baptista se întoarce pe terenul de fotbal. Fostul jucător al Romei a semnat pe un an cu CFR Cluj”

Daily Mail: ”Fostul atacant al Braziliei, Julio Baptista, se alătură campioanei României, CFR Cluj, în încercarea de a-și reînvia cariera”

Marca: ”Julio Baptista va juca din nou fotbal. La 36 ani, a semnat cu CFR Cluj”

Foto: Sky Sports

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Raducioiu august 18, 2018 at 9:50 pm

    Bine spus, Baptista chiar pare un profesionist, eu cred ca va ajuta C F R.

    • Reply Robert Popa august 18, 2018 at 10:01 pm

      Eu cel mai mult aștept să văd cum se va descurca în cupele europene. Acolo s-ar putea să ne surprindă în mod plăcut.

    Leave a Reply