24 mai 1967 este ziua în care s-a scris unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria echipei naționale. În penultimul joc din preliminariile pentru Campionatul European din 1968, România a întâlnit selecționata Elveției la Zurich.
Nimeni nu își imagina coșmarul pe care aveau să-l trăiască Nicolae Dobrin, Ion Pârcălab, Mircea Dridea, Ion Nunweiller sau Mircea Lucescu. În tur, care a avut loc chiar în prima etapă a calificărilor, România se impunea cu 4-2. În partida de la Zurich, însă, jucătorii români erau de nerecunoscut. După 60 de minute erau conduși cu 0-5 de reprezentativa din Țara Cantoanelor, iar până la finalul meciului au primit încă două goluri. Doar ”Prințul din Trivale” Dobrin a mai îndulcit amarul ”tricolorilor”, cu un gol marcat în minutul 70. S-a terminat 7-1 pentru Elveția, iar România rata calificarea la Euro.
S-au făcut multe speculații pe seama acelui rezultat, inclusiv despre o medicație greșită a jucătorilor (care i-a făcut să se simtă ciudat). Cert e că eșecul dureros de la Zurich a dus la demiterea lui Ilie Oană de pe banca echipei naționale. Un episod interesant este povestit și de antrenorul Constantin Teașcă, în cartea ”Piticul și restul lumii”, scrisă de George Mihalache. Înfrângerea usturătoare de la Zurich nu a avut un impact doar la nivel sportiv, ci și politic, ținând cont de vremurile în care s-a produs. După ce a urmărit meciul la televizor, Nicolae Ceaușescu (care a fost ales Secretar General al Partidului Comunist Român în 1965) a fost extrem de furios.
”Și idioții iștia de fotbaliști, care ne-au făcut de râs țara și partidul, mai au curajul să dea ochii cu poporul, acasă?”, i-a spus Ceaușescu lui Răutu, la telefon. ”Păi ce să facă, tovarășe Secretar General?, i-a replicat Răutu, să ceară azil politic? – Mda, cam așa e, dar cu ce se vor întoarce în țară, hai? – Cu avionul, tovarășe! – Ca boierii, hai, auzi tupeu la ei. Să schimbe biletele. Să vină cu trenul, la clasa a treia sau la ”bou vagon”… cu toate că după porcăria asta ar trebui să vină pe jos, să împingă trenul până la București!”
Trei ani mai târziu, sub comanda lui Angelor Niculescu, România revenea la Cupa Mondială după 32 ani. La Guadalajara, ”tricolorii” pierdeau cu Anglia (0-1) și Brazilia (2-3), dar obțineau o surprinzătoare victorie în fața Cehoslovaciei (2-1). În preliminariile Mondialului din Mexic, România și-a luat și revanșa în fața Elveției, 2-0 la București și 1-0 la Zurich.
Surse: Piticul și restul lumii (de George Mihalache), wikipedia.com
Similare
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments