Legende

Pedeapsa primită de ”tricolori” de la Ceaușescu după Dezastrul de la Zurich: ”Mai au curajul să dea ochii cu poporul?”

24 mai 1967 este ziua în care s-a scris unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria echipei naționale. În penultimul joc din preliminariile pentru Campionatul European din 1968, România a întâlnit selecționata Elveției la Zurich.

Nimeni nu își imagina coșmarul pe care aveau să-l trăiască Nicolae Dobrin, Ion Pârcălab, Mircea Dridea, Ion Nunweiller sau Mircea Lucescu. În tur, care a avut loc chiar în prima etapă a calificărilor, România se impunea cu 4-2. În partida de la Zurich, însă, jucătorii români erau de nerecunoscut. După 60 de minute erau conduși cu 0-5 de reprezentativa din Țara Cantoanelor, iar până la finalul meciului au primit încă două goluri. Doar ”Prințul din Trivale” Dobrin a mai îndulcit amarul ”tricolorilor”, cu un gol marcat în minutul 70. S-a terminat 7-1 pentru Elveția, iar România rata calificarea la Euro.

S-au făcut multe speculații pe seama acelui rezultat, inclusiv despre o medicație greșită a jucătorilor (care i-a făcut să se simtă ciudat). Cert e că eșecul dureros de la Zurich a dus la demiterea lui Ilie Oană de pe banca echipei naționale. Un episod interesant este povestit și de antrenorul Constantin Teașcă, în cartea ”Piticul și restul lumii”, scrisă de George Mihalache. Înfrângerea usturătoare de la Zurich nu a avut un impact doar la nivel sportiv, ci și politic, ținând cont de vremurile în care s-a produs. După ce a urmărit meciul la televizor, Nicolae Ceaușescu (care a fost ales Secretar General al Partidului Comunist Român în 1965) a fost extrem de furios.

”Și idioții iștia de fotbaliști, care ne-au făcut de râs țara și partidul, mai au curajul să dea ochii cu poporul, acasă?”, i-a spus Ceaușescu lui Răutu, la telefon. ”Păi ce să facă, tovarășe Secretar General?, i-a replicat Răutu, să ceară azil politic? – Mda, cam așa e, dar cu ce se vor întoarce în țară, hai? – Cu avionul, tovarășe! – Ca boierii, hai, auzi tupeu la ei. Să schimbe biletele. Să vină cu trenul, la clasa a treia sau la ”bou vagon”… cu toate că după porcăria asta ar trebui să vină pe jos, să împingă trenul până la București!”

Trei ani mai târziu, sub comanda lui Angelor Niculescu, România revenea la Cupa Mondială după 32 ani. La Guadalajara, ”tricolorii” pierdeau cu Anglia (0-1) și Brazilia (2-3), dar obțineau o surprinzătoare victorie în fața Cehoslovaciei (2-1). În preliminariile Mondialului din Mexic, România și-a luat și revanșa în fața Elveției, 2-0 la București și 1-0 la Zurich.

Surse: Piticul și restul lumii (de George Mihalache), wikipedia.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply