Editoriale

Au ars la început, dar apoi au renăscut ca Pasărea Phoenix

Cupa Mondială 2018 oferă tot mai multe surprize de la un meci la altul. După eliminarea Spaniei de către țara gazdă Rusia, la loviturile de departajare, Japonia a fost aproape și ea de un rezultat istoric.

Mulți i-au văzut pe ”samurai” ca pe niște victime sigure în fața belgienilor. Eu am mers pe un meci mare din partea niponilor. Și nu m-am înșelat. Genki Haraguchi a primit un balon lung, pe care Jan Vertonghen nu a reușit să-l intercepteze, a pătruns în careul lui Thibaut Courtois și a deschis scorul.  Nici nu s-a dezmeticit bine după acest gol, că după nici 4 minute, goalkeeperul lui Chelsea a scos iar mingea din plasă. Autor? Takashi Inui, de la Real Betis, care a prins un șut superb de la distanță.

Fanii reprezentativei din Țara Soarelui Răsare erau în delir. Dar performanța de care se apropiau i-a împins pe japonezi spre greșeli. Vertonghen s-a revanșat după eroarea de la primul gol al niponilor și a redus din handicap dintr-o fază care nu anunța nimic. A lovit mingea cu capul, aceasta s-a dus sus, și în cele din urmă s-a oprit în poarta nefericitului Eiji Kawashima.

Prin înscrierea golului de 1-2, elevii lui Roberto Martinez și-au recăpătat încrederea. Ba mai mult, au găsit drumul spre reușita de 2-2, care a venit de la Marouane Fellaini. Fotbaliștii Japoniei au încercat să preia din nou la conducerea pe tabelă. Golul calificării putea veni pe final, la lovitura liberă executată de Keisuke Honda. Dar Courtois nu a mai putut fi luat prin surprindere de ”samurai” și a scos mingea în corner.

Ce a urmat, e de povestit copiilor și nepoților. Poate cel mai frumos contraatac de la acest Mondial. Japonezii au bătut o lovitură de colț, Courtois a prins mingea și i-a trimis-o lui Kevin de Bruyne. Acesta a plecat pe contraatac și apoi i-a pasat lui Vertonghen. De la el, balonul a ajuns la Romelu Lukaku și, în cele din urmă, la Nacer Kadli, care a marcat golul victoriei. Dintr-o fază similară, Gică Hagi înscria în poarta Argentinei acum 24 ani, la Los Angeles, în optimile Campionatului Mondial. Și astfel s-a scris istoria unuia dintre cele mai frumoase jocuri de la turneul organizat de Rusia. Competiția, însă, e departe de a se fi încheiat. Mai sunt încă două partide de disputat în optimi, Suedia-Elveția și Anglia-Columbia, iar apoi urmează sferturile.

Până atunci, rămân și acum în minte cu clipele de fericire ale japonezilor (care au fost aproape de o performanță unică). ”Ar fi fost prea frumos”, după cum se intitulează o carte scrisă de regretatul Ioan Chirilă. Japonia putea ajunge pentru prima dată în sferturile Cupei Mondiale. Asiaticii sunt la a șasea participare (din 1998 și până la această ediție), iar cele mai bune rezultate le-au obținut în 2002, 2010 și acum (când s-aa oprit de fiecare dată în optimi). Luni, la Rostov, a jucat admirabil în fața echipei antrenate de Roberto Martinez. Belgia s-a comportat, însă, ca Pasărea Phoenix. A ars la începutul reprizei secunde, dar până la ultimul fluier a renăscut din propria cenușă.

Foto: Facebook@fifaworldcup

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply