Editoriale

REAL-JUVENTUS 1-3 | 5 concluzii după cea mai amară victorie a torinezilor

I. A fost un meci cu de toate – goluri, atmosferă de vis, emoții, controverse – pe scurt, un duel pe care milioane de iubitori ai sportului rege l-au trăit la maxim. Asemeni partidei dintre AS Roma și FC Barcelona, în care gruparea de pe Olimpico trebuia să bată cu 3-0 pentru a merge în semifinale (în tur, catalanii câștigaseră cu 4-1), lucru pe care l-a și reușit, și Juventus a fost aproape de o ”remontada”. Mandzukic, cu o dublă, apoi Matuidi, i-au făcut pe ”Bianconeri” să viseze la careul de ași ai Bătrânului Continent.

II. A venit, însă, acel contact dintre Benatia și Vasquez și centralul Michael Oliver a arătat punctul cu var pentru trupa lui Zinedine Zidane. A fost sau nu penalty? E un subiect care se dezbate intens în presa internațională și pe rețelele de socializare, unde părerile sunt împărțite. Dacă urmărim reluările din mai multe poziții, vom găsi o mulțime de argumente PRO sau CONTRA deciziei luate de arbitrul englez. Un lucru e sigur, penalty-ul a venit într-un moment important al jocului. Era minutul 92 și partida se îndrepta spre reprizele de prelungiri. Care ar fi fost deznodământul dacă se ajungea acolo? E o întrebare pe care o să ne-o punem mult timp de acum înainte.

III. Marcator a două goluri în meciul tur, scor 3-0, Cristiano Ronaldo s-a dovedit și de această dată decisiv pentru ”Galactici”. A transformat fără probleme lovitura de pedeapsă și și-a calificat echipa în semifinale, având avantajul victoriei cu 3-0 din tur. A ajuns la 11 meciuri consecutive cu gol marcat în Champions League și la 15 reușite în actuala ediție. Își continuă drumul spre un al cincilea trofeu suprem. Lusitanul, ajuns acum la 33 ani, a câștigat până acum de patru ori Champions League (o dată cu Manchester United și de trei ori cu Realul). Dacă vor trece de semifinale și, evident, de finală, elevii lui ”Zizou” vor ajunge la al 13-lea trofeu din istorie, al patrulea din ultimii patru ani și al treilea consecutiv.

IV. Gianluigi Buffon rămâne, în schimb, cu un gust amar. ”Vom juca cu tenacitate și demnitate. Este datoria oricui îmbracă culorile acestui club”, era promisiunea legendarului portar italian, una de care s-a ținut de cuvânt. A fost cu totul schimbat în duelul de pe Santiago Bernabeu. A apărat fabulos buturile torinezilor. Însă nu a putut trece cu vederea faza acordării penalty-ului, s-a certat cu arbitrul și a primit cartonașul roșu.

O altă decizie care va lăsa și ea multe semne de întrebare. Pentru apărarea loviturii de la 11 metri a intrat Tomas Sczencsy, dar polonezul care a evoluat în trecut la Arsenal nu a avut nicio șansă în fața lui Ronaldo. Meciul de miercuri e posibil să fi fost ultimul pentru Buffon în cea mai galonată competiție intercluburi. După ratarea calificării la Cupa Mondială din Rusia, goalkeeperul de 40 ani trăiește o altă dezamăgire.

Pierderea unei noi șanse de a cuceri Uefa Champions League, un vis rămas neîmplinit pentru Gigi. În 2015, apoi anul trecut, Juventus a ajuns în finală, dar a pierdut de fiecare dată. Prima dată în fața Barcelonei, iar a doua oară cu adeversara de miercuri, Real Madrid. Mondialul din 2006, câștigat după o finală cu Franța, rămâne astfel cea mai mare performanță din cariera lui Juventus. În acea partidă, actualul tehnician de la Real, francezul Zinedine Zidane, a primit și un cartonaș roșu.

V. Juventus a înregistrat, probabil, cea mai amară victorie din această întrecere. Pierduse drastic în turul cu Real, șansele de a întoarce scorul erau mici, dar s-a luptat până la capăt. La fel ca Roma, a crezut într-un miracol și a fost aproape să transforme miracolul în realitate.

”Juventus nu merita un astfel de final. Dacă ai cinismul de a da un astfel de penalty în minutul 93, nu ești om, ești animal.” Gianluigi Buffon, Juventus

”Am avut o șansă bună de a ne califica, dar acum e inutil să ne plângem. Chiar dacă există atât de multă amărăciune, trebuie să renunțăm la furie. Doar așa o putem lua de la capăt, ne putem regăsi luciditatea, prospețimea, forța.” Massimiliano Allegri, antrenor Juventus

”Am ajuns în semifinale, asta e tot ce contează acum. A fost, nu a fost penalty, și noi și ei am făcut o partidă bună. Ambele echipe s-au luptat până la final.” Zinedine Zidane, antrenor Real Madrid

Foto: getty images

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply