Legende

Cum a rămas Răducanu fără acte într-un turneu din Brazilia: ”Tăiați-mă, spânzurați-mă, dar pașaport nu pot să mă fac”

Cariera celui cunoscut și sub numele de ”Tamango” este plină de peripeții, atât de multe încât ar putea face oricând subiectul unui film. Rică Răducanu a cochetat mai întâi cu boxul, rugby-ul și handbalul, iar apoi s-a îndrăgostit iremediabil de balonul rotund. Și-a dedicat 10 ani din carieră Rapidului, unde a cucerit un titlu și două cupe ale României. A jucat apoi la Sportul Studențesc, Steaua, FCM Reșița, Autobuzul București și Spartac București.

A strâns 61 de selecții în echipa națională, cu care a participat la Campionatul Mondial din 1970, găzduit de Mexic. Acolo, Răducanu a apărat buturile ”tricolorilor” în meciul cu Brazilia, pierdut de selecționata lui Angelo Niculescu cu 2-3. Răducanu nu a intrat, însă, de la bun început, ci abia când sud-americanii aveau 2-0 pe tabelă. ”Cu Brazilia, cred că m-a băgat mai mult de frică”, se destăinuia Răducanu, într-un interviu acordat pentru Ziua de Cluj.

Rica

Dar până la Guadalajara, Rică Răducanu a trecut printr-o adevărată tragicomedie. Totul s-a petrecut la începutul anilor 70, când ”tricolorii” erau într-un turneu în America de Sud. Echipa națională se afla la Sao Paolo, în Brazilia, unde jucătorii trebuiau să prezinte actele pentru a primi viză de intrare în Peru. Părea să fie o zi ca oricare alta, dar, la un moment dat, toată lumea a intrat în panică. Răducanu rămăsese fără pașaport. Întâmplarea a fost descrisă cu lux de amănunte de selecționerul Angelo Niculescu, în cartea sa.

”Un avion Varig ne poartă spre Sao Paolo. Aici prezentăm actele la viză pentru intrarea în Peru. Deodată, Răducanu izbucnește:

– Nu știu unde-i pașaportul, nenică! Toată lumea intră în alertă. 

– L-am uitat în cameră la hotelul din Belo Horizonte. Cerem legătura cu hotelul Normandy, dar răspunsul e negativ. Tensiunea crește. Rapidistul nu mai știe ce să facă:

– Tăiați-mă, spânzurați-mă, dar pașaport nu pot să mă fac.

Florea Tănăsescu, șeful delegației noastre, îl sfătuiește să mai caute o dată prin bagaje. Peste o oră, Răducanu apare cu pașaportul în mână…

– Era băgat între cămăși…Apoi se întoarce spre Ghiță, zâmbindu-i mucalit. Mă Aristică (Stere Adamache – n. red.) , nu cumva mi l-ai ascuns tu ca să scapi de concurență?

Facem haz cu toții și lucrurile reintră în normal.” (Corabia cu 11 pasageri, Angelo Niculescu)

După ani și ani, a venit și replica lui Răducanu despre acel incident. ”Ne făceam multe poante între noi”, își amintește ”Tamango”.

După acel episod, România a jucat un amical cu Peru pe 9 februarie 1970. Partida s-a încheiat la egalitate, scor 1-1. În vara aceluiaș an, ”tricolorii” au participat la Mondialul din Mexic.

În primul meci, România pierdea cu 0-1 în fața campioanei en-titre, Anglia, iar în al doilea învingea cu 2-1 reprezentativa Cehoslovaciei, după golurile înscrise de Alexandru Neagu și Florea Dumitrache. În ultimul joc, cel cu Brazilia, România ceda cu 2-3 în fața viitoarei campioane mondiale. Pentru sud-americani au înscris Pele (dublă) și Jairzinho, iar pentru ”tricolori” au punctat Florea Dumitrache și Emeric Dembrovschi.

”Fotbalul mi-a oferit toată satisfacția și aprecierea din partea publicului.” Rică Răducanu, Ziua de Cluj

Foto: banatulazi.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply