Editoriale

EDITORIAL | Povestea VAR-ului

Presa, media, opinia publică, glasul poporului, redacțiile, editorialele, toate și-au găsit un subiect cărnos (cu mult miez – DEX.RO): VAR-ul. Idealismul cu care era caracterizat în lipsă (faptul că arbitrajele sunt incorecte fără suportul video – n. red.) e contracarat acum de deziluzia prezenței lui în fotbalul romanesc.

Din capul locului sau al textului, vă spun că mie mi se pare o idee buna. Simplul fapt că se pot urmări niște reluări în timp real este un lucru benefic pentru corectarea eventualelor greșeli. Problema este că mulți l-au vazut drept salvatorul fotbalului românesc și chiar i-au conferit acest statut. Dar nu este decât o biată unealtă care să ajute arbitrajul, una care ar trebui sa îi facă pe arbitri să fie mai relaxați și mai conectați la dinamica jocului, fără presiunea unor decizii numite pompos de oameni certați cu limba română drept “viciatoare de rezultat”.

Și asta și este în multe cazuri, pentru că absolutul exista doar în speranțele noastre. Tânguirile comentatorilor, obiectivitatea prietenoasă a moderatorilor la sentimentul de trădare țipat în gura mare de unii antrenori, întrebările fără răspuns și pline de emfază (atitudine nenaturală, pretențioasă – DEX.RO) spuse de unii invitați, totul nu are decât un iz de scandal fabricat în lipsa a ceva mai palpabil.

Aceiași moderatori care îți spun cât au costat drepturile de televiziune cu atâta solemnitate, încât ajungi să crezi că banii aceia au ieșit din buzunarele lor. VAR-ul se ocupă de fazele grele si foarte interpretabile. Mi-e greu să cred că un arbitru care a făcut o școală și are experiență încât să ajungă până la delegări de SuperLigă este mai incompetent decât noi, cei care ne uităm la meciuri de plăcere.

Reprezentantul acestei mișcări este nimeni altul decât Dan Petrescu. “Să îmi dea și mie VAR-ul ceva, că dă numai împotrivă”. Petrescu arată ca o materie fără simțul umorului. Întotdeauna este de o seriozitate tragică și fatalistă, iar gesturile lui neutralizează orice inițiativă de dialog. În rătăcirile lui, crede că un arbitru s-ar compromite profesional la un meci televizat, pe un canal cu acoperire națională care, bașca (în afară de, exceptând, nepunând la socoteală – DEX.RO), mai dă și o multime de reluări, pentru că suferă de diagnosticul petrescian : reaua voință. Nu este așa, noi știm că nu din cauza asta a pierdut campionatul.

Adrian Stamate

Foto: courrierinternational.com

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Povești din Sport.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply