Legende

SPECIAL | Aliou Cisse, performanțe și multe lacrimi

Unul dintre antrenorii care vor fi prezenți la Cupa Mondială din Qatar are o poveste de viață emoționantă. De numele său se leagă singurele prezențe ale țării sale la competiția supremă din sportul rege (una ca jucător, două ca antrenor), dar și o dramă în familie care i-a pus cariera la grea încercare.

În 2002, Aliou Cisse și-a pierdut 11 membri ai familiei în urma unui naufragiu cu peste 1800 de victime. Unchiul, mătușa și mai mulți verișori ai actualului tehnician se aflau pe un feribot care s-a răsturnat în largul coastei Gambiei. Tragedia s-a produs chiar în anul în care Cisse a fost căpitanul Senegalului la prima participare a țării sale la un Mondial.

Cisse (primul din stânga) la Mondialul din 2002 / Foto: FIFA TV

La ediția găzduită de Coreea de Sud și Japonia, reprezentativa africană a ajuns până în sferturile de finală, iar unul dintre rezultatele de referință este victoria obținută împotriva campioanei în exercițiu Franța, scor 1-0.

Până s-a retras din fotbal, dar și după ce s-a apucat de antrenorat, Cisse le-a dedicat fiecare victorie rudelor decedate. În plus, antrenorul lui Sadio Mane de la națională a ajutat cu bani familiile tuturor victimelor. Fondurile au fost strânse prin intermediul clubului englez Birmingham, unde a evoluat în perioada 2002-2004.

CITEȘTE ȘI

Milanul, în fața unui titlu așteptat de 11 ani. Mesajul motivațional transmis de Maldini

Povestea unei finale de neuitat. După un start dezastruos la Cupa Confederațiilor, americanii au fost la un pas de a-i sufla Braziliei marele trofeu

La 20 de ani de la tragedia din Gambia, Cisse cinstește memoria rudelor sale cu ajutorul uneia dintre cele mai frumoase meserii. Aflat din 2015 la cârma selecționatei senegaleze, Cisse a obținut în acest an a doua calificare consecutivă la Mondial (după ce în 2018 s-a oprit în faza grupelor, înregistrând o victorie cu Polonia, un egal cu Japonia și un eșec la limită în fața Poloniei). Ba mai mult, a cucerit Cupa Africii pe Națiuni, o competiție unde a ajuns doar în finală ca jucător. Performanțele reușite în 2022 au venit după două victorii împotriva Egitptului lui Mohamed Salah.

Cisse la un flash-interviu în timpul Cupei Mondiale din Rusia / Foto: FIFA TV

La Mondialul din Qatar, Senegal a fost repartizată într-o grupă cu țara gazdă, Ecuador și Olanda.

Foto sus: Facebook / Echipa Națională de Fotbal a Senegalului

*Acest material a fost difuzat și în jurnalul de sport al postului Look Sport (în prezent Prima Sport).

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply