SPECIAL | Aliou Cisse, performanțe și multe lacrimi
Unul dintre antrenorii care vor fi prezenți la Cupa Mondială din Qatar are o poveste de viață emoționantă. De numele său se leagă singurele prezențe ale țării sale la competiția supremă din sportul rege (una ca jucător, două ca antrenor), dar și o dramă în familie care i-a pus cariera la grea încercare.
În 2002, Aliou Cisse și-a pierdut 11 membri ai familiei în urma unui naufragiu cu peste 1800 de victime. Unchiul, mătușa și mai mulți verișori ai actualului tehnician se aflau pe un feribot care s-a răsturnat în largul coastei Gambiei. Tragedia s-a produs chiar în anul în care Cisse a fost căpitanul Senegalului la prima participare a țării sale la un Mondial.
Cisse (primul din stânga) la Mondialul din 2002 / Foto: FIFA TV
La ediția găzduită de Coreea de Sud și Japonia, reprezentativa africană a ajuns până în sferturile de finală, iar unul dintre rezultatele de referință este victoria obținută împotriva campioanei în exercițiu Franța, scor 1-0.
Până s-a retras din fotbal, dar și după ce s-a apucat de antrenorat, Cisse le-a dedicat fiecare victorie rudelor decedate. În plus, antrenorul lui Sadio Mane de la națională a ajutat cu bani familiile tuturor victimelor. Fondurile au fost strânse prin intermediul clubului englez Birmingham, unde a evoluat în perioada 2002-2004.
La 20 de ani de la tragedia din Gambia, Cisse cinstește memoria rudelor sale cu ajutorul uneia dintre cele mai frumoase meserii. Aflat din 2015 la cârma selecționatei senegaleze, Cisse a obținut în acest an a doua calificare consecutivă la Mondial (după ce în 2018 s-a oprit în faza grupelor, înregistrând o victorie cu Polonia, un egal cu Japonia și un eșec la limită în fața Poloniei). Ba mai mult, a cucerit Cupa Africii pe Națiuni, o competiție unde a ajuns doar în finală ca jucător. Performanțele reușite în 2022 au venit după două victorii împotriva Egitptului lui Mohamed Salah.
Cisse la un flash-interviu în timpul Cupei Mondiale din Rusia / Foto: FIFA TV
La Mondialul din Qatar, Senegal a fost repartizată într-o grupă cu țara gazdă, Ecuador și Olanda.
Foto sus: Facebook / Echipa Națională de Fotbal a Senegalului
*Acest material a fost difuzat și în jurnalul de sport al postului Look Sport (în prezent Prima Sport).
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments