Mâine, echipa națională de fotbal a României poate urca pe locul secund în grupa de calificare la Campionatul Mondial din 2022, găzduit de Qatar. Poziția vizată de tricolori, pentru că de prima nu se mai poate vorbi la modul realist (după înfrângererea la limită suferită la Hamburg, împotriva liderului Germania, scor 1-2), asigură prezența la baraj.
Confruntarea cu Armenia va fi a opta pentru elevii lui Mirel Rădoi din aceste preliminarii. E clar că orice alt pas greșit va însemna, din acest moment, ratarea prezenței la turneul final. Ratarea calificărilor la Campionatul Mondial a devenit o realitate tristă pentru tricolori, dar și pentru suporteri. După 1998, România a lipsit de la cinci ediții, egalând recordul negativ din perioada de după Mondialul din 1938 și până în 1970, când țara noastră a participat la Mondialul din Mexic.
Partida cu Armenia de mâine seară nu e doar una crucială în cursa pentru calificarea la Mondial, ci și o ocazie pentru tricolori de a-și lua revanșa, după ce au fost învinși în turul desfășurat la Yerevan cu 2-3. Tot duelul cu reprezentativa din țara fraților Karamyan, care au jucat ani buni în campionatul României, va însemna revenirea echipei naționale pe stadionul Ghencea după 12 ani, o lună și două zile. Pe locul vechii arene a răsărit una nouă, la standardele stadioanelor de renume de pe Bătrânul Continent. Mirel Rădoi știe ce însemna să asculți imnul României pe fostul Ghencea. Pe 9 septembrie 2009, când calificarea la Mondialul din 2010 era deja compromisă (după remiza cu Franța de pe Stade de France, scor 1-1), tricolorii se pregăteau de un meci de orgoliu cu Austria. Nimic și nimeni nu ar fi prezis că după finalul acelui joc vor trece atât de mulți ani până la o nouă apariție a României pe arena unde în 1989, grație dublei lui Gabi Balint și a golului semnat de Ioan Ovidiu Sabău în poarta danezului Peter Schmaikel, țara noastră reușea să se califice din nou la un Campionat Mondial după 20 de ani.
O PERIOADĂ CÂND ROMÂNIA TRIMITEA CINCI ECHIPE ÎN GRUPELE COMPETIȚIILOR EUROPENE
În toamna anului 2009, România avea în premieră cinci echipe calificate în grupele competițiilor europene (FCSB, CFR Cluj, Dinamo și Poli Timișoara în Europa League, respectiv Unirea Urziceni în Champions League). FIFA 2009 se pregătea să-i predea ștafeta ediției din 2010, însă edițiile din 2008 și 2007 încă aveau succes în rândul pasionaților de jocuri video, chiar dacă nu erau la fel de avansate la nivel grafic și al controlului fotbaliștilor, însă purtau cu ele un aer nostalgic, al unor momente a căror valoare nu poate fi măsurată. Tot atunci, Yahoo Messenger încă era una dintre cele mai populare rețele de comunicare de pe internet, serialul polițist Columbo mai reprezenta un interes pentru posturile de televiziune de la noi, actorul Jean Claude Van-Damme se pregătea de intrarea în clubul persoanelor de 50 de ani (acum, în prefixul său a apărut un 6), iar o mulțime de tineri de 15 ani (printre care mă număram și eu) așteptau începutul primei clase din liceu.
La cel de-al patrulea meci pe banca primei reprezentative, selecționerul Răzvan Lucescu a încercat să învingă Austria folosind un sistem de joc 4-4-2, cu Dani Coman – Raț, Chivu (C), Rădoi, Săpunaru – Adrian Cristea, Ghioane, Codrea, Mihai Roman – Bucur, Marica. Pe parcursul întâlnirii au mai intrat Costin Lazăr (71′, în locul lui Paul Codrea), Romeo Surdu (86′, în locul lui Adrian Cristea) și Ionuț Mazilu (78′, în locul lui Ciprian Marica).
După o primă repriză în care niciuna dintre echipe nu a reușit să trimită mingea în poartă, în minutul 54, Gigel Bucur, eroul Politehnicii Timișoara de la Donețk, unde a înscris două goluri în remiza cu Șahtior, decisive pentru eliminarea deținătoarei Cupei UEFA din preliminariile Ligii Campionilor (în retur a fost 0-0 și bănățenii au avut avantajul golurilor marcate în deplasare), deschidea scorul cu o lovitură de cap. La golul atacantului de la Timișoara, Ciprian Marica a fost coautor. Când timpul dădea senzația că trece în favoarea României, jucătorii Austriei s-au trezit din hibernare. Roman Wallner a executat o lovitură de colț, mingea a ajuns la Franz Schiemer, care l-a învins ulterior pe Dani Coman. Era minutul 83. Timp mai era pentru tricolori ca să revină în avantaj, dar nu și entuziasmul de la începutul reprizei secunde. După ultimul fluier, naționala României își lua adio (fără să știe ce va urma) de la bătrânul stadion Ghencea. Dintre jucătorii care au înfruntat-o atunci pe Austria, doar Mihai Roman (36 ani, FC Botoșani) și Cristian Săpunaru (37 ani, Rapid) mai sunt în activitate.
ULTIMA ÎNFRÂNGERE SUFERITĂ ÎN VECHIUL GHENCEA
Tot în 2009, dar pe 11 februarie, România suferea ultima înfrângere pe stadionul Ghencea, într-un amical cu selecționata Croației, scor 1-2.
Victor Pițurcă a început partida cu echipa în care se regăseau Modric (aflat și acum la națională, iar la echipa de club îmbracă tricoul lui Real Madrid din 2012) și Rakitic în formula Lobonț – Tamaș, Raț, Contra – Ovidiu Petre, Rădoi, Cociș, Codrea – Florin Costea, Florentin Petre. Selecționerul de atunci al României a mai apelat în timpul meciului la serviciile jucătorilor George Ogăraru (46′, în locul lui Cosmin Contra), Mihai Neșu (46′, în locul lui Răzvan Raț), Bănel Nicoliță (46′, în locul lui Florentin Petre), Gigel Bucur (61′, în locul lui Florin Costea), Alex Bourceanu (71′, în locul lui Paul Codrea), Dorin Goian (73′, în locul lui Mirel Rădoi), Costel Pantilimon (80′, în locul lui Bogdan Lobonț), Iulian Tameș (81′, în locul lui Răzvan Cociș) și Dacian Varga (87′, în locul lui Ciprian Marica).
Startul duelului amintea de naționala care juca la Campionatul European cu mai puțin de un an înainte. În minutul 22, Ciprian Marica a deschis scorul. Avantajul nu a ținut decât șase minute, pentru că Ivan Rakitic (legitimat acum la Sevilla, dar retras din echipa națională) a egalat după o execuție superbă din lovitură liberă. În partea secundă, speranțele tricolorilor la un rezultat de egalitate s-au spulberat, în urma golului înscris de Kranjcar în minutul 75 la o fază unde l-a avut coautor pe Eduardo. Gabriel Tamaș (37 ani, FC Voluntari), Florin Costea (36 ani, Viitorul Dăești, Liga a III-a din județul Vâlcea), Iulian Tameș (42 ani, antrenor secund și jucător la Vedița Colonești, Liga a III-a din județul Olt) și Costel Pantilimon (34 ani, liber de contract) sunt singurii jucători din ultima înfrângere a României pe stadionul Ghencea aflați încă în activitate.
ULTIMELE DOUĂ VICTORII, OBȚINUTE ÎN DOUĂ AMICALE JUCATE ÎN PREMIERĂ
Săpând și mai adânc în trecut, aflăm că 26 martie 2008 a fost penultima dată când fotbaliștii naționalei ieșeau învingători de pe terenul stadionului Ghencea. România învingea cu 3-0 Rusia, în penultimul amical dinaintea Campionatului European din Austria și Elveția.
Pițurcă a utilizat următorul prim 11: Marius Popa – Raț, Goian, Tamaș, Contra – Mutu, Rădoi, Chivu, Cociș, Florentin Petre – Marica. Pe parcursul jocului au mai fost introduși Ovidiu Petre (35′, în locul lui Tamaș), Daniel Niculae (46′, în locul lui Marica), Marius Niculae (46′, în locul lui Chivu), Nicolae Dică (46′, în locul lui Mutu), Bănel Nicoliță (62′, în locul lui Florentin Petre), George Ogăraru (70′, în locul lui Contra), Aliuță (85′, în locul lui Răzvan Cociș, Laszlo Sepsi (87′, în locul lui Raț) și Răzvan Stanca (89′, în locul lui Marius Popa).
După o campanie de calificare pe care a încheiat-o în fruntea grupei, peste Olanda, Bulgaria sau Slovenia), fotbaliștii României încă erau într-o formă excelentă, lucru simțit și de ruși pe propria piele. Era prima confruntare cu ei de la destrămarea Uniunii Sovietice. Primul jucător care l-a învins pe experimentatul Igor Akinfeev a fost Ciprian Marica, în minutul 44. În a doua repriză și-au făcut simțită prezența cei doi Niculae, mai întâi Daniel, în minutul 60, apoi Marius, în minutul 75.
Două luni mai târziu, mai precis pe 31 mai 2008, România bifa ultimul succes în Ghencea într-un amical cu selecționata Muntenegrului, scor 4-0. A fost primul meci direct între cele două țări după ce Muntenegru s-a despărțit de Serbia, devenind un stat separat (cum s-a întâmplat și în cazul Cehoslovaciei). Duelul cu Muntenegru a fost, totodată, ultimul test pentru România înaintea Campionatului European din Austria și Elveția. Pe tabela marcatorilor și-au trecut numele Adrian Mutu (min. 15), Sorin Ghionea (min. 50) și Nicolae Dică (min. 55 și 71). În tabăra adversă se regăseau experimentatul Mirko Vucinic (AS Roma) și tânăra speranță Stevan Jovetic (care urma să devină coleg cu Mutu la Fiorentina, iar în prezent joacă la clubul german Hertha Berlin).
Iată ce tricolori au evoluat în ziua respectivă: Lobonț (Popa min. 46, Stăncioiu min. 78) – Contra (Săpunaru min. 58), Tamaș (Ghionea min. 46), Ștefan Radu, Raț (Moți min. 46) – Rădoi (Adrian Cristea min. 46), Florentin Petre (Nicoliță min. 56), Cociș (Dică min. 46), Chivu (Codrea min. 46) – Mutu (Marius Niculae min. 46), Marica (Daniel Niculae min. 46). Selecționer: Victor Pițurcă
ULTIMII MOHICANI
Au fost niște rezultate minunate, care au alimentat speranțele milioanelor de români la o participare la excepție la Euro 2008, speranțe care s-au năruit după golul egalizator al italianului Panucci, al penalty-ului executat de Mutu apărat de Buffon și în cele din urmă al golurilor marcate de olandezii Huntelaar și Van Persie.
Gabriel Tamaș (37 ani, FC Voluntari), Cristian Săpunaru (37 ani, Rapid) și Ștefan Radu (34 ani, Lazio Roma) sunt singurii fotbaliști români aflați încă în activitate care au pus umărul la ultima victorie a României pe stadionul Ghencea. Cum ar fi ca mâine să vină prima după mai bine de 13 ani, de această dată pe o arenă nouă?
*Pentru exactitatea anumitor date am consultat site-ul celor de la Transfermarkt
No Comments