SHEVCHENKO, ATUNCI ȘI ACUM
În 2012, la penultimul său meci din carieră, Shevchenko îi dăruia țării sale prima victorie la un Campionat European (VIDEO). Condusă de Suedia în urma golului înscris de Zlatan Ibrahimovic, care s-a despărțit în acea vară de AC Milan pentru a scrie istorie în tricoul lui PSG, Ucraina a fost salvată chiar de cel mai bun marcator al ei. La cei 35 de ani pe care îi număra atunci nu lăsa să se vadă faptul că retragerea sa din fotbal bate la ușă. Mai întâi a restabilit egalitatea, după ce a reluat cu capul în plasa nordicilor un balon centrat de un coechipier. Tot din capul său avea să vină și golul victoriei, de această dată ajutat de un corner. Ucraina va pierde ultimul meci din grupă în fața Angliei și va rata calificarea în optimi. Shevchenko spunea adio sportului în care s-a afirmat cu gândul că a mai bifat un turneu final alături de Ucraina, chiar pe plaiurile natale, având în vedere că Ucraina a găzduit Euro 2012 alături de Polonia. Shevchenko ieșea din scenă cu 48 de goluri marcate la prima reprezentativă, record absolut pe care îl deține și în prezent.
În 2021, tot la Campionatul European și tot în fața Suediei, Ucraina a obținut o nouă victorie istorică, de această data cu Shevchenko în fotoliul de selecționer. Scorul a fost tot 2-1, Ucraina marcând acum prima, prin Zinchenko. Suedia a egalat prin Forsberg, dar naționala pregătită de legendarul fotbalist al echipelor Dinamo Kiev și AC Milan nu a abandonat lupta și în reprizele suplimentare a dat lovitura prin Dovbyk, calificându-se în premieră în sferturile Campionatului European. Pentru Shevchenko urmează un duel cu Anglia, chiar ultima selecționată pe care a înfruntat-o în cariera de jucător. Atunci a pierdut, rămâne de vazut ce se va întâmpla acum.
La prima vedere, Anglia e favorită, după ce a reusit performanța de a nu primi gol la acest turneu și de a învinge adversari de calibru precum Cehia, Croația, dar mai ales Germania. Să nu uităm, însă, că foarte mulți oameni din fotbal vorbeau despre Ucraina ca despre o echipă eliminată, după ce a câștigat un singur meci în faza grupelor. Tot un meci a câștigat și în 2012, cu deosebirea că atunci participau la Euro doar 16 echipe față de 24 în prezent. Ucraina a terminat grupa pe locul trei și a ocupat locul patru în clasamentul format din cele șase naționale aflate pe această poziție. A fost ultima echipă de pe locul trei care a îndeplinit punctajul necesar pentru a merge mai departe. Încă o dată, Shevchenko a dovedit că nimic nu e imposibil, așa cum a făcut-o și în 2012, în acel meci cu Suedia, când se afla la apusul carierei.
Foto: Facebook / National Football Team of Ukraine
CITEȘTE ȘI – O revanșă de mult timp visată și o eră încheiată
La București și la Copenhaga, patru selecționate au însuflețit Europa
REMEMBER 2011 | Ultima reprezentație a lui Olăroiu în Liga 1 + șutul a la Drogba expediat de Bănel și drumul spre Cupă deschis de Nicolae Dică
SPECIAL | Un libero de platină în echipe de aur
Singurul român transferat în cea mai puternică ligă de baschet din lume. NBA i-a dedicat un documentar lui Ghiță Mureșan: ”Prima zi acolo a fost cea mai grea din viața mea”
REMEMBER 2011 | Seara în care ”tricolorii” l-au retras pe Ronaldo Nazario
Similare
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments