Legende

REMEMBER 2010 | Cum era să ajungă un fost coleg al lui David Beckham la FCSB

Cu mai bine de 10 ani în urmă, în perioada de pregătire din iarnă, în cantonamentul roș-albaștrilor și-a făcut apariția un mijlocaș din Statele Unite ale Americii.

Dacă era baschetbalist cu siguranță era subiect de prima pagină câteva săptămâni bune. Dar trecutul acestui jucător era la prima vedere interesant. Evoluase timp de două sezoane la formația Los Angeles Galaxy, unde erau legitimați mult mai celebrul David Beckham, dar și golgheterul all-time al naționalei ”yankeilor” Landon Donovan. Îl chema Josh Tudela și chiar a prins câteva meciuri la gruparea de pe malul Pacificului.

Șansa de a juca, fie și câteva minute, alături de greii menționați mai sus era să-i deschidă o portiță către fotbalul de pe Bătrânul Continent. După o toamnă în care a ratat calificarea în 16-imile Europa League, în care a ieșit din Cupa României în urma unei înfrângeri cu Gloria Bistrița la penalty-uri, dar în care mai putea spera la titlu, Mihai Stoichiță a încercat să-și îmbunătățească lotul. Și l-a testat pe necunoscutul Josh Tudela în câteva amicale. Căpitanul Ghionea l-a încurajat chiar înainte de a pleca la FC Rostov, iar pretențiile lui ”Lippi” nu se puteau compara cu cele întâlnite la tehnicieni stricți cum erau Dan Petrescu sau Victor Pițurcă. Până aici toate bune și frumoase. Tudela a greșit, însă, la golul încasat de FCSB într-o altă partidă și vorbele comentatorilor s-au adeverit. Stoichiță nu l-a păstrat. Primul american din istoria echipei finanțate de Gigi Becali rămânea doar o iluzie, pierdută undeva pe valurile Atlanticului care desparte Europa de tărâmul viselor.

Un an mai târziu, la 27 de ani, Tudela a spus ”stop”, dezamăgit parcă de tot ce a pătimit în scurta sa carieră. S-a făcut antrenor, iar în prezent are o școală de fotbal în țara sa natală.

84 de meciuri (23 dintre ele la LA Galaxy) și 12 goluri sunt cifrele lui Tudela potrivit statisticilor de pe wikipedia. Curios e că pe transfermarkt, unde datele sunt actualizate mai des și de specialiști în materie de fotbal, Tudela are doar 41 de meciuri și 2 goluri. Iar cele 23 de meciuri de la LA Galaxy sunt singurele din cariera sa în MLS. Deduc din asta că nu toate echipele la care a evoluat (în afară de LA Galaxy, Tudela a mai îmbrăcat culorile echipelor West Michigan Edge, Fort Wayne Fever, Kalamazoo Kingdom, California Victory, Doxa Italia și Los Angeles Blues) erau de nivel profesionist ori în ligi recunoscute de statiscienii portalului transfermarkt.

Cu ce am putea rămâne din această poveste? Că o șansă cum a avut Tudela, de a ajunge în Europa și de a juca la un nivel destul de bun (chiar Arman Karamyan, alt elev al lui Stoichiță, venit la FCSB în iarna lui 2010, recunoștea că Liga 1 era foarte puternică până în 2011), nu trebuie ratată. Iar dacă îți dorești mai mult, trebuie să te și lupți. Nu e de ajuns doar să ai talent, doar să îți întindă cineva o mână, e nevoie și de efortul personal. În cazul lui Tudela, cu mai multă dorință de afirmare am fi vorbit acum de un străin important din istoria fotbalului nostru care și-a trăit visul european.

CITEȘTE ȘI – INTERVIU SPECIAL | Stelian Stancu, românul care i-a făcut viața grea lui Robinho: ”Văzând ce poate, mă gândeam ce voi face dacă joc împotriva lui” (VIDEO)

Memorii grandioase adunate într-o carte. Belodedici: românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni

REMEMBER 2009 | Un derby de pus în ramă

SPECIAL | Pantelis Kapetanos, unul dintre cei mai valoroși jucători străini care au pășit pe plaiurile noastre

Foto: cartophilic-info-exch.blogspot.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply