Legende

Iartă-ne, Ravanelli!

M-am gândit de multe ori să vorbesc puțin despre sejurul lui Fabrizio Ravanelli în Corsica. Era începutul sezonului 2013-2014 și urma să antreneze echipa unde juca Adrian Mutu.

„Briliantul” contribuise cu 11 goluri la salvarea de la retrogradare a formației sale în sezonul precedent. Țin minte și acum dubla din victoria cu Lyon (3-1), unul cu capul, altul din penalty. Acele goluri au fost un răspuns pentru Pițurcă la decizia de a nu-l mai chema pentru amicalul cu Australia de la Marbella. A fost o perioadă în care Mutu redevenea jucătorul pe care mulți îl știau în perioada petrecută la Fiorentina. Un lider pe teren, un om care poate face adversarii să tremure indiferent de valoarea pe care o au.

A urmat un nou sezon, cu un antrenor aflat la prima experiență ca principal, dar cu o istorie superbă în spate ca jucător. 111 partide, 41 de goluri și 5 trofee la Juventus (un titlu, o cupă, o supercupă, Liga Campionilor și Cupa UEFA). Un alt club cu care se identifică Ravanelli este Lazio, unde într-un singur sezon a strâns 24 de apariții, a înscris 4 goluri și a realizat tripa pe plan intern (Serie A, Cupa și Supercupa Italiei).

Din păcate, nici Mutu, nici Ravanelli și nici Ajaccio nu au sfârșit bine. Mutu nu a mai înscris nici măcar un gol. Ba mai mult, s-a și certat de câteva ori cu tehnicianul italian. Presa franceză a scris la vremea respectivă că cei doi s-ar fi bătut. Rămân multe necunoscute, dar avem și certitudini. Mutu era total schimbat, nu mai trăgea echipa după el, deși în campionatul anterior reușise, în fața acelorași adversari de top care fac din Ligue 1 o întrecere importantă pe Bătrânul Continent. Un jucător ca el era sprijinul de care Ravanelli avea cea mai mare nevoie. Dar acel sprijin nu a venit. Ajaccio a mers din rău în mai rău. Până să fie îndepărtat de la echipă, Ravanelli a reușit să bifeze și o victorie. Și încă ce victorie. Chiar împotriva lui Lyon, pe care Ajaccio o mai bătuse în același an. Ajaccio arăta altfel, părea că e capabilă să se mențină în Ligue 1. Două goluri pe contraatac (autori Salim Arrache și Aboubacar Demba Camara) și paradele superbe ale mexicanului Ochoa au arătat că mentalitatea unei echipe poate fi uneori mai puternică decât valoarea individuală a unor jucători legitimați la un club care se califica la un moment dat ani la rând în grupele Champions League. Scor final 2-1. Din păcate, avea să fie singurul succes obținut de Ravanelli, care nu l-a inclus în lot pe Mutu în partida respectivă.

VIDEO | AJACCIO – OLIMPIQUE LYON 2-1

Ajaccio i-a reziliat contractul lui Ravanelli pe 2 noiembrie 2013, după 13 meciuri în care a pierdut de opt ori, a scos patru egaluri și a câștigat o singură dată. În ianuarie, Mutu a plecat la rândul său de la Ajaccio, după un tur modest, în care a prins doar 9 meciuri și nu a reușit niciun gol.

La finalul acelei ediții de Ligue 1, Ajaccio retrograda de pe ultima poziție, având 4 victorii, 11 remize și 23 de eșecuri.

O vorbă din bătrâni spune că „în momentul când doi oameni se ceartă, al treilea câștigă”. Nu și în cazul lui Ajaccio, care a părăsit ultima nava ce tocmai se scufundase. Văzând reluarea singurului meci câștigat de Ravanelii la Ajaccio, mi-a rămas în minte un comentariu scris de un fan al acestei formații, care e mai valoros decât tot textul scris acum de mine: „Iartă-ne, Ravanelli”.

Foto: captură youtube

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply