Editoriale

Întrebarea nu e câte puncte facem la Euro, ci dacă merităm să fim acolo

O întrebare pe care am văzut-o pe internet m-a pus pe gânduri. ”Câte puncte vom reuși să obținem dacă ne vom califica în această grupă?”. După tragerea la sorți de azi, tricolorii s-ar duela cu Olanda, Ucraina și Austria. Dar până acolo e cale lungă.

Cu riscul de a fi acuzat că nu sunt patriot, prefer să stăm acasă decât să repetăm figura de acum 4 ani. Nu o să uit cât voi trăi atitudinea lui Anghel Iordănescu de dinaintea turneului final. Era rupt de realitate. Și eu visam atunci că vom ajunge măcar în optimi, dar am sfârșit prin a fi bătuți pe ultima sută de metri de Franța și de Albania.

Ce vreau să zic e că nu vreau să ne calificăm doar ca să facem act de prezență. Și de-am pierde toate meciurile din grupă, măcar să o facem demn. În situația de față nu își au rostul predicțiile. În grupa din preliminariile clasice n-am bătut nicio contracandidată la calificare.

Am ajuns să-l regret pe Pițurcă (al cărui fan nu am fost niciodată) și pe jucători ca Tamaș, Cociș, Lobonț, Goian, Mutu și Marica. Păi în preliminariile pentru Mondialul din 2014 am bătut Ungaria și Turcia, acum doar Malta și Feroe. Asta spune multe. Din punctul meu de vedere, în orice grupă am pica ar fi greu. Ucraina ne-a dat mereu bătăi de cap în amicale. Ei iau în serios și amicalele. Ne-au și dat multe goluri. 4-3 în 2016, 2-2 în 2011 și 3-2 în 2010. Olanda nici ea nu ne-a iertat pe unde ne-a prins. 3-0 într-un amical în 2017, 4-0 și 4-1 în preliminariile pentru Mondialul din 2014. Iar Austria nu e nici ea de neglijat.

Eu m-aș bucura să trecem de Islanda și de Ungaria sau Bulgaria, dar cu atitudinea de acum e foarte greu. Nici Rădoi nu poate face minuni de pe o zi pe alta. Și nu îi poate integra brusc pe toți jucătorii de la tineret. Contra a încercat și nu prea i-a ieșit. Ca să confirme la seniori, jucătorii de la tineret trebuie să muncească mai mult la echipele lor de club. Să aibă meciuri în picioare. Ionuț Radu merită chemat, Pușcaș face și el progrese, dar Ianis nu. Nici Florinel Coman.

Când președintele Federației spune că ”Suedia a arătat că merită să fie la Euro, iar noi să stăm acasă” e clar că există o problemă (sau mai multe). Deci adevărata întrebare nu e ce am face într-o astfel de grupă, ci alta. Merităm să fim la Euro? Dacă da, atunci să arătăm acest lucru. Altfel riscăm să ne păcălim a nu știu câta oară.

Foto: Mirel Rădoi e în fața marii provocări a carierei de tehnician. Încearcă să califice naționala mare la Euro/facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply