O întrebare pe care am văzut-o pe internet m-a pus pe gânduri. ”Câte puncte vom reuși să obținem dacă ne vom califica în această grupă?”. După tragerea la sorți de azi, tricolorii s-ar duela cu Olanda, Ucraina și Austria. Dar până acolo e cale lungă.
Cu riscul de a fi acuzat că nu sunt patriot, prefer să stăm acasă decât să repetăm figura de acum 4 ani. Nu o să uit cât voi trăi atitudinea lui Anghel Iordănescu de dinaintea turneului final. Era rupt de realitate. Și eu visam atunci că vom ajunge măcar în optimi, dar am sfârșit prin a fi bătuți pe ultima sută de metri de Franța și de Albania.
Ce vreau să zic e că nu vreau să ne calificăm doar ca să facem act de prezență. Și de-am pierde toate meciurile din grupă, măcar să o facem demn. În situația de față nu își au rostul predicțiile. În grupa din preliminariile clasice n-am bătut nicio contracandidată la calificare.
Am ajuns să-l regret pe Pițurcă (al cărui fan nu am fost niciodată) și pe jucători ca Tamaș, Cociș, Lobonț, Goian, Mutu și Marica. Păi în preliminariile pentru Mondialul din 2014 am bătut Ungaria și Turcia, acum doar Malta și Feroe. Asta spune multe. Din punctul meu de vedere, în orice grupă am pica ar fi greu. Ucraina ne-a dat mereu bătăi de cap în amicale. Ei iau în serios și amicalele. Ne-au și dat multe goluri. 4-3 în 2016, 2-2 în 2011 și 3-2 în 2010. Olanda nici ea nu ne-a iertat pe unde ne-a prins. 3-0 într-un amical în 2017, 4-0 și 4-1 în preliminariile pentru Mondialul din 2014. Iar Austria nu e nici ea de neglijat.
Eu m-aș bucura să trecem de Islanda și de Ungaria sau Bulgaria, dar cu atitudinea de acum e foarte greu. Nici Rădoi nu poate face minuni de pe o zi pe alta. Și nu îi poate integra brusc pe toți jucătorii de la tineret. Contra a încercat și nu prea i-a ieșit. Ca să confirme la seniori, jucătorii de la tineret trebuie să muncească mai mult la echipele lor de club. Să aibă meciuri în picioare. Ionuț Radu merită chemat, Pușcaș face și el progrese, dar Ianis nu. Nici Florinel Coman.
Când președintele Federației spune că ”Suedia a arătat că merită să fie la Euro, iar noi să stăm acasă” e clar că există o problemă (sau mai multe). Deci adevărata întrebare nu e ce am face într-o astfel de grupă, ci alta. Merităm să fim la Euro? Dacă da, atunci să arătăm acest lucru. Altfel riscăm să ne păcălim a nu știu câta oară.
Foto: Mirel Rădoi e în fața marii provocări a carierei de tehnician. Încearcă să califice naționala mare la Euro/facebook.com/NationalaRomanieiOfficial
Similare
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments