S-a născut pe 9 iunie 1978, în micul oraș polonez Opole. Pe când a văzut lumina zilei, Cupa Mondială din Argentina era în plină desfășurare. Turneul avea să se încheie cu victoria țării gazdă în fața ”Portocalei Mecanice”. Kempes (cu o dublă) și Bertoni sunt cei care au adus pentru prima dată trofeul suprem în cea mai sudică țară de pe continentul american.
Anii au trecut și Miroslav Klose a trăit pe propria piele atmosfera de la Mondiale. Se întâmpla în 2002, la prima ediție găzduită de două țări: Japonia și Coreea de Sud. 24 ani avea atunci atacantul care a ales să joace pentru Germania în detrimentul țării natale. Și s-a luptat pentru glorie de la primul și până la ultimul meci în tricoul ”panzerelor”. Nu i-a ieșit din prima, însă răbdarea i-a fost răsplătită.
La turneul din Asia avea să înscrie 5 goluri, dintre care un hatt-trick într-o victorie categorică în fața Arabiei Saudite (8-0). Nemții au ajuns până în finală, așa cum se întâmplase și în 1990. De această dată, însă, vor lua doar medaliile de argint. Cu Luis Felipe Scolari pe banca tehnică și cu Ronaldinho, Roberto Carlos, Rivaldo și Ronaldo Nazario în teren, sud-americanii se vor impune cu 2-0. Ultimul dintre jucătorii enumerați va realiza o dublă.
Un European încheiat încă din faza grupelor și doar un loc trei la Mondialul desfășurat chiar acasă îi vor ambiționa și mai mult pe jucătorii din ”Die Mannschaft ”. În 2008, Germania se califică în finala Campionatului European, unde pierde la limită cu Spania (0-1). În acel an începea ascensiunea ”Furiei Roja”.
Pentru Mondialul din Africa de Sud, Joachim Low a construit o adevărată mașinărie de goluri. 4-0 cu Australia, 4-1 cu Anglia, 4-0 cu Argentina și 3-2 cu Uruguay. Spectacolul arătat pe stadioanele unde sunau ore în șir vuvuzele îi îndreptățea să pună mâna pe marele trofeu. Din cele 15 goluri date în victoriile de pe pământ african, 4 vor veni de la Klose. Dintre aceste reușite ale atacantului care ajungea în acel an în finala Champions League cu Bayern, ne putem aminti de dubla cu Argetina din sferturi. Diego Maradona de pe bancă și Messi din teren se vedeau neputincioși în fața ”trupelor de asalt” pe care le-a debarcat Low.
Dar a venit din nou Spania, de această dată în semifinale. S-a terminat 1-0, scor cu care ibericii se vor impune și în finala de la Johannesburg cu Olanda. Selecționata lui Del Bosque devenea campioană mondială pentru prima dată. Germania va lua doar bronzul, așa cum s-a întâmplat și în 2006.
Dubla lui Balotelli și golul venit prea târziu al lui Ozil îi vor opri pe nemți doar în semifinale la Europeanul din Polonia și Ucraina. Pentru ultimul mohican din echipa care prindea o finală de mondial, numărătoarea începea. În 2014, Klose avea 36 ani. Își dorea cu orice preț să iasă campion mondial chiar în Brazilia, țara care l-a lăsat doar cu medalia de vicecampion în 2002. O vorbă spune că ”a treia oară e cu noroc”, însă Klose va dovedi că e posibil și a patra oară. În meciul de debut, Germania va scoate un 2-2 cu Ghana. La un moment dat, nemții vor fi conduși cu 2-1, însă bătrânul Klose s-a aflat în locul și momentul potrivit.
Pe 8 iulie 2014, la Belo Horizonte, reprezentativa cu cele mai multe mondiale în palmares (1958, 1962, 1970, 1994 și 2002) va trăi poate cel mai mare coșmar din istoria sa. Acest fapt va fi recunoscut și de Scolari, care s-a aflat pe banca celor din Selecao și în 2002. Atunci câștigase finala, chiar împotriva Germaniei. La mai bine de un deceniu distanță, îl privea neputincios pe Julio Cesar cum scotea de șapte ori balonul din plasă. Parcă lumea se împărțise în două tabere. Unii erau speriați de această diferență covârșitoare, iar alții sperau să nu fie doar un vis. Totul era, însă, cât se poate de real. Germania își lua revanșa în fața sud-americanilor și nu oriunde, ci la ei acasă. Era și revanșa lui Miroslav Klose, care a marcat al 71-lea și ultimul său gol în echipa națională la scorul de 1-0 pentru Germania. Thomas Muller, Toni Kroos (dublă), Sami Khedira și Andre Schurrle (dublă) vor completa lista marcatorilor în succesul cu cea mai titrată reprezentativă a sportului rege. Doar golul lui Oscar a mai îndulcit puțin amarul publicului brazilian în acea seară de 8 iulie 2014.
În finala de pe faimosul Maracana, Germania se încununa pentru a patra oară campioana lumii la fotbal. ”Panzerele” au trecut cu 1-0 de Argentina. Klose își lua adio de la echipa națională cu gândul că și-a împlinit visul. Un vis pentru care s-a luptat mai bine de un deceniu. Un vis care s-a împlinit într-o finală cu Argentina, țara ce lua primul titlu suprem chiar în anul nașterii lui Klose.
Bucuria jucătorului născut în Polonia, dar care a ales să joace pentru Germania, a fost dublată și de doborârea unui record. Cu cele două goluri înscrise în Brazilia, Miroslav Klose devenea cel mai bun marcator din istoria Cupelor Mondiale (16 reușite). Până la ediția din 2014, pe locul 1 s-a aflat Ronaldo Nazario (15 goluri), cel care îl făcuse să aștepte ani în șir titlul mondial după dubla din 2002.
Foto: kicker.de/imago
No Comments