Cupa Mondială este o competiție cu totul aparte. Mărturie stau cinci povești, plus un bonus, cu revelațiile din istoria competiției, povești care arată că nicio echipă nu este prea mică pentru a visa la performanță.
Camerun – CM 1990
Înainte de Coppa del Mondo, nu mulți microbiști știau că statul Camerun avea echipă de fotbal. Totul s-a schimbat după 90 de minute magice cu Argentina. „Leii neînblânziți” au câștigat și mai mulți fani când Roger Milla, atacantul în vârstă de 38 de ani, care revenise pe gazon special pentru acel turneu final, a înscris împotriva României și a făcut celebrul dans lângă fanionul de la colțul terenului.
Deși a pierdut ultimul meci în grupă cu URSS (0-4), Camerun a avansat în faza următoare a competiției, unde a eliminat-o pe Columbia, grație unei alte evoluții de senzație a lui Milla. În „sferturi”, africanii au întâlnit Anglia. Erau în avantaj cu 7 minute înainte de final, dar englezii au întors rezultatul din două penalty-uri fructificate de Gary Lineker. „Nu am subestimat adversarul, dar Camerun a fost mai bună decât credeam”, a spus Bobby Robson după meci.
Senegal – CM 2002
Senegal a învins o echipă a Franței plină de vedete în meciul inaugural al turneului final găzduit de Japonia și Coreea de Sud. Unicul gol al partidei a fost marcat de Papa Bouba Diop. După 1-1 cu Danemarca și 3-3 cu Uruguayul lui Forlan și Recoba, Senegal a avansat în optimile de finală.
Africanii au eliminat-o pe Suedia (2-1 după prelungiri) și au mers în „sferturi”, unde au pierdut în prelungiri, 0-1, în fața Turciei. Turcii aveau să ia medalia de bronz la acea ediție a mondialului.
Fortuna oferă cota 201.00 ca Senegal să câștige trofeul în acest an, în Rusia.
SUA – CM 1950
Înainte de 1950, fotbaliștii englezi ironizau ideea organizării Campionatului Mondial, pentru că le era clar că ei sunt cei mai buni din lume. Rezultatele din Brazilia le-au dat, însă, peste nas.
În primul rând, vorbim despre înfrângerea (0-1) în fața naționalei Statelor Unite ale Americii, rezultat considerat de presa americană drept „miracol în iarbă”. Britanicii pierduseră doar 4 meciuri internaționale din 30, în timp ce americanii aveau golaveraj 2-45 în ultimele șapte partide. Golul victoriei SUA a fost marcat cu capul de Joe Gaetjens, un haitian.
Microbiștii englezi care au cumpărat ziarul în ziua următoare au fost convinși că rezultatul meciului fusese tipărit greșit și că, cel mai probabil, ai lor câștigaseră cu 10-0.
Anglia poate redobândi gloria de altă dată câștigând CM 2018 (cotă 19.00, la Unibet).
RDG – CM 1974
Cupa Mondială a fost ridicată de naționala Republicii Federale Germane, dar drumul spre succes a început prost, cu o înfrângere în fața Republicii Democrate Germane.
Franz Beckenbauer și Gerd Mueller au fost neputincioși într-un meci în care tensiunea a ajuns la cote maxime și care a fost urmărit la televizor de trei sferturi din populația Germaniei de Est. Jurgen Sparwasser a adus victoria pentru germanii comuniști în minutul 77.
Așa cum am spus, RFG a câștigat până la urmă competiția, dar nu a apucat să-și ia vreodată revanșa în fața RDG-ului. Germania reunită are cota 5.50 la Admiral să ridice trofeul în acest an.
Coreea de Nord – CM 1966
Italienii care au trăit acele timpuri au amintiri negre de la Cupa Mondială din 1966, în care au fost învinși de Coreea de Nord printr-un gol reușit de Pak Doo-Ik. Portarul Ri Chan-Myong a făcut minuni.
Spectatorii și telespectatorii au fost surprinși de cât de scunzi erau jucătorii asiatici, care semănau mai degrabă cu niște circari. Italia i-a luat „la preț de matineu” și a plătit pentru aroganță.
Nord-coreenii au devenit instant foarte populari în Middlesbrough, orașul în care erau cazați, astfel că stadionul a „explodat” când naționala din Asia a egalat-o pe Chile, în meciul următor. În „sferturi”, Coreea de Nord a condus-o cu 3-0 pe Portugalia lui Eusebio, dar a pierdut cu 5-3.
În completare, am aminti performanțele obținute de România și Bulgaria la CM 1994. „Tricolorii” antrenați de Anghel Iordănescu au ajuns în sferturile de finală, după ce au învins Columbia (3-1) și SUA (1-0) în faza grupelor, iar în optimi au trecut de Argentina (3-2). Drumul spre semifinale ne-a fost barat de Suedia. În penultimul act al competiției au ajuns, în schimb, bulgarii lui Stoicikov.
Ce echipă crezi că va fi revelația Cupei Mondiale din acest an?
No Comments