Editoriale

Am vrut spectacol, l-am primit! Concluzii după Rusia-Arabia Saudită și o scurtă avancronică a primului duel important de la Cupa Mondială

A 21-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal a debutat ieri, la Moscova. În prezența a peste 70.000 de suporteri, țara gazdă s-a impus categoric în fața Arabiei Saudite, în meciul de deschidere.

A fost 5-0 pentru selecționata antrenată de Stanislav Cherchesov, într-un meci pe care l-a dominat aproape în totalitate. Doar 12 minute au rezistat saudiții, până când Yuri Gazinsky a deschis scorul. Rușii au prins mai mult curaj, iar până la pauză, Denis Cheryshev (intrat în minutul 24, după accidentarea lui Alan Dzagoev) a făcut 2-0 în urma unei faze bine lucrate.

După revenirea de la cabine, au urmat 25 de minute de secetă, până când Artem Dzyuba a înscris pentru 3-0. Rușii au arătat că pot mai mult de atât, dovadă că Cheryshev a realizat dubla în primul minut de prelungire. Peste alte trei minute, Aleksandr Golovin a stabilit rezultatul final.

CONCLUZII

Toate cele cinci goluri au venit de la jucători cu mai puțin de 30 de apariții în naționala mare. Pentru unii au fost primele reușite, iar aici mă refer la Cherchesov (7 selecții) și Cheryshev (12 selecții). Nici ceilalți 2 marcatori nu au foarte multe jocuri, dar au mai multe goluri. Golovin a adunat 20 de partide și 3 goluri (cu cea de azi), iar Dzyuba 24 de meciuri și 12 goluri. El și Fyodor Smolov (12 goluri) sunt fotbaliștii cu cele mai multe goluri la prima reprezentativă din lotul convocat de Cherchesov.

Ieri a fost pe teren și veteranul Serhei Ignasevich (38), cel mai bătrân jucător de câmp care evoluează la Cupa Mondială de la retragerea lui Roger Milla. Internaționalul camerunez avea aceeași vârstă în 1990, dar a participat și la ediția din 1994, la 42 ani.

Cu excepția lui Cheryshev (Villareal) și a portarului Vladimir Gabulov (Club Brugge), toți ceilalți jucători aflați la lot evoluează în campionatul Rusiei. Surprinzător e că și cei trei stranieri ai naționalei saudite tot în Spania joacă. E vorba de Yahya Al-Sheri (Leganes), Salem  Al-Dawsari (Villareal, unde e și rusul Cheryshev) și Fahad Al-Muwallad (Levante).

Una peste alta, Rusia a început cu dreptul Mondialul organizat chiar de ea. Prin succesul de ieri, Rusia a scăpat și de un ghinion care a urmărit-o 18 ani. 5 iunie 2002 a fost data ultimei victorii la un Campionat Mondial, 2-0 cu Tunisia. Rusia avea să termine, însă, atunci doar pe 3 în grupă, după 0-1 cu Japonia și 2-3 cu Belgia. Acum are 3 puncte, golaveraj de 5-0 și se pregătește de un meci accesibil (cel puțin la prima vedere) cu Egiptul. O victorie cu faraonii, pe 19 iunie, ar putea însemna prima ieșire din grupe a selecționatei rusești după destrămarea Uniunii Sovietice.

Deocamdată, cele mai mari performanțe pe plan mondial rămân locul 4 la ediția din 1966 și calificarea în sferturi la turneele din 1958, 1962 și 1970. Fosta Uniune Sovietică a luat titlul european în 1960, are trei calificări în finala aceleași competiții (1964, 1972 și 1988), plus un titlu olimpic (1956).

Pentru Arabia Saudită, în schimb, urmează o partidă mult mai dificilă, contra Uruguayului. Întâlnirea va avea loc pe 20 iunie, iar un eșec în fața sud-americanilor îi poate trimite acasă pe ”Șoimii verzi”.

CEL MAI AȘTEPTAT DUEL DE AZI

Astăzi, maratonul de fotbal continuă cu partidele Egipt-Uruguay (ora  15:00, TVR 1), Maroc-Iran (ora 18:00, TVR 1) și capul de afiș Portugalia-Spania (ora 21:00, TVR 1). Duelul dintre lusitani și ”Furia Roja” va fi cu atât mai interesant, cu cât spaniolii și-au demis selecționerul cu doar o zi înainte de startul Cupei Mondiale.

Totul a pornit după anunțul celor de la Real Madrid că Julen Lopetegui e noul antrenor principal. Acesta din urmă a fost, astfel, înlocuit cu ex-directorul sportiv al Federației Spaniole, Fernando Hierro. Va afecta sau nu moralul spaniolilor, care au defilat în preliminarii (9 victorii și doar un egal cu Lopetegui pe bancă), această schimbare? Cum se va prezenta Cristiano Ronaldo? Lusitanul a câștigat cam tot ce își putea dori în carieră, iar Cupa Mondială la fotbal e singurul trofeu major care îi lipsește din vitrină.

Foto: Echipa Națională de Fotbal a Rusiei/Facebook

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply