Editoriale

Ce-ai făcut, Ronaldo, de l-ai supărat pe Costa?

A doua zi de la Cupa Mondială 2018 s-a încheiat cu cel mai frumos meci dintre cele patru disputate până acum.

Portugalia a remizat cu Spania, 3-3, la capătul unei partide cu de toate. Mai întâi, Cristiano Ronaldo a fost faultat în careu de Nacho, iar centralul Gianluca Rochhi, din Italia, a dictat penalty. Șeptarul Realului i-a zâmbit lui Nacho, și-a așezat balonul pe punctul cu var, iar apoi l-a învins fără probleme pe goalkeeperul lui Manchester United, David de Gea (4).

Jucătorul de 33 ani a marcat, astfel, la al patrulea Mondial din carieră. Dar asta nu e tot. Ronaldo a înscris la toate cele opt turnee finale la care a participat (Euro 2004, CM 2006, Euro 2008, CM 2010, Euro 2012, CM 2014, Euro 2016, iar acum la Mondialul din 2018). Cel mai glorios moment rămâne, însă, Europeanul de acum doi ani, când lusitanii au luat titlul continental, după o finală cu Franța (1-0).

Spania a așteptat, iar răbdarea i-a fost în cele din urmă răsplătită. Brazilianul naturalizat acum 4 ani de ”Furia Roja”, Diego Costa, s-a jucat puțin cu defensiva Portugaliei și a făcut 1-1 (24).

Cupa Mondială e singurul trofeu major care lipsește din palmaresul lui Ronaldo, iar portughezul știe că ar putea fi ultima sa șansă ca să-l obțină. Și a venit minutul 44, iar Cristiano, ajutat și de devierea nefericită a lui de Gea, și-a readus echipa în avantaj. Dar nici nu a început bine a doua repriză, că ”Furia Roja” a devenit cu adevărat furioasă. Mai întâi, Costa a egalat pentru spanioli, iar Nacho și-a spălat păcatele după lovitura de pedeapsă provocată în minutul 4. Fundașul de la Real Madrid a șutat puternic, mingea a lovit bara, dar apoi a ricoșat în poartă.

Lui Diego Costa aproape că nu îi venea să creadă. El a fost și cel mai emotiv jucător din tabăra Spaniei. Cel puțin așa s-a văzut pe camere. În minutul 88, Portugalia a primit o lovitură liberă și cine putea să o bată decât Ronaldo? Nici nu a apucat să se uite la Cristiano, că de Gea s-a și trezit cu mingea în poartă. Încă o dată, Cristiano Ronaldo a arătat că e un maestru al loviturilor libere. Dar reușita sa nu a fost un motiv de sărbătoare pentru toată lumea. Aflat în acel moment pe bancă, Costa și-a plecat capul de supărare. A reușit prima dublă pentru Spania la un turneu final, iar acum trebuie să se mulțumească doar cu un punct.

S-a terminat 3-3, rezultat care i-a determinat pe mulți să spună că ”Mondialul a început abia acum”. După Rusia-Arabia Saudită 5-0, Uruguay-Egipt 1-0 și Iran-Maroc 1-0 (meci decis în prelungiri, după autogolul spectaculos al lui Aziz Bouhaddouz), fanii sportului rege meritau pe deplin un astfel de joc.

Spania și Portugalia sunt pe locurile 2 și 3 din grupă, iar un eșec în a doua etapă le poate pune în pericol accederea în optimi. Norocul celor două formații este, însă, că nu mai au meci direct. Lider este Iranul, dar pe 20 iunie va avea un meci de care pe care cu Spania. Ultima clasată, Marocul, poate fi eliminată în cazul unui eșec în fața Portugaliei.

Rămân, însă, cu câteva întrebări. A fost corectă decizia Realului de a-l anunța pe Julen Lopetegui ca nou tehnician, când era încă sub contract cu ”Furia Roja”? Au procedat corect oficialii Federației Spaniole când l-au schimbat pe Lopetegui cu directorul sportiv al naționalei, Fernando Hierro? Ar fi fost alt scor în partida de la Sochi dacă nu se făceau aceste modificări? Două lucruri sunt sigure. Lopetegui a calificat-o pe Spania la Cupa Mondială după o campanie ireproșabilă, cu 9 victorii și doar un egal. Își cunoștea bine jucătorii și tot el făcuse lotul pentru turneul final.

Foto: FIFA.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply