Legende

Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Kuweit, naționala pregătită de un viitor campion al lumii

În 1981, Kuweit s-a calificat în runda finală a preliminariilor pentru Spania 1982, după trei succese categorice cu Thailanda (6-0), Malaezia (4-0) și Coreea de Sud (2-0).  ”Valul Albastru”, așa cum i se mai spune naționalei de fotbal din Kuweit, a picat apoi într-o grupă cu Noua Zeelandă, China și Arabia Saudită.

Startul a fost promițător, 2-1 cu Noua Zeelandă. Dar în a doua etapă a venit un eșec usturător în fața Chinei, 0-3. Kuweit s-a dezlănțuit, însă, în ultimele 4 jocuri. A învins de două ori Arabia Saudită (1-0 și 2-0), și-a luat revanșa în fața Chinei (1-0), iar în ultima etapă a remizat cu Noua Zeelandă (2-2). Kuweit a mers, astfel, la Cupa Mondială, urmată de Noua Zeelandă.

START PROMIȚĂTOR LA MONDIALUL DIN SPANIA

17 iunie 1982 rămâne ziua în care Kuweit a obținut primul punct la un Mondial. ”Valul Albastru” a remizat la Valladolid cu Cehoslovacia, 1-1. Cehii au marcat primii, prin Antonin Panenka (penalty), dar Faisal Al-Dakhil a egalat în a doua repriză.

4 zile mai târziu, tot la Valladolid, Kuweit a fost îngenuncheată de Franța. Abdullah Al-Buloushi a înscris unicul gol al asiaticilor, iar printre marcatorii ”Cocoșilor galici” s-a aflat și fostul președinte al UEFA, Michel Platini. Pe 25 iunie 1982, la Bilbao, Kuweit și-a luat la revedere de la Mondial într-un duel cu Anglia. Selecționata asiatică a pierdut la limită, 0-1, după un gol înscris de englezi în prima repriză.

INCREDIBILA POVESTE A LUI CARLOS ALBERTO PARREIRA

În perioada 1978-1982 (inclusiv Mondialul din Spania), pe banca naționalei din Kuweit s-a aflat brazilianul Carlos Alberto Parreira. Tehnicianul sud-american are la rândul său o poveste interesantă. La mondialul din 1990, Parreira a pregătit selecționa Emiratelor Arabe Unite.

4 ani mai târziu, în America, acesta a luat titlul mondial cu țara natală. În 1998 a fost demis chiar în timpul Cupei Mondiale din Franța, după înfrângerile Arabiei Saudite cu Danemarca (0-1) și Franța (4-0). În 2006 a fost din nou selecționerul Braziliei, cu care a ajuns în sferturile de finală.

Coletiva do treinador da África do Sul(Bafana Bafana), o brasil

Carlos Alberto Parreira, în perioada când era selecționerul Africii de Sud/ Foto: wikipedia.com

Ultima experiență la un Mondial a fost în 2010, când a pregătit gazda turneului, Africa de Sud. ”Bafana Bafana” a remizat cu Mexicul (1-1), a pierdut duelul cu Uruguay (0-3) și a reușit o victorie surprinzătoare în fața Franței (2-1). Cu toate acestea, Africa de Sud nu a trecut de grupe.

Surse: wikipedia.com, fifa.com

Foto: Trei jucători din Kuweit (tricouri roșii și pantaloni albi), față în față cu Michel Platini/ Sursă: fourfourtwoarabia.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply