Legende

Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Republica Democrată Congo, între fotbal și politică. Cum a ajuns un fundaș să fie eliminat de românul Nicolae Rainea

La sfârșitul anilor 60 și începutul anilor 70, Zaire (în prezent Republica Democrată Congo) a traversat una dintre cele mai bune perioade la nivel fotbalistic. După câștigarea Cupei Africii pe Națiuni, în 1968, ”Leoparzii” au început cu dreptul preliminariile pentru World Cup 1974. În primul tur, selecționata antrenată de macedoneanul Blagoje Vidinić trecea de Togo (0-0 și 4-0).

ADVERSARUL CARE LE-A DAT EMOȚII ÎN PRELIMINARII

Misiunea congolezilor în următoarea fază nu a fost deloc ușoară. S-au impus cu 1-0 în fața Camerunului, dar au pierdut al doilea meci cu 0-1. Pentru că nu se făcea departajarea prin lovituri de pedeapsă, s-a disputat un al treilea joc. De data aceasta, Zaire va câștiga cu 2-0 la Kinshasa și ”Leoparzii” își continuau marșul spre Mondialul din Germania de Vest.

Al treilea adversar din preliminarii, Ghana, se va dovedi o pradă ușoară pentru Ziare. Deși ghanezii au câștigat cu 1-0 în tur, congolezii vor tranșa totul la Kinshasa, 4-1. În runda finală, Ziare termină prima într-o grupă cu Zambia și Maroc, și se califică în premieră la Mondiale.

rivellino

Zaire-Brazilia 0-3, ultimul meci al ”Leoparzilor” la Mondialul din 1974/ Foto: trivela.uol.com.br

CĂLĂTORIE CU AVIONUL PREȘEDINTELUI

În 1974, înainte de turneul final, ”Leoparzii” vor cuceri pentru a doua oară Cupa Africii pe Națiuni. Congolezul Ndaye Mulamba va fi golgheterul turneului, cu 9 reușite. După acest succes, naționala va reveni acasă chiar cu avionul președintelui Joseph Mobutu, cel care a condus țara cu o mână de fier timp de 32 ani. Tot în 1974, Zaire va găzdui lupta pentru titlul mondial la box dintre Muhammad Ali și George Foreman. Ali va câștiga meciul prin KO, în runda a opta.

DEZASTRUL DIN RFG

Dacă prima calificare la Mondiale a reprezentat un moment uriaș pentru congolezi, nu la fel a fost și prestația de la turneul final. În primul joc, Zaire va pierde cu 0-2 în fața Scoției. A doua partidă va fi una de coșmar, 0-9 împotriva Iugoslaviei. Nici ultimul meci, cel cu Brazilia (campioana en-titre), nu va fi cu noroc pentru ”Leoparzi”. ”Celecao” va câștiga cu 3-0, într-o partidă care l-a avut la centru pe românul Nicolae Rainea. În acest meci, fundașul congolez Mwepu Ilunga a primit un galben pentru că a părăsit zidul, la o lovitură liberă a Braziliei, și a lovit mingea. Ilunga va mai primi un galben de la Rainea, fiind eliminat.

Se spune că Ilunga a vrut cu orice preț să ia roșu, ca un protest la adresa dictaturii din Zaire, care ar fi deposedat jucătorii de câștigurile lor. În perioada 1974-1976, un român avea să preia banca tehnică a ”Leoparzilor”. E vorba de Ștefan Stănculescu, fost portar la Sportul Studențesc, Șurianul Sebeș, Unirea Tricolor și Metalul București.

Surse: wikipedia.com, fifa.com

Foto: inbedwithmaradona.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply