Legende

Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Israelul, formația care a ținut în șah ”Squadra Azzurra”

În 1970, naționala Israelului nu făcea parte din confederația UEFA, dar bifa prima și singura prezență la un Mondial. ”Alb-albaștrii” au depășit prima fază a preliminariilor, după două victorii categorice cu Noua Zeelandă (4-0 și 2-0) la Tel-Aviv. Israelul trebuia să joace în grupă și cu sfert-finalista din 1966, Coreea de Nord, dar aceasta a refuzat să facă deplasarea în Țara Sfântă.

A urmat barajul cu Australia. Pe 4 decembrie 1969, la Tel-Aviv, Giora Spiegel marca golul victoriei pentru Israel. 10 zile mai târziu, la Sydney, Israelul deschidea scorul prin Mordechai Spiegler. Cangurii au scos, însă, un egal, după reușita lui Watkiss de pe final.

Ajunsă în Mexic, Israelul a picat într-o grupă imposibilă, cu Italia (dublă campioană mondială), Uruguay (câștigătoarea edițiilor din 1930 și 1950) și Suedia (finalista din 1958). Primul meci, cel cu Uruguay, a fost câștigat cu 2-0 de sud-americani.

În al doilea joc, desfășurat la Toluca, reprezentativa din Țara Sfântă a scos un egal cu Suedia, 1-1. Pentru israelieni a marcat Spiegler, la doar trei minute după golul scandinavilor. ”Alb-albaștrii” au terminat ultimii în Grupa a 2-a, dar au plecat acasă cu capul sus, după un 0-0 cu Italia. ”Squadra Azzurra” a ajuns în finală, unde a fost spulberată de Brazilia, 1-4.

Surse: wikipedia.com, fifa.com

Foto: pinterest.cl

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply