Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Israelul, formația care a ținut în șah ”Squadra Azzurra”
În 1970, naționala Israelului nu făcea parte din confederația UEFA, dar bifa prima și singura prezență la un Mondial. ”Alb-albaștrii” au depășit prima fază a preliminariilor, după două victorii categorice cu Noua Zeelandă (4-0 și 2-0) la Tel-Aviv. Israelul trebuia să joace în grupă și cu sfert-finalista din 1966, Coreea de Nord, dar aceasta a refuzat să facă deplasarea în Țara Sfântă.
A urmat barajul cu Australia. Pe 4 decembrie 1969, la Tel-Aviv, Giora Spiegel marca golul victoriei pentru Israel. 10 zile mai târziu, la Sydney, Israelul deschidea scorul prin Mordechai Spiegler. Cangurii au scos, însă, un egal, după reușita lui Watkiss de pe final.
Ajunsă în Mexic, Israelul a picat într-o grupă imposibilă, cu Italia (dublă campioană mondială), Uruguay (câștigătoarea edițiilor din 1930 și 1950) și Suedia (finalista din 1958). Primul meci, cel cu Uruguay, a fost câștigat cu 2-0 de sud-americani.
În al doilea joc, desfășurat la Toluca, reprezentativa din Țara Sfântă a scos un egal cu Suedia, 1-1. Pentru israelieni a marcat Spiegler, la doar trei minute după golul scandinavilor. ”Alb-albaștrii” au terminat ultimii în Grupa a 2-a, dar au plecat acasă cu capul sus, după un 0-0 cu Italia. ”Squadra Azzurra” a ajuns în finală, unde a fost spulberată de Brazilia, 1-4.
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments