Legende

Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Țara Galilor, naționala care s-a luptat cu finalistele ediției din 1958

Selecționata antrenată acum de fostul jucător al lui Manchester United, Ryan Giggs, a ratat la mustață biletele spre Rusia. Țara Galilor a terminat pe 3 în grupa de calificare, la 2 puncte de Irlanda și 4 de Serbia.  Acum 60 de ani, însă, galezii au cunoscut una dintre cele mai bune perioade din istorie.

Deși a terminat pe 2 în preliminarii, sub Cehoslovacia, naționala britanică a avut o nouă șansă. Un baraj intercontinental cu Israel, echipă care nu făcea parte atunci din confederația UEFA. Galezii au câștigat ambele manșe, cu 2-0 de fiecare dată, și au ajuns în premieră la Cupa Mondială.

La acea ediție, găzduită de Suedia, un atacant de doar 17 ani avea să scrie istorie pentru Brazilia. Și nu doar atunci, ci și în următorii 12 ani. Se numea Edson Arantes do Nascimento, pe care azi îl cunoaștem drept Pele. ”Perla neagră”, așa cum i se mai spunea fotbalistului de la Santos, se va întâlni și cu galezii. Dar înaintea acestui duel, Țara Galilor a scos trei remize în Grupa a 3-a și a jucat un baraj cu Ungaria.

EGALA UNGARIEI, A MEXICULUI ȘI A ȚĂRII GAZDĂ

Pe 8 iunie 1958, la Sandviken, galezii au luat gol după doar cinci minute de la Ungaria. Dar William John Charles a egalat în minutul 27, aducând primul punct al galezilor la un Mondial. A urmat partida cu Mexic, disputată la Solna. Galezii au avut un început mult mai bun față de primul joc. Ivor John Allchurch deschide scorul în minutul 32 și prima victorie la un Mondial era aproape. Mexicanii au egalat, însă, în minutul 89, prin Jaime Belmonte Magdaleno. Prin golul său, Belmonte a fost numit ”Eroul de la Solna”.

Meciul cu țara gazdă, Suedia, s-a terminat 0-0. Scandinavii au terminat pe locul 1, iar galezii pe 2. Selecționata britanică a trebuit să joacă, însă, și un baraj cu Ungaria. Motivul? Cele două echipe erau la egalitate de puncte în grupă, câte 3 fiecare. Maghiarii marchează primii, la fel ca în meciul de debut. Cu toate acestea, Țara Galilor nu a predat armele și a egalat prin Allchurch. Golul lui Terence Medwin, înscris în minutul 76, consfințea primul succes al galezilor la un Campionat Mondial.

”PERLA NEAGRĂ” I-A TRIMIS ACASĂ

Aventura ”Dragonilor” avea să termine pe 19 iunie 1958, la Gothenburg, după 0-1 în fața Braziliei. Unicul gol al întâlnirii a fost înscris de marele Pele și sud-americanii mergeau în semifinale. ”Celecao” a trecut aici cu 5-2 de Franța, meci în care Pele a reușit un hat-trick. În finala competiției, Brazilia a bătut cu 5-2 pe Suedia și cucerea pentru prima dată titlul suprem. Pele semna o dublă în această partidă și era desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului.

Sursă: wikipedia.com

Foto: melosport.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply