Pep Guardiola a suferit, mult aș spune, până spre finalul anului 2024. A avut o lungă perioadă în care Manchester City pierdea des sau obținea numai remize.
Era o perioadă complicată, atât în Premier League, cât și în Liga Campionilor. În campionat, lucrurile s-au mai așezat, cu cele două victorii consecutive, în fața echipelor Leicester (2-0) și West Ham United (4-1).
Și a fost incredibil să văd cu câtă plăcere a fost atacat Guardiola numai la noi în țară. De către anumiți jurnaliști. De către cititori. Și la ce a folosit? E drept, rezultatele țin pe bancă un antrenor, dar a ajunge să te bucuri de nereușitele cuiva (care a muncit mulți ani ca să-și construiască un nume) sau să-l detești pentru că nu are rezultate în acel moment nu demonstrează înțelepciune, ci doar o dorință de a ieși în evidență prin simplul fapt că ai lovit (fie și prin cuvinte) pe cineva.
Eu îl văd în stare pe Guardiola să o redreseze pe City. Are toate resursele necesare. Dar ar trebui să privim mult mai profund și insuccesele ce pot apărea (fie și la marii antrenori). E o demonstrație că trebuie să fim cu toții mai modești, indiferent de statut, să realizăm că viața vine la pachet cu de toate (deci, și cu nereușite).
Și Guardiola e tipul de tehnician perfect conștient de cât de greu se ajunge la un nivel ridicat (și cât de greu, chiar foarte greu e să reziști acolo, fiindcă oricând poate apărea cineva mai bun, e firesc).
M-au impresionat două pasaje din biografia lui Pep Guardiola, pe care am citit-o acum 3 ani, și le voi împărtăși cu voi. Amândouă vă vor pune pe gânduri. Îl veți vedea pe Guardiola altfel decât îl cunoașteți din știrile de pe internet sau de la televizor.
CUM ÎI TRATA GUARDIOLA PE ANTRENORII RĂMAȘI FĂRĂ SERVICIU
„Acum că era el însuși manager, descoperise (din perioada când o pregătea pe FC Barcelona – n. red.) singurătatea care venea la pachet cu slujba și făcea eforturi pentru a fi inclus în frăția „antrenorilor”. Imitând una dintre tradițiile curtenitoare ale fotbalului englez, Pep, din banii proprii, se asigura că are întotdeauna la dispoziție o sticlă de vin pe care să o împartă cu antrenorul-oaspete după un meci. Dacă un coleg manager era concediat de la un club, Pep îi trimitea un mesaj de susținere – la un moment dat, chiar și-a anulat toate planurile pentru a organiza un prânz privat cu un antrenor pentru a-l încuraja (astfel încât, tehnicianul rămas fără serviciu să-și recapete încrederea și să o ia de la capăt – n. red), la câteva zile după demiterea acestuia.” Guillem Balague; traducere din limba engleză de Cristina Barbu, „Pep Guardiola: Un alt mod de a câștiga”, Editura Preda Publishing, București, 2021, p. 160
DESPRE IMPORTANȚA MODESTIEI
„Acea falsă modestie pe care oamnii spun că o am, pentru că atribui întotdeauna meritul jucătorilor, nu este pentru că nu vreau să-mi recunosc propriile merite, ci pentru că mi-e teamă ca nu cumva acele cuvinte să se întoarcă împotriva mea. Prefer să mă înșel de un milion de ori, decât să le dau oamenilor impresia că sunt sigur în toate privințele. Pentru că dacă mâine mă înșel făcând același lucru pe care îl fac acum, ei vor spune: 《Nu ai fost chiar așa deștept, cum de nu ai văzut asta?》.” Ibidem, p. 175
Iată că până și un antrenor de talie mondială realizează cât de amăgitor și fragil e succesul dacă ajungi să crezi că dincolo de el nu mai există nimic. Că dincolo de succes nu mai contează nimic.
Cât despre gesturile făcute pentru tehnicienii demiși, și nu e un gest inventat de Pep, dar important e gestul, sunt curios dacă Pep ar fi fost și el tratat așa de adversari în cazul în care Manchester City nu mai avea răbdare cu el. Sunt curios dacă antrenorii dați afară de la echipele din România sunt tratați așa (nu mereu, ar fi prea frumos să fie așa, dar măcar în anumite cazuri).
3 Comments
Îmi este greu sa cred faptul ca în România se întâmplă acest lucru. Sa nu uitam cum se bucura Ninel Sumudica de faptul ca Neil a fost demis de la Rapid.
Da, un episod regretabil. Plus că, dacă nu greșesc, Neil, pe care l-am cunoscut când a venit cu Celtic la Cluj, își pierduse mama.
Da. Știu ca a trecut printr-o perioada grea.