Reportaje

REPORTAJ SPECIAL | Antrenorul mai puțin cunoscut, dar care și-a pus amprenta în fotbalul mondial

Acum câteva luni, am avut deosebita plăcere de a-l cunoaște pe Albert Ostafe (FOTO, sursă: contul de facebook al său), un tânăr masterand al Facultății de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca.

Își dorea foarte mult să facă un interviu cu Cristian Pustai, actualul tehnician al Ceahlăului Piatra Neamț, cu care a promovat în Liga a 2-a la finalul sezonului trecut. Și l-am sprijinit. Iar interviul, a fost unul reușit.

Un student al Facultății de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca ne prezintă povestea lui Philippe Troussier, selecționerul Japoniei la Cupa Mondială din 2002. Metode inedite de lucru aflate de la translatorul tehnicianului francez

Am rămas impresionat de curiozitatea lui Albert de a ști cât mai multe despre personalitățile din lumea fotbalului, din alte sporturi, de a le descoperi strategiile care i-au condus spre succes, de a înțelege cu ce se deosebesc personalitățile respective de alte personalități.

Și mai impresionat am fost când am aflat că va prezenta un documentar despre Philippe Troussier, la care a muncit foarte mult, nu i-a scăpat niciun detaliu care i-ar putea da plus valoare documentarului.

Prezentarea a avut loc în data de 13 decembrie, la Facultatea amintită și care se află destul de aproape de Cluj Arena și Sala Polivalentă, două obiective cheie pentru iubitorii de sport din orașul ardelean, dar și pentru turiști. Am răspuns prezent la invitația sa de a vizualiza documentarul. Atunci am avut și primul dialog face to face, pentru că dialogul de mai sus a fost unul telefonic. În schimb, am rămas cu un gust amar deoarece numărul de spectatori a fost mic, prea mic, nu s-a ridicat la înălțimea produsului pe care oamenii aveau șansa să-l vadă. Dar am nădejdea că o vor face pe viitor, deoarece Albert va pune, la un moment dat, documentarul la dispoziția publicului larg.

În schimb, eu mi-am propus în seara de 13 decembrie, una ploioasă, friguroasă totodată, să aflu detalii suplimentare despre Troussier, despre Florent Dabadie (cel care i-a fost translator lui Troussier, având în vedere că Dabadie a studiat japoneza și și-a făcut relații în statul nipon, nu întâmplător fiind ales de federația de fotbal de la Tokyo ca să lucreze cu Troussier) și, evident, despre Albert.

Pentru că dialogul a fost destul de lung, de peste 20 de minute, eu vă voi lăsa aici câteva declarații, apoi, atunci când veți avea mai mult timp la dispoziție, vă invit să urmăriți întregul interviu accesând următorul LINK.

Capitole:

● Ce l-a determinat pe Albert să afle mai multe despre Philippe Troussier

● Metodele inedite de lucru ale tehnicianului francez + Inițial, Wenger trebuia să o lase pe Arsenal și să vină în locul lui Troussier

● Performanțele lui Troussier la naționala Japoniei, pe care a pregătit-o din 1998 până în 2002 (statisticile au fost realizate de Albert)

● Visul lui Albert

1. Ce l-a determinat pe Albert să afle mai multe despre Philippe Troussier

”Pasiunea pentru Philippe Troussier este pasiunea pe care am avut-o și o am în continuare pentru antrenorii mai puțin cunoscuți, dar care au avut foarte multe de spus și au avut și rezultate. Acum, ca să mă refer strict la Philippe Troussier, este o pasiune pe care o am de câteva luni, descoperind ceea ce a făcut în Japonia. Pentru că, așa cum prezentarea pe care am avut-o este intitulată ”Troussier pointed the way – Întâlnirea a două culturi cu aceeași țintă – spre performanță”, așa cum am spus, e interesant pentru că sunt două culturi, cea franceză și cea japoneză, opuse în manifestare, care își dau mână în mână pentru performanță. Și, sigur, Troussier, care e un antrenor impulsiv, dar un antrenor cu personalitate, un antrenor cerebral, care a văzut care sunt problemele și a încercat să supună jucătorii la foarte multe teste, nu doar în teren, ci și în afara lui. Cred că această abordare a lui Troussier a fost unul din motivele care m-au consvins să studiez cât mai mult despre el. Interesul pentru Florent Dabadie este unul firesc, pentru că, așa cum spunea și Philippe Troussier, el a avut nevoie de un traducător francez care să-i exprime și trăirile, nu doar cuvintele. Rolul lui Florent Dabadie a fost mult mai complex, atât în cazul colaborării cu Philippe Troussier, cât și în cazul colaborării de scurtă durată cu Vahid Halihodzic. Un alt aspect foarte interesant a fost programul foarte încărcat pe care l-a avut Philippe Troussier și timpul foarte scurt, pentru că el a început în 1998, în octombrie, a venit imediat Copa America, o competiție unde Japonia a avut rezultate absolut dezastruoase, însă acela a fost punctul în care Troussier a observat faptul că pot fi făcute schimbări. El începuse încă de atunci, prin simplul fapt că îi scotea pe jucători în oraș și îi lăsa în centrul orașului, îi punea să meargă să-și caute hotelul. A încercat să găsească vulnerabilitățile jucătorului japonez și una din ele, poate cea mai importantă, era faptul că era o diferență culturală foarte mare între ceea ce avea el pe mână, și materialul, care erau jucătorii, și mediul de afară, mediul exterior. Chiar și Florent Dabadie mi-a spus la un moment dat, că atunci când au jucat la Copa America, jucătorii au rămas uimiți de duritatea duelurilor de acolo. Bineînțeles că lucrurile acestea contează. Revenind, planul său a fost pe mai multe direcții, atât în afara terenului, cât și în teren, și lucrurile acestea au contat foate mult, pentru că rezultatele au existat.”

2. Metodele inedite de lucru ale tehnicianului francez + Inițial, Wenger trebuia să o lase pe Arsenal și să vină în locul lui Troussier

”În ultimii 2 ani, jucătorii au înțeles demersul pe care l-a pornit Troussier și au fost parteneri, lucru care s-a văzut. În Japonia, discursul e puțin mai ușor decât în Europa, în ceea ce privește discursul unui antrenor. În Europa, discursul e mult mai individualizat. Acolo ai jucători foarte importanți, ai vedete. Aici, în Japonia, e mult mai ușor să discuți cu jucătorii și chiar la un moment dat, Yanagisawa, un jucător, japonez, spunea că ”noi înțelegem motivul pentru care el strigă la noi, și e o plăcere să joc pentru el, e o onoare să joc pentru el”. Adică, el a înțeles că, în ciuda acelor manifestări ale lui Troussier, care la început păreau ieșite din comun, care contravineau lucrurilor pe care le știam noi despre japonezi și valorilor japoneze la un moment dat, iată că ei, jucătorii japonezi și chiar și media, au sesizat aportul lui Philippe Troussier. Și generația mai în vârstă a văzut în Troussier o emblemă a autorității într-o perioadă de criză de identitate a tinerilor, deci el era o figură paternă, lucru care a ajutat foarte mult și a oferit încredere, pentru că planul inițial al federației japoneze era ca până în 2000, Troussier să construiască o echipă, iar Arsene Wenger să vină de la Arsenal și să ducă echipa în 2002, în Coreea și Japonia, dar Wenger (care a antrenat-o pe Arsenal din 1996 până în 2018 – n. red.) a refuzat și Troussier a fost păstrat.” Albert Ostafe, masterand la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca

3. Performanțele lui Troussier la naționala Japoniei, pe care a pregătit-o din 1998 până în 2002 (statisticile au fost realizate de Albert)

Locul 2 la Campionatul Mondial de Tineret- Ediție Nigeria 1999

Sferturi de finală la Jocurile Olimpice – Ediția Sydney 2000

Locul 1 la Cupa Asiei – Ediția Liban 2000

Locul 2 la Cupa Confederațiilor – Ediția Japonia 2001

Optimi de finală la Campionatul Mondial – Ediția Coreea de Sud/Japonia 2002 (Japonia a câștigat grupa fără să piardă, record ce se menține de 21 de ani; tot atunci a ajuns pentru prima oară în optimile Mondialului)

4. Visul lui Albert

Invitatul nostru își propune, pentru moment, să devină un bun profesor de sport, un bun antrenor pentru copii, dar nu ar spune nu nici provocării de a activa la un club sportiv în viitor. Albert Ostafe este originar din Dorohoi (județul Botoșani).

Reportajul a apărut în primul număr al revistei Povești din Sport, care a văzut lumina zilei în luna decembrie 2023. Cei care doriți să intrați în posesia revistei, vă rog să ne contactați pe pagina de facebook sau la adresele de e-mail redactie@pdsport.ro și robertpopa1994@gmail.com.

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply card recenzii google aprilie 1, 2024 at 12:16 pm

    Troussier este unul dintre cei mai apreciati si eficienti antrenori din lumea fotbalului, iar faptul ca a lucrat cu echipe din Japonia, Franta sau Africa arata versatilitatea sa si abilitatile sale remarcabile ca antrenor.

  • Leave a Reply