2023 a fost un an plin de provocări pentru lumea sportului, atât în ceea ce privește sportul în sine, dar și pentru cei care se ocupă cu relatarea evenimentelor din sport, adică jurnaliștii.
Au fost provocări, dar majoritatea neplăcute. Este trist să vedem că s-au dus, cum s-ar zice, ”pe apa sâmbetei” redacții importante, cum sunt cele de la Pro X, de la Gazeta Sporturilor, de la Libertatea. Să ne amintim că acum 4 ani s-au închis stațiile locale ale televiziunii Digi 24, iar odată cu ele și redacțiile de sport ale acelor stații.
Pentru că am adus în discuție Gazeta, aș puncta faptul că erau, întradevăr, necesare niște îmbunătățiri, și o spune cineva care a avut o scurtă colaborare acolo. Dar de aici și până la presarea unor angajați cu vechime să asculte anumite indicații, la disponibilizarea lor, la închiderea ediției tipărite…e deja prea mult.
S-a scris că ediția print nu ar fi rentabilă. Eu personal am văzut, ani în șir, cum ziarele Gazetei erau vândute ca pâinea caldă. Eu personal am văzut cum materialele Gazetei apar între primele căutări în google, că sunt citate de alte publicații. Nu mi se pare o explicație pertinentă.
E drept, cine sponsorizează o publicație are dreptul la o opinie, la luarea unor decizii, dar și acele decizii trebuie gândite, trebuie luate cu înțelepciune. Felul agresiv în care s-a ajuns la îndepărtarea lui Cătălin Tolontan și a altor jurnaliști din trustul care deține și Libertatea nu dovedește înțelepciune.
Cei care investesc în presă nu cumva ar trebui să-și pună următoarele întrebări: ”Cum va mai fi jurnalismul atractiv pentru tineri dacă locul de muncă în presă nu e stabil? Dacă atmosfera e tensionată? Dacă sarcinile ce trebuie duse la îndeplinire sunt prea multe și necesită mult prea mult timp?”.
Ceea ce s-a întâmplat în redacțiile sus amintite pare ceva ce ține de orgoliul unor șefi și nu de viitorul unui domeniu care pierde teren în fața influencerilor, în fața echipelor de PR ale diferitelor instituții.
Poate că e timpul pentru niște schimbări serioase. Nu exces de informație, ci informație de calitate. Șefi mai capabili, vizionari mai bine zis. Alte surse de finanțare (pentru că cele din prezent nu sunt cele mai sănătoase, asta dacă se dorește o presă, și nu doar în sport, mai corectă, mai performantă).
Ce am spus e valabil și pentru majoritatea cluburilor sportive de la noi. Să vedem că oamenii chiar lucrează în echipă, că au o mentalitate bună (și o reputație bună), că atmosfera din interior și rezultatele sunt cele mai importante.
Editorialul a apărut în primul număr al revistei Povești din Sport, care a văzut lumina zilei în luna decembrie 2023. Cei care doriți să intrați în posesia revistei, vă rog să ne contactați pe pagina de facebook sau la adresele de e-mail redactie@pdsport.ro și robertpopa1994@gmail.com.
1 Comment
Au fost și alte publicatii foarte bune care au căzut prada ” capitalismului sslbatic” , iar aici ma gândesc la săptămânalul. FOTBAL PLUS