Editoriale

EDITORIAL | Povestea Simonei

Evenimentul săptămânii sau lunii este, fără îndoială, testul pozitiv pentru dopaj al Simonei Halep.

Nu cred că pot spune că misiva m-a lovit în moalele capului. Nici pe departe. Dar nici că mă așteptam la una ca asta. Urmăresc tenisul tangențial, chiar foarte razant și nu știu bine ce face fiecare membru al unei echipe care stă în spatele unui tenismen profesionist. Mai ales unul atât de bun.

Dar este este evident că toți sportivii folosesc enorm de multe substanțe care să le îmbunătățească performanțele fizice (și, din păcate, unii ajung să-și piardă viața subit, ori ajung pe termen scurt sau lung să se îmbolnăvească grav – n.red.). Unii dintre ei mai sunt și prinși cu mâța-n sac.

Lista substanțelor interzise care se îmbogățește în fiecare an vorbește de la sine. Sunt convins că sunt multe substanțe care se vor regăsi pe listă peste câțiva ani și care acum circulă “la liber” în sângele sportivilor. La nivelul financiar de care vorbim, efectele adverse sunt neglijate (deși nu ar trebui, pentru că viața are prioritate, altfel banii la ce mai sunt buni? – n.red.), însă cumva pe bună dreptate: sunt organisme tinere, în condiție fizică deosebită, fac analize mult mai des și mult mai amănunțit decat un om normal.

Mai există un număr de morți subite care li se pot atribui acestor substanțe, dar întotdeauna credem că nouă nu ni se poate întampla (ceea ce este o mare greșeală – n.red.).

Arheologul R.G. Collingwood spunea întru-un puseu filozofic că “Istoria nu se ocupă de evenimente, ci de procese. Procesele nu încep și nu se sfârșesc, ci se transformă unele în altele”. Și în cazul Simonei este vorba de un proces care precede testul pozitiv, nicidecum de un eveniment. A luat cu bună știință medicamentul, însă a calculat greșit timpul de așteptare. Și de aici începe alt proces. Unul cu suspendare.

Stendhal avea o formulare pentru care Nietzche îl invidia deschis si public: “Singura scuză a lui Dumnezeu este ca nu există”. Putem spune că singura scuză a Simonei este că nu există nicio scuză. Există doar o explicație demnă de briciul lui Occam: S-a dopat!

Foto: frt.ro

Adrian Stamate



Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply