Interviuri

VIDEO | Rolul antrenorilor formatori în fotbalul profesionist. Interviu cu Vasile Solomon, tehnician care deține licența UEFA A Elită Juniori

Cu toții suntem impresionați de numele mari din lumea fotbalului, de atacanții cu multe goluri marcate, de fundașii de fier care reușesc să le pună probleme celor din urmă ori de portarii ce bifează un număr impresionant de partide fără gol primit.

Ultimele pregătiri înainte de interviu. În dimineața zilei când m-am pornit spre baza sportivă Brașovia, vremea nu era chiar prietenoasă, afară fiind câțiva nori

Și totuși, marii fotbaliști au apărut pur și simplu? Bineînțeles că nu. O contribuție extrem de importantă în dezvoltarea lor o au antrenorii formatori, mai precis, cei care activează la grupele de copii și juniori. Cu sprijinul unor astfel de antrenori, tinerii jucători își dezvoltă pas cu pas toate abilitățile necesare practicării unui fotbal de înaltă calitate. În plus, ei sunt ajutați să se dezvolte și pe partea mentală, deoarece nu e de ajuns să ai un talent remarcabil dacă acel talent nu e completat de o gândire corectă, de o bună conduită morală totodată.

Pentru a vă familiariza mai bine cu lumea antrenorilor mai puțin mediatizați în jurnalele de știri, vă invit să vizualizați materialele de mai jos. Primul conține un amplu interviu cu tehnicianul brașovean Vasile Solomon, iar al doilea are mai multe ilustrații din cadrul unei ședințe de pregătire conduse la Școala de Fotbal CSS Brașovia, al cărui sediu se află undeva la marginea orașului Brașov. Interviul l-am realizat la data de 7 iulie 2022.

Vasile Solomon (penultimul din rândul de sus), într-o poză de grup cu jucătorii de la CSS Brașovia

Ca să vă faceți o primă impresie despre Vasile Solomon, vă spun că dumnealui a influențat carierele multor jucători de referință din România. Ca să vă dau un exemplu, unul cât se poate de relevant, este cel al atacantului Dani Paraschiv, aflat în prezent la FC Hermannstadt. În actuala ediție a campionatului României, unde gruparea sibiană este neînvinsă după 10 etape, având 6 victorii și 4 remize, iar în clasament ocupă locul trei, cu un avans de 4 puncte față de deținătoarea titlului CFR Cluj, Paraschiv a marcat 5 (toate înscrise din acțiune) din cele 15 goluri ale lui Hermannstadt și a oferit și o pasă decisivă. Ba mai mult, fotbalistul împrumutat chiar de la CFR Cluj a contribuit în sezonul trecut cu 6 goluri (4 dintre ele în play-off-ul Ligii a 2-a) la revenirea lui Hermannstadt în prima ligă. ”Paraschiv este un jucător cu care am lucrat, în etapa de formare, 5 ani la juniorii lui FC Brașov. Înscria câte 100 de goluri pe sezon”, avea să-mi spună Vasile Solomon la câteva săptămâni după interviul realizat la Baza Sportivă Brașovia.

Vasile Solomon conduce ședința de pregătire
Bucuria tinerilor de la Brașovia după înscrierea unui gol

Pentru iubitorii de statistici, aș mai menționa că Marius Măldărășanu (antrenorul lui Hermannstadt), un fost jucător important al fotbalului brașovean, este neînvins în prima divizie ca tehnician.

Vasile Solomon și realizatorul interviului, reporterul de televiziune Robert Popa

V-aș mai spune multe date, dar haideți să le lăsăm pentru o ediție ulterioară, iar acum să-i dăm cuvântul invitatului de astăzi. Vizionare plăcută!

Foto și video: Robert Popa

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply