Statistici

SPECIAL | 28 mai, fix acum 11 ani

Ultima finală de Champions League pentru Sir Alex Ferguson, antrenorul care împlinea pe atunci 25 de ani de la semnarea contractului cu Manchester United (doi ani mai târziu, scoțianul se va retrage din activitatea de tehnician).

Ultimul trofeu câștigat de Pep Guardiola în cea mai puternică întrecere europeană (la doar doi ani după primul triumf, tot cu gruparea de pe Camp Nou, în finala de la Roma).

Ultimul meci din cariera legendarului goalkeeper olandez Edwin van der Sar (în prezent director general la Ajax).

Ultima finală de Champions League în care a jucat Manchester United.

Ultima finală de Champions League cu Lionel Messi pe lista marcatorilor (și totodată a doua oară după finala din 2009, când a înscris tot în poarta lui Manchester United, care îl avea tot pe Van der Sar între buturi, numai că atunci Messi a înscris cu capul), pe când nu împlinise încă 24 de ani și când se afla în cea mai bună formă din cariera sa.

Prima și singura finală de Champions League în care a jucat David Villa, o finală pe care nu doar că a câștigat-o alături de catalani, dar și-a adus și contribuția la câștigarea ei prin înscrierea golului de 3-1.

Ultima finală de Champions League din cariera lui Wayne Rooney (și a treia per total, toate în doar trei ani, după cea din 2008, câștigată de diavoli, și cea din 2009 pierdută din păcate) și prima în care a reușit să trimită mingea în poartă, în momentul când Barcelona conducea cu 1-0 datorită lui Pedro.

Prima și singura finală de Champions League jucată de United după despărțirea de Cristiano Ronaldo.

Punctul maxim al generației extraordinare pe care a construit-o Guardiola, o generație din care mai făceau parte Pique, Iniesta, Xavi (în prezent antrenor la FC Barcelona), Valdes, Dani Alves, Puyol.

Finalul unei generații de care se leagă ultima mare echipă a lui Manchester United, și aici îi mai amintim pe Berbatov, Cicharito Hernandez, Rio Ferdinand, Park ji-sung, Vidic, Evra, Giggs (cel care a cucerit Liga Campionilor cu United și în 1999, după finala cu Bayern Munchen, deci singurul jucător din lotul de atunci cu două astfel de trofee în palmares).

Ultima finală europeană dintre Barcelona și o echipă englezească.

De asemenea, ultima vizită a Barcelonei pe tărâm englezesc cu o astfel de ocazie.

Ar mai fi multe spus, dar mă opresc aici, vă las pe voi să descoperiți alte detalii la fel de (sau poate chiar mai) minunate.

Indiferent că unii au avut mai puține, iar alții mai multe momente de glorie (jucători și antrenori de pe Old Trafford sau Camp Nou), toți, dar toți și-au câștigat un loc în cartea de istorie a fotbalului.

Foto: uefa.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply