Poveștile despre marii fotbaliști sunt fascinante, cu multe întâmplări neprevăzute și lecții ce pot fi aplicate în diferite situații din viața noastră. Într-o astfel de categorie se situează și cariera internaționalului belgian, Dries Mertens (33 ani).
Legitimat din 2013 la Napoli, experimentatul atacant a marcat 125 de goluri în 320 de apariții pentru formația italiană. 16 goluri le-a reușit doar în acest sezon, încununat cu o Cupă câștigată după o finală decisă la penalty-uri în fața campioanei Juventus Torino. Mertens a avut o contribuție semnificativă la cucerirea acestui trofeu. În a doua manșă din semifinale a egalat pe terenul lui Inter și ”albaștrii” au mers mai departe datorită golului din deplasare. Trofeul le va asigura calificarea directă în grupele Europa League. Este a doua Cupă a Italiei din palmaresul belgianului, după cea din 2014, obținută de asemenea cu Napoli. În același an, Mertens a triumfat în Supercupa Italiei, tot în urma unei finale cu Juventus care a ajuns la „11” metri după 2-2 în primele 120 de minute.
În 2018, Mertens a luat medalia de bronz în tricoul țării sale la Cupa Mondială găzduită de Rusia. La acea ediție a înscris un gol în victoria cu Panama (3-0), din faza grupelor. 90 de selecții și 18 reușite are la activ jucătorul legitimat la PSV Eindhoven între 2011 și 2013. La rivala lui Ajax a punctat de 45 de ori în 88 de partide. A cucerit Cupa și Supercupa Olandei în 2012. Înainte a evoluat în culorile lui FC Utrecht, unde a fost coleg cu Mihai Neșu. 21 de goluri și 86 de meciuri sunt cifrele lui Mertens la fosta adversară a lui FCSB din Europa League.
Cu roș-albaștrii, Mertens a lăsat o impresie plăcută acum 10 ani. A evoluat în ambele dueluri din grupele Europa League, 1-1 în Olanda, respectiv 1-3 pe stadionul Ghencea. Golul (VIDEO MAI JOS) lui Utrecht i-a aparținut unui jucător de 23 de ani, nimeni altul decât personajul principal din acest material. FCSB conducea cu 1-0 prin golul înscris cu capul de Florin Gardoș. Portarul a prins mingea dincolo de linia porții, lucru evidențiat pe rezumatul video de mai jos. Era minutul 33 și olandezii aveau o lovitură liberă. Tânărul Mertens și-a asumat executarea ei. Foarte sigur pe el, s-a îndreptat spre balon și l-a expediat spre poarta lui Tătărușanu. Balonul s-a dus peste zid și s-a oprit direct în vinclu. ”Tătă” nu a avut când să reacționeze. Atât de bine a transformat faza fixă talentatul fotbalist de la Utrecht. Dar elevii lui Marius Lăcătuș nu s-au dat bătuți și au învins în final cu 3-1, grație unei duble semnate de Bogdan Stancu, transferat în iarna aceea la Galatasaray.
În toamna lui 2010, Mertens a dat piept cu Napoli, viitoarea sa echipă. 0-0 și 3-3 au fost rezultatele înregistrate de formația sa de atunci. Marcatorul italienilor a fost Cavani, care le-a provocat atâta neliniște „roș-albaștrilor”, cu golul egalizator din Ghencea în acel 3-3 de neuitat, apoi reușita din prelungiri care a consemnat ratarea 16-imilor de către FCSB (0-1). La mai puțin de trei ani distanță, Cavani semnează cu PSG, iar Mertens vine la Napoli în locul său. 9,48 de milioane de euro a încasat PSV Eindhoven, potrivit site-ului de specialitate transfermarkt.com.
Ajungem și la partea cea mai interesantă din articol. Tot ce am relatat mai sus putea rămâne doar un vis, dacă tânărul Mertens era lăsat în voia sorții după ce Anderlecht a renunțat la serviciile sale pe când avea 16 ani. Despre piedicile și apoi ascensiunea internaționalului belgian mi-a povestit mai multe Mihai Cojocaru, un antrenor român stabilit în Belgia de mai mulți ani. În trecut a lucrat la Academia lui Gică Hagi, iar în prezent are propria sa academie ”Skill Factor Football Academy”, al cărei scop este dezvoltarea treptată a tuturor aptitudinilor în fotbalul juvenil. Am făcut și unele note explicative, pentru că sunt unele detalii pe care domnul Cojocaru nu le mai ține minte cu precizie.
„El a făcut parte din clubul Anderlecht la vârsta de 16 ani. Și a fost efectiv dat afară. La un moment dat i s-a comunicat <<Dries, sorry! Ești prea mic pentru fotbalul profesionist>>. Cine era acolo antrenor sau scouter i-a comunicat băiatului că <<din sezonul viitor trebuie să-ți cauți altă echipă sau să te lași te fotbal, pentru că nu te vedem noi să joci la seniori. Nu ai nicio șansă>>. Copilul acesta a plecat la FC Aalst, în liga a treia. A jucat acolo un an de zile (împrumutat de la Gent, unde a fost legitimate după despărțirea de Anderlecht – n. red.). După care a plecat în Olanda, la AGOVV, ei erau în divizia a doua. Situația financiară nu era foarte strălucită, pentru că după acel sezon chiar au dat faliment (echipa s-a desființat în 2013 – n. red.). Dar copilul a explodat acolo, efectiv a explodat (31 de goluri în 110 apariții – n. red.). Avea 17 sau 18 ani. Utrecht l-a cumpărat sau chiar gratis l-a luat, nu îmi mai aduc aminte exact (600.000 de euro a plătit Utrecht, potrivit transfermarkt.com – n. red.). Și la Utrecht chiar a început să arate calitate maximă. Mai departe a fost cumpărat de PSV și știm ce s-a mai întâmplat cu el. A devenit atunci cel mai bun jucător din Olanda, gheata lor de aur. A plecat la Napoli și de atâția ani joacă în Italia, e internațional. Acum, dacă ai fi patron, ce poți să spui de acei antrenori? Uite câți bani am pierdut. Vezi cine are cheia. Și ca el s-au pierdut nu unul, ci mii de copii de genul acesta. Mii de copii din cauza unor oameni care știu ei. Cineva spunea că e foarte greu să vezi prin ochii orbului sau cu ochiul orbului.” Mihai Cojocaru, antrenor român stabilit în Belgia
Din acest material rămânem astfel cu o lecție. Ca să ajungi departe, ai nevoie de cineva care să creadă în tine și să te îndrume corect pe baza abilităților tale. În caz contrar, o carieră de vis se poate transforma într-un coșmar de nedescris.
Foto: facebook.com/MertensOfficial
No Comments