Legende

SPECIAL | Fundașul din Republica Moldova titular la Bașakșehir, liderul surpriză din Turcia

Scriam azi o cronică a meciului dintre Bașakșehir și FC Copenhaga, încheiată cu victoria turcilor, scor 1-0, gol Visca din penalty. Cam în fiecare etapă din Superligă era în grilă Bașakșehir, dar până azi nu mi-a astras atenția în mod special fundașul Alexandru Epureanu (33 de ani, 1,89 m). Îl putem considera un frate de-al nostru, chiar dacă e născut în Republica Moldova. La urma urmei, mulți oameni născuți acolo își au aceleași rădăcini ca și noi.

Revenind la fotbal, m-a impresionat faptul că e un jucător care se implică foarte mult pe teren. Urcă și în atac la nevoie. Era cât pe ce să împingă balonul în plasă în prima repriză. Norocul danezilor a fost că Johnsson, un goalkeeper suedez, s-a poziționat foarte bine și a fost exact în direcția mingii expediate cu capul de Epureanu.

Cam tot meciul a fost dominat de Bașakșehir. Pe rezumat, unde erau tăiate toate fazele importante, am observat numai ocazii din partea formației turcești. Una i-a aparținut lui Crivelli, alta lui Demba Ba. Al doilea a trecut și pe la Chelsea cândva. Tot Demba Ba a scos penalty-ul din care Bașakșehir a obținut victoria. Și e cu un pas în sferturile Europa League.

Îmi place cum se prezintă Bașakșehir la astfel de dueluri, chiar dacă nu poate rivaliza ca istorie, tradiție și performanță (mai ales asta) cu Galatasaray sau Fenerbahce. Dar au nume mari în lot. Robinho, pe care nu l-am văzut în ultimul timp. Potrivit transfermarkt, contractul îi va expira la vară. Are 36 de ani acum și probabil se va retrage în curând. Skrtel, care era jucător de bază la Liverpool acum un deceniu, e și el legitimat la Bașakșehir.

Din punctul meu de vedere, Bașakșehir e un fel de Anzhi Makhachkala, care era un adversar de temut în Prima Ligă din Rusia în trecut. Și ei transferau fotbaliști de top. Dau două exemple: Eto și Lacina Traore. De ce Traore? Atunci chiar era pe val, datorită evoluțiilor de la Kuban Krasnodar. Din acest motiv l-a și transferat Anzhi, un club cu pretenții în perioada 2012-2015. Dan Petrescu a făcut o treabă bună alături de ivorian când îl avea elev la Kuban. Iar Traore a reușit să aducă de unul singur victoria pentru Anzhi, chiar împotriva lui Liverpool, în Europa League.

Și dacă tot am început cu Epureanu, vom termina tot cu el. Joacă la Bașakșehir din 2014 și are 146 de meciuri și 13 goluri marcate. Deci, este un jucător definitoriu pentru un club încă mic, dar care își propune să ajungă în viitor la un nivel foarte mare. În ediția 2018-2019 a Superligii, Bașakșehir a fost pe 1 de mai multe ori și chiar lăsa impresia că va cuceri primul titlu, dar în final a terminat pe 2, după ce Galatasaray a avut un final de sezon nemaipomenit sub comanda lui Terim. Acum, Bașakșehir e lider în Turcia după 25 de etape, cu 52 de puncte (cu trei mai mult decât a doua clasată Trabzonspor). Bilanțul este de 15 victorii, 7 remize și 3 înfrângeri.

Epureanu a evoluat și în Rusia, la FC Moscova (72 de meciuri, 3 goluri), Dinamo Moscova (44 de meciuri, 3 goluri), Krylia Sovetov (17 meciuri, un gol) și, ca să vezi, Anzhi (de care am tot vorbit mai sus). La ultima dintre aceste grupări a evoluat de 17 ori și a înscris 2 goluri. În Republica Moldova a îmbrăcat tricoul echipelor Zimbru Chișinău (orașul său natal, cu 29 de apariții și 2 goluri) și Sheriff Tiraspol (66 de jocuri, 2 goluri).

La echipa națională a strâns 91 de selecții și 7 goluri, în perioada 2006-2018. Are în palmares două titluri cu Sheriff Tiraspol.

Foto: wikipedia

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply