Legende

FOTO | Un exemplar neprețuit din faimosul L`Equipe. În 2014, PSG le-a promis prime uriașe jucătorilor pentru câștigarea Ligii Campionilor

Cu mai bine de cinci ani în urmă, într-o frumoasă zi de primăvară, eram în Paris și m-am oprit în fața unui chioșc. Da, am zis bine. Chioșc de ziare. La noi au mai dispărut, dar acolo găseai în multe locuri.

Fiind pasionat de sport și student în anul 1 la Facultatea de Jurnalism, am cerut un exemplar din L`Equipe (ediția 20 martie 2019, anul 69, numărul 21.796). Un euro a costat, o sumă modică raportat la numărul și calitatea informațiilor pe care le avea ziarul.


REMONTADA DE PE OLD TRAFFORD ȘI TRIPLA LUI VAN PERSIE

L-am răsfoit puțin pe o bancă. Și așa am aflat că Manchester United câștigase cu 3-0 pe Old Trafford returul cu Olympiacos Pireu din optimile Champions League. Cu o seară înainte am vrut să vizitez cât mai multe obiective, așa că nu am avut când să vizionez meciul. Iar hostelul unde mă cazasem nu dispunea de un televizor.

Pot spune că a fost ceva inedit și plăcut în același timp. Am aflat rezultatul prin intermediul unui ziar tipărit. Și nu orice ziar. Ci faimosul L`Equipe. Am aflat că Robin van Persie realizase un hat-trick, cu ajutorul căruia ”Diavolii roșii” obțineau biletele spre sferturi. Rezultatul a fost unul spectaculos, ținând cont că trupa lui David Moyes – tehnician care l-a înlocuit pe legendarul Sir Alex Ferguson – pierduse cu 2-0 meciul tur.

”Van Persie ce heros (Acest erou Van Persie)” era titlul care se regăsea în partea de sus a primei pagini, care făcea trimitere la articolul complet din a doua pagină. Acolo, am dat peste o analiză amănunțită a confruntării de pe Old Trafford. Aproape două pagini au acoperit evenimentul. Chiar dacă nu era vorba de vreo echipă din Franța. Asta e o dovadă suficientă că L`Equipe face parte din marile cotidiene de sport ale lumii.

”Moyes respiră puțin” și ”De Gea, celălalt erou” sunt două intertitluri care se regăsesc în material. Primul avea misiunea de a continua ceea ce clădise Ferguson timp de 27 de ani pe Teatrul Viselor. Al doilea a reușit să mențină poarta intactă în fața grecilor, care se credeau deja calificați în faza următoare a competiției.

”Sper că acest rezultat va relansa sezonul nostru”, afirma Wayne Rooney la finalul jocului. ”Am avut o oarecare presiune după înfrângerea cu Liverpool (0-3)”, a declarat și galezul Ryan Giggs, care avea să se retragă la finalul acelei stagiuni. 25 de sezoane jucase Giggs la Manchester United, club care a fost și singurul din cariera sa la seniori.

Din păcate pentru Rooney și ceilalți colegi de pe Old Trafford, acel sezon european s-a oprit în sferturi. Manchester United a remizat cu Bayern acasă, scor 1-1. Vidic deschidea scorul, dar nemții au egalat prin Schweinsteiger. Ultimul va ajunge mai târziu la gruparea engleză. În retur, United marca din nou prima, prin francezul Evra. Era un scor de calificareîn semifinale pentru băieții lui Moyes. Bavarezii au întors, însă, rezultatul grație reușitelor lui Mandzukic, Muller și Arjen Robben.


PRIMĂ DE UN MILION DE EURO PENTRU CÂȘTIGAREA LIGII CAMPIONILOR

Pe pagina trei, în partea dreaptă sus, se regăsește o știre din lumea fotbalului francez. Nasser Al-Khelaifi (FOTO), președintele lui PSG și al firmei care finanțează clubul de pe Parc de Princes, le-a promis lui Ibrahimovic (FOTO) și colegilor săi o primă uriașă pentru câștigarea Champions League. Câte un milion de euro pentru fiecare fotbalist în parte. Deci mai mult decât ia pe an un jucător de la FCSB în România. Nu ar fi o surpriză, pentru că recent am aflat că Neymar primește zeci de mii de euro de la PSG numai ca să salute publicul. Din păcate pentru jucători, acea primă nu au luat-o. S-au oprit doar în sferturi, după 3-1 și 0-2 cu Chelsea. Khelaifi a privit totuși partea plină a paharului. A făcut o economie de peste 10 milioane de euro.

În pagina patru se regăsește o avancronică a duelului dintre Olympique Lyon și Viktoria Plzen din optimile Europa League. ”Atenție, decor înșelător!”, este intitulat materialul. Lyon câștigase cu 4-1 în prima manșă, dar gazetarii din Hexagon îi avertizau pe componenții formației de pe Stade Gerland că mai sunt încă 90 de minute de jucat. Iar temerile jurnaliștilor s-au adeverit, însă doar pe jumătate. Viktoria Plzen a învins-o pe Lyon doar cu 2-1, astfel că echipa franceză își continua aventura în Europa League.

”Până unde se duce Aurier?”, se întreabă reporterii de la L`Equipe. Fundașul ivorian Serge Aurier, legitimat pe atunci la Toulouse (în prezent la Tottenham), avea niște cifre incredibile pentru poziția sa. Șase goluri și cinci pase decisive, detalii menționate și în articolul care a ocupat aproape o jumătate din pagina cinci.


MARSEILLE, NEVOITĂ SĂ SE MUTE DE PE VELODROME

Articolul care deschide ziarul și a cărui continuare se găsește în pagina șase este ”OM, un șantier <<marseillais>>”. Articolul ocupă toată pagina și relatează situația de acum cinci ani a clubului Olympique Marseille, care trebuia să se mute, pentru că Stade Velodrome trecea printr-un amplu proces de renovare. Pagina șapte cuprindea anunțuri publicitare, iar opt și nouă erau dedicate exclusiv altor sporturi celebre precum rugby și ciclism. ”Spedding, format în Franța”, este titlul unui material despre rugbistul Scott Spedding, care s-a născut în Africa de Sud, dar a ajuns să joace pentru selecționata Franței.

Textul principal care se regăsește în pagina nouă este ”Visul neîmplinit al lui Gilbert”. Materialul face referire la ciclistul belgian Phillipe Gilbert, care ”după 11 participări, încă așteaptă să câștige o cursă pe traseul Milan-San Remo”. Cu  un an în urmă, deci în 2013, Gilbert termina pe 32 la San Remo.


UCRAINA PIERDE ORGANIZAREA EUROPEANULUI DE BASCHET

Pagina 10 cuprinde ample articole despre tir și schi, iar în pagina 11 apare o știre care reflectă și situația politică din Europa la începutul lui 2014. ”Ucraina în suspans” anunța că Ucraina va pierde pierde organizarea Campionatului European de Baschet din 2015. Totul din cauza neînțelegerilor cu Rusia pe tema Peninsulei Crimeea și a luptelor interne care au izbucnit între armata Ucrainei și simpatizanții Moscovei.

Pagina 12 acoperă subiecte din tenis Și Formula 1, pagina 13 e ocupată în totalitate de un articol despre echitație (cu bugetul competiției și premiile puse în joc), în pagina 14 găsim informații din golf (dar fără Tiger Woods în postura de personaj principal), iar la 15 dăm peste box și un program al următoarelor transmisiuni televizate din sport. Ediția din 20 martie 2014 e închisă cu un mesaj de felicitare pentru echipa paralimpică a Franței în urma medaliilor obținute la Soci.

Ca fapt divers, în perioada când am vizitat Franța și am cumpărat acest exemplar din L`Equipe aveau loc alegerile pentru primăria Parisului. Tot atunci am văzut prin oraș mai multe afișe cu mesaje de bine pentru președintele de atunci: ”Hollande, démission!”.

 A fost o călătorie în timp nemaipomenită. Sper că v-a plăcut și vouă!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply