În ultimii patru
ani, FCSB și-a anunțat ca și obiectiv câștigarea campionatului, însă a terminat
de fiecare dată pe doi. A fost întrecută pe rând de Astra Giurgiu, Viitorul
Constanța, iar apoi de CFR Cluj (în 2018 și 2019).
În cupele europene,
ultima performanță notabilă a fost în sezonul 2017-2018, când a ajuns până în
16-imile Europa League. FCSB a reușit o primă manșă lăudabilă, 1-0 în fața lui
Lazio Roma. Dar, așa cum spune o vorbă ”că nicio minune nu ține mult”, așa a
fost și în cazul ”roș-albaștrilor”. Și au pierdut pe Olimpico cu 5-1. Ce s-a
întâmplat atunci, însă, pare dintr-o altă epocă, una în care FCSB ajungea în
grupele unei competiții europene, ajungea în primăvară, iar în Liga 1 termina
cel puțin pe podium.
Astăzi, echipa finanțată de Gigi Becali trăiește un prezent care nu e deloc întâmplător. Când antrenorii cu nume precum Walter Zenga, Devis Mangia, Antonio Conceicao te refuză, atunci chiar există o problemă. Oare se poate la nesfârșit ca cel care patronează să fie în același timp și manager, dar și antrenor? Rezultatele din ultimii ani ne confirmă că nu. Bilanțul din acest start de campionat, probabil unul dintre cel mai dezastruoase din istorie, e cu atât mai relevant. O victorie (4-3 cu Hermannstadt), un egal (0-0 la Sepsi) și patru înfrângeri la rând (0-2 cu Botoșani, 1-2 cu Astra, 1-3 cu Voluntari și 1-2 cu Politehnica Iași) sunt efectul nepăsării în cadrul unui club. Un club care acum e mai aproape de retrogradare decât de play-off. O situație similară în care se regăsește și marea rivală Dinamo.
Vina nu poate fi
numai a tehnicianului, fie că vorbim de Bogdan Andone, iar acum de Vergil Andronache.
Dacă ei pot fi acuzați de ceva, atunci singura lor greșeală e că au acceptat
prea multe compromisuri. Pentru că una e să fii în permanență pe teren, să știi
cum stau jucătorii din punct de vedere fizic și psihic, să știi care e într-o
formă mai bună, să știi ce fel de transferuri îți trebuie și cu totul alta e să
ai bani, dar să nu îi gestionezi într-un mod eficient și să lași banca tehnică
să-și asume propriile decizii.
Problema la FCSB e fără doar și poate de natură psihologică. Până nu va exista un echilibru, care presupune un rol precis pentru fiecare om din club, nici rezultatele mari nu vor apărea. E nevoie de o mai bună pregătire a jucătorilor, de un antrenor experimentat, dar mai ales de ”puțină diplomație, într-o soțietate fără morală și fără prințip”, așa cum spunea personajul Zaharia Trahanache în opera ”O scrisoare pierdută” a lui Caragiale.
Foto: facebook.com/FCSBOfficial
Similare
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments