Editoriale

FCSB culege ce a semănat

În ultimii patru ani, FCSB și-a anunțat ca și obiectiv câștigarea campionatului, însă a terminat de fiecare dată pe doi. A fost întrecută pe rând de Astra Giurgiu, Viitorul Constanța, iar apoi de CFR Cluj (în 2018 și 2019).

În cupele europene, ultima performanță notabilă a fost în sezonul 2017-2018, când a ajuns până în 16-imile Europa League. FCSB a reușit o primă manșă lăudabilă, 1-0 în fața lui Lazio Roma. Dar, așa cum spune o vorbă ”că nicio minune nu ține mult”, așa a fost și în cazul ”roș-albaștrilor”. Și au pierdut pe Olimpico cu 5-1. Ce s-a întâmplat atunci, însă, pare dintr-o altă epocă, una în care FCSB ajungea în grupele unei competiții europene, ajungea în primăvară, iar în Liga 1 termina cel puțin pe podium.

Astăzi, echipa finanțată de Gigi Becali trăiește un prezent care nu e deloc întâmplător. Când antrenorii cu nume precum Walter Zenga, Devis Mangia, Antonio Conceicao te refuză, atunci chiar există o problemă. Oare se poate la nesfârșit ca cel care patronează să fie în același timp și manager, dar și antrenor? Rezultatele din ultimii ani ne confirmă că nu. Bilanțul din acest start de campionat, probabil unul dintre cel mai dezastruoase din istorie, e cu atât mai relevant. O victorie (4-3 cu Hermannstadt), un egal (0-0 la Sepsi) și patru înfrângeri la rând (0-2 cu Botoșani, 1-2 cu Astra, 1-3 cu Voluntari și 1-2 cu Politehnica Iași) sunt efectul nepăsării în cadrul unui club. Un club care acum e mai aproape de retrogradare decât de play-off. O situație similară în care se regăsește și marea rivală Dinamo.

Vina nu poate fi numai a tehnicianului, fie că vorbim de Bogdan Andone, iar acum de Vergil Andronache. Dacă ei pot fi acuzați de ceva, atunci singura lor greșeală e că au acceptat prea multe compromisuri. Pentru că una e să fii în permanență pe teren, să știi cum stau jucătorii din punct de vedere fizic și psihic, să știi care e într-o formă mai bună, să știi ce fel de transferuri îți trebuie și cu totul alta e să ai bani, dar să nu îi gestionezi într-un mod eficient și să lași banca tehnică să-și asume propriile decizii.

Problema la FCSB e fără doar și poate de natură psihologică. Până nu va exista un echilibru, care presupune un rol precis pentru fiecare om din club, nici rezultatele mari nu vor apărea. E nevoie de o mai bună pregătire a jucătorilor, de un antrenor experimentat, dar mai ales de ”puțină diplomație, într-o soțietate fără morală și fără prințip”, așa cum spunea personajul Zaharia Trahanache în opera ”O scrisoare pierdută” a lui Caragiale.

Foto: facebook.com/FCSBOfficial

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply