Legende

SPECIAL | Bud Spencer, de la înotător la actor

Mulți îl știm din rolul de detectiv pe care îl juca în producții precum ”Piedone” sau ”Detectiv cu greutate”. Acel personaj care colinda lumea întreagă pentru a elucida misterele din spatele unor afaceri ilegale.

Un om de 1,86, dar care părea de 2 metri. Foarte solid și capabil să-și pună adversarii cu ușurință la pământ, chiar și în situații de unu contra cinci. Desigur că astfel de scene nu puteau decât să stârnească amuzamentul publicului.

Ce e de reținut din filmele sale e atenția sa obsesivă la orice detaliu care îl putea conduce pe urmele suspecților. Capacitatea de a pune cap la cap toate informațiile pe care le afla și de a găsi soluții în situații complicate. Un om care e capabil să joace și arta disimulării. Un astfel de exemplu poate fi văzut în cazul din Egipt, unde acheta o afacere legată de petrol. S-a dat prins în fața dușmanului, dar de fapt intrase în jocul acestuia pentru a-l putea aresta.

Un lucru mai puțin știut despre Carlo Pedersoli (pseudonimul de Bud Spencer venind mai târziu, datorită admirației italianului pentru actorul american Spencer Tracy) e că a fost și sportiv de performanță. Mai precis, înotător la clubul Lazio Roma. În 1950, cu mult timp înainte de a juca rolul comisarului Piedone, Bud Spencer stabilea un record impresionant. Era primul italian care înotase pe distanța de 100 de metri în mai puțin de un minut. A participat și la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 1952 și 1956. Nu a luat nicio medalie, dar aceste experiențe l-au ajutat să devină omul pe care îl cunoaștem în prezent. Ar mai fi de spus că în 1954 a luat campionatul Italiei cu Lazio la polo.

Bud Spencer în perioada când era înotător/ Foto: arhivă Gazzetta Dello Sport

Pe 27 iunie 2016, Italia se califica în semifinalele Campionatului European de Fotbal din Franța, după 2-0 cu Spania. ”Squadra Azzurra” punea, astfel, punct marii echipe a ”Furiei Roja”, care luase trei trofee la rând (două titluri continentale și unul mondial). Tot în acea zi, la vârsta de 86 ani, Bud Spencer părăsea pentru totdeauna scena vieții. Ultimul său cuvânt a fost ”mulțumesc”, mesaj care a ajuns cu singuranță și la jucătorii care eliminau Spania. La înmormântarea sa, cel care și-a jucat cu atâta inteligență rolurile din zeci de filme a primit un steag cu emblema lui Lazio, clubul său de suflet.

Bud Spencer continuă să existe prin zeci de pelicule peste care au trecut anii, dar nu și amintirile.

Foto: getty images

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply