Editoriale

Salvați de Reus, Kroos și de un penalty neacordat

Cu 8 minute înainte de începutul meciului Germania-Suedia, de la Cupa Mondială din Rusia, primesc un mesaj. ”Cine crezi că va câștiga? Germania sau Suedia?”, am fost întrebat. Iar eu am spus ”Cred că Germania își va reveni și o să câștige cu 2-1”. Și exact așa s-a terminat partida. Rezultate (victorii, egaluri, înfrângeri) am mai ghicit, dar scoruri exacte destul de rar. Chiar foarte rar.

Nu vreau să mă compar cu Nostradamus, Caracatița Paul sau Oracolul din Bălcești, dar când am spus că se va termina 2-1, am avut și câteva motive întemeiate. Germania a avut un start nefericit, 0-1 cu Mexic, iar un nou eșec ar fi fost egal cu eliminarea de la Mondial. Faptul că sunt campionii en-titre a reprezentat o presiune în plus pentru elevii lui Joachim Low. Ba mai mult, campioanele mondiale din 1998 și până acum (cu excepția Braziliei) s-au oprit în faza grupelor la următoarea participare (Franța, Italia și Spania), iar nemții au vrut să pună capăt acestui ”blestem”.

Suedezii, pe care ”tricolorii” i-au învins în acest an, 1-0 la Craiova, dar într-un amical, au marcat primii. Toivonen a pătruns în careu și l-a lobat pe Neuer. Cu 20 de minute înaintea acestui gol, scandinavii au avut un penalty clar, când Marcus Berg a pătruns în careu și a fost faultat. Ce deznodământ ar fi fost dacă se arăta punctul cu var? Rămânem doar cu acest ”dacă”.

Cert e că nemții au găsit luminița de la capătul tunelului după întoarcerea de la cabine. Probabil că Joachim Low l-a sunat pe Cosmin Contra, pentru a-l întreba cum a reușit să învingă Suedia. 🙂 Indiferent ce a făcut, se pare că i-a reușit. Reus a restabilit egalitatea în al treila minut din repriza secundă. În minutul 82, ”panzerele” au rămas în 10, după eliminarea lui Jerome Boateng (fratele lui Kevin Prince Boateng, care joacă pentru Ghana). Dar asta nu a reprezentat un impediment pentru campioana lumii. S-au dat 5 minute de prelungiri, cam mult părerea mea, iar în al șaselea a venit și golul victoriei. O lovitură liberă bătută impecabil de jucătorul Realului, Toni Kroos.

Nemții au avut 16 șuturi în acest meci (5 pe poartă), suedezii 8 (dar 6 pe poartă). Urmează acum o ultimă etapă extrem de interesantă în Grupa F. Mexicul a învins azi naționala Coreii de Sud, cu 2-1, și a ajuns la 6 puncte. Dar nu e sigură de calificare, după victoria Germaniei. Dacă nemții bat Coreea de Sud, lucru foarte probabil, iar mexicanii pierd cu Suedia, va fi egalitate de puncte între ”panzere”, scandinavi și vecinii Statelor Unite. Vor avea câte 6 puncte fiecare și atunci se va ajunge la departajarea cu golaverajul.

Există și varianta în care Suedia și Mexic vor merge mai departe, iar Germania să rămână pe dinafară. Chiar dacă mexicanii ar pierde cu Suedia, un egal sau o victorie a coreenilor cu nemții i-ar trimite în fazele eliminatorii (destul de greu dacă ne uităm la ultimele evoluții ale asiaticilor, dar vorba aia ”mingea e rotundă, terenul e pătrat și niciun meci nu seamănă cu celălalt”).

Foto: fifa.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply