Reportaje

N-a fost un vis. Hagi chiar a înscris, iar stadionul de valuri a fost cuprins

Se spune că legendele nu mor niciodată, chiar dacă timpul nu iartă pe nimeni. Momentele de bucurie pe care le aduc rămân în amintirea publicului, iar acele amintiri se transmit din generație în generație.

JUCĂTORI UNUL ȘI UNUL

Sâmbătă, 16 iunie 2018, orașul de pe malul Someșului chiar a găzduit un eveniment istoric, la prima ediție a Sports Festival. Cea mai bună generație de fotbaliști a României (Hagi, Gică Popescu, Miodrag Belodedici, Chivu, Răducioiu, Gâlcă, Contra, Sabău, Adi Ilie, Ganea, Dorinel Munteanu, Iosif Rotariu, Selymes, Mihali, Panduru, Lupescu, Stelea și Prunea) a revenit pe teren, într-un meci cu legendele lui FC Barcelona (Angoy, Belleti, Nadal, Dehu, Soler, Gabriel Francisco, Carreras, Goikoetxea, Giovanni Silva de Oliveira, Oscar Arpon, Sonny Anderson, Arnau, Jara, Salinas, Patrick Andersson și Juan Carlos).

Au fost și câteva absențe notabile. Ilie Dumitrescu nu a jucat, din cauza unei accidentări. Dan Petrescu a preluat-o pe Guizhou, din China. Marele absent a fost, însă, Didi Prodan, care a plecat să-i dribleze pe îngeri la doar 44 ani (în noiembrie 2016). În locul lui a participat fiul său, Răzvan Prodan.

”Tricolorii” au fost antrenați de Victor Pițurcă (tehnicianul cu cele mai multe prezențe pe banca echipei naționale), iar catalanii de Albert Ferrer (care a strâns peste 200 de apariții la Barcelona ca jucător).

Cu o zi înainte de meci, ambele echipe au susținut un antrenament pe Cluj, iar la final le-au dat autografe suporterilor și au făcut poze cu ei. Din echipa României, Miodrag Belodedici a fost probabil cel mai solicitat jucător. ”Belo” a făcut parte din magnifica echipă a Stelei din 1986, care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, după 2-0 la penalty-uri în finala cu FC Barcelona de la Sevilla. A câștigat acest trofeu și în 1991, cu Steaua Roșie Belgrad, devenind primul și singurul român care a câștigat competiția de două ori, cu două formații diferite.

PE STAȚIA DE AMPLIFICARE S-A AUZIT ”NOTTI MAGICHE”

A venit și momentul mult așteptat, acela când ambele echipe au pătruns pe teren. Peste 25.000 de suflete au umplut Cluj Arena. Jucătorii menționați mai sus s-au schimbat fizic, unii au pus și câteva kilograme pe ei, însă talentul nu și l-au pierdut nici acum. Hagi a oferit mai multe numere de magie pe gazon, așa cum doar el știa să o facă în anii 80 și 90. A încercat și câteva șuturi de la distanță, punându-l în dificultate pe goalkeeperul Barcelonei.

Vine și o fază spectaculoasă a catalanilor. Numărul 10 de la ei, Giovanni Silva de Oliveira trece de Belodedici, Lupescu și de Gică Popescu, trage, dar mingea se duce puțin pe lângă poartă. Până la urmă, Barcelona va înscrie prin Salinas, ajutat și de o deviere nefericită a lui Belodedici. Dar nimeni nu îi reproșează nimic fostului mare apărător. ”Aplauze pentru Miodrag Belodedici”, se aude pe stația de amplificare, iar publicul asta a și făcut. Pentru că meciul de azi e o sărbătoare, o ocazie de a retrăi clipele frumoase de altădată. O parte din cei prezenți erau prea mici, poate nici nu erau născuți, când Hagi, Popescu, Ilie Dumitrescu sau Răducioiu ajungeau cu România în sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite 1994 (cea mai mare performanță obținută vreodată). În tribune sunt oameni de toate vârstele (copii, părinți, bunici). Unii stau în picioare.

La pauză, cântecul Mondialului din Italia 1990 ”Notti Magiche” se aude pe stadion. Și pentru români chiar au fost nopți magice și atunci, pentru că România revenea la un Mondial după 20 ani. 2-0 cu URSS (dublă Lăcătuș, în poarta lui Dasaev), 1-2 cu Camerun (dubla lui Roger Milla și golul de onoare dat de Balint), 1-1 cu Argentina (Monzon a deschis scorul, Balint a egalat) și 0-0 (4-5 la penalty-uri) cu Irlanda sunt rezultatele înregistrare de ”tricolori” în peninsula în formă de cizmă.

”HAGI, HAGI, HAGI” ȘI VALURILE SUPORTERILOR CLUJENI

S-a reluat și jocul. Hagi este la margine, pregătit să intre din nou pe teren, dar la Barcelona (unde a jucat în anii 90, alături de Gică Popescu). ”Hagi, Hagi, Hagi”, strigă publicul. Lupescu este aproape de egalare, în urma unui lob superb, dar mingea e scoasă în ultima secundă de pe linia porții de un fundaș al catalanilor. ”Hagi, Hagi, Hagi”, fanii nu mai au răbdare, vor să-l vadă pe ”Rege” jucând. Și intră. Publicul începe să facă valuri, iar acestea au ținut minute întregi. Atmosfera e nemaipomenită. Deși Cupa Mondială e în Rusia, unde România nu e calificată, clujenii au mondialul lor. Hagi îi răsplătește cu un gol fenomenal, de la distanță, în poarta lui Florin Prunea. Fostul dinamovist nu a avut nicio șansă în fața celui cu care a împărțit momente bune, dar și mai puțin bune, la echipa națională.

Trec minutele, finalul e tot mai aproape, însă nimeni nu și-ar dori ca un astfel de meci să se termine. Chivu trage de la distanță, dar balonul nu își atinge ținta. Fluier final. ”Generația de Aur” pierde cu 0-2 în fața Legendelor Barcelonei, unul dintre goluri aparținându-i lui Hagi, dar câștigă încă o dată inimile românilor. Nici un spectator nu a plecat, până nu a obținut o poză sau un autograf cu legendele prezente la Cluj în frumoasa zi de 16 iunie 2018.

VEDETELE ARGENTINEI, ȚINUTE ÎN ȘAH DE BRAVII FOTBALIȘTI ISLANDEZI

Tot în aceeași zi s-au jucat 4 meciuri la Cupa Mondială din Rusia. Franța-Australia 2-1, Argentina-Islanda 1-1 (poate cel mai interesant meci al zilei, când jucătorii din țara cu circa 300.000 de locuitori au ținut piept vedetelor Messi, Aguero sau Mascherano), Peru-Danemarca 0-1 și Croația-Nigeria 2-0.

Această prezentare necesită JavaScript.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply