Legende

Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Haiti și cele 6 minute de vis din duelul cu Italia. Destinul tragic al celui mai bun jucător din lot

1973 este anul în care s-a născut cea mai bună generație din istoria naționalei din Haiti. Primul pas către Mondialul din 1974 a fost calificarea la campionatul din CONCACAF, după două victorii clare cu Puerto Rico (7-0 la Port-au-Prince și 5-0 la San Juan).

În ultima fază a preliminariilor, Haiti a terminat prima într-o grupă cu Trinidad Tobago, Mexic, Honduras, Guatemala și Antilele Olandeze. Exceptând partida cu Mexic (0-1), ultima din calificări, toate celelalte jocuri au fost câștigate de Haiti. Emmanuel Sanon a marcat 5 goluri în acest turneu, fiind golgheterul reprezentativei din America Centrală.

La Cupa Mondială din RFG, însă, Haiti avea să piardă toate meciurile (1-3 cu Italia, 0-7 cu Polonia și 1-4 cu Argentina). Chiar și așa, haitienii au trăit 6 minute de neuitat în confruntarea cu Italia, pe atunci vicecampioană mondială. Eroul din preliminarii, Sanon, a încris în poarta legendarului Dino Zoff la scorul de 0-0. Același goalkeeper avea să primească un gol superb de la Loți Boloni, în 1983, România învingând atunci pentru prima dată Italia.

”Înainte de meci (cel cu Italia – n. red.), mă gândeam că nimeni nu mai marcase în poarta lui Dino Zoff de doi ani. Echipa Italiei juca cu o defensivă extraordinară pe atunci și nimeni nu putea trece prin ea. Ziarele au vorbit apoi <<Cine a fost capabil să facă așa ceva?>>, dar a făcut amendamente cu ocazia și am zis <<Sunt aici ca jucător. Evoluez pentru echipa mea, pentru țara mea și am șansa de a rezolva jocul>>. Eram într-o situație de unu la unu, cu un fundaș, iar asta a fost șansa de a juca balonul pe spații. Au fost uimiți după ce am marcat și o rezervă se certa cu apărătorii, pentru că nu se aștepta să se întâmple asta. Puteam să mai înscriem, dar, la nivel psihologic, echipa nu a reușit să ducă această responsabilitate (de a conduce – n. red.).” Emmanuel Sanon

În meciul de la Munchen, însă, Italia a egalat-o rapid pe Haiti, prin Rivera. Au urmat apoi reușitele lui Benetti și Anastasi, rezultatul final fiind 3-1 pentru ”Squadra Azzura”. Haitienii s-au consolat cu un alt gol al lui Sanon, în eșecul cu Argentina. Și astfel, prima și singura participare a ”Grenadierilor” la un Mondial lua sfârșit. Destinul singurului lor marcator la un Mondial avea să fie tragic. Emmanuel Sanon s-a stins din viață în 2008, la doar 56 ani, din cauza unui cancer pancreatic.

Surse: wikipedia.com, fifa.com, canalul de youtube Patrick

Foto sus: Dino Zoff (stânga) și Emmanuel Sanon/Sursă: thevintagefootballclub

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply