Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Haiti și cele 6 minute de vis din duelul cu Italia. Destinul tragic al celui mai bun jucător din lot
1973 este anul în care s-a născut cea mai bună generație din istoria naționalei din Haiti. Primul pas către Mondialul din 1974 a fost calificarea la campionatul din CONCACAF, după două victorii clare cu Puerto Rico (7-0 la Port-au-Prince și 5-0 la San Juan).
În ultima fază a preliminariilor, Haiti a terminat prima într-o grupă cu Trinidad Tobago, Mexic, Honduras, Guatemala și Antilele Olandeze. Exceptând partida cu Mexic (0-1), ultima din calificări, toate celelalte jocuri au fost câștigate de Haiti. Emmanuel Sanon a marcat 5 goluri în acest turneu, fiind golgheterul reprezentativei din America Centrală.
La Cupa Mondială din RFG, însă, Haiti avea să piardă toate meciurile (1-3 cu Italia, 0-7 cu Polonia și 1-4 cu Argentina). Chiar și așa, haitienii au trăit 6 minute de neuitat în confruntarea cu Italia, pe atunci vicecampioană mondială. Eroul din preliminarii, Sanon, a încris în poarta legendarului Dino Zoff la scorul de 0-0. Același goalkeeper avea să primească un gol superb de la Loți Boloni, în 1983, România învingând atunci pentru prima dată Italia.
”Înainte de meci (cel cu Italia – n. red.), mă gândeam că nimeni nu mai marcase în poarta lui Dino Zoff de doi ani. Echipa Italiei juca cu o defensivă extraordinară pe atunci și nimeni nu putea trece prin ea. Ziarele au vorbit apoi <<Cine a fost capabil să facă așa ceva?>>, dar a făcut amendamente cu ocazia și am zis <<Sunt aici ca jucător. Evoluez pentru echipa mea, pentru țara mea și am șansa de a rezolva jocul>>. Eram într-o situație de unu la unu, cu un fundaș, iar asta a fost șansa de a juca balonul pe spații. Au fost uimiți după ce am marcat și o rezervă se certa cu apărătorii, pentru că nu se aștepta să se întâmple asta. Puteam să mai înscriem, dar, la nivel psihologic, echipa nu a reușit să ducă această responsabilitate (de a conduce – n. red.).” Emmanuel Sanon
În meciul de la Munchen, însă, Italia a egalat-o rapid pe Haiti, prin Rivera. Au urmat apoi reușitele lui Benetti și Anastasi, rezultatul final fiind 3-1 pentru ”Squadra Azzura”. Haitienii s-au consolat cu un alt gol al lui Sanon, în eșecul cu Argentina. Și astfel, prima și singura participare a ”Grenadierilor” la un Mondial lua sfârșit. Destinul singurului lor marcator la un Mondial avea să fie tragic. Emmanuel Sanon s-a stins din viață în 2008, la doar 56 ani, din cauza unui cancer pancreatic.
Surse: wikipedia.com, fifa.com, canalul de youtube Patrick
Foto sus: Dino Zoff (stânga) și Emmanuel Sanon/Sursă: thevintagefootballclub
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments