Legende

Povestea celor 19 selecționate cu o singură participare la Mondial | Germania de Est și victoria surprinzătoare cu sora sa, RFG

Alături de aurul obținut la JO din 1976 și de argintul de la JO din 1980, participarea la Mondialul din 1974 este un alt moment important din istoria naționalei est-germane. Calificarea a venit în detrimentul României, care terminase la doar un punct de prima poziție. Elevii lui Angelo Niculescu au făcut o campanie eroică, dar egalul cu Finlanda (1-1), din prima etapă, și eșecul de la Leipzig (0-2) cu RDG (Republica Democrată Germană) i-au făcut pe ”tricolori” să aștepte încă 16 ani pentru a juca din nou la Mondiale.

RDG a picat la Cupa Mondială cu Germania Federală (de care s-a despărțit după Al Doilea Război Mondial, reunificare venind abia în 1990), Chile și Australia. Pe ultima o va învinge în partida de debut, 2-0, după golurile lui Colin John  Curran (autogol) și Joachim Streich.

În al doilea meci, Germania de Est va remiza cu Chile. Nemții deschid scorul prin Martin Hoffmann, dar Sergio Ahumada egalează pentru sud-americani. În ultimul joc din Grupa 1, RDG învinge suprinzător Republica Federală Germană. Unicul gol al partidei e înscris de Jurgen Sparwasser.

La acea ediție, nu au existat sferturi și semifinale. S-a disputat o a doua fază a grupelor, câștigătoarele lor urmând să joace finala. RDG-ul va termina pe 3 în grupă, după 0-1 cu Brazilia (campioana en-titre), 0-2 cu Olanda și 1-1 cu Argentina. Competiția va fi câștigată de RFG, după 2-1 cu Olanda. ”Portocala mecanică” a deschis scorul prin Johannes Neeskens, din penalty, dar vest-germanii vor întoarce rezultatul prin Paul Breitner (penalty) și Gerd Muller.

Surse: wikipedia.com, fifa.com

Foto: pinterest.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply