Editoriale

Un caz care amintește de episodul Bricheta. Arbitru asistent lovit cu un pahar de bere în Bundesliga

Pare greu de crezut, dar s-a întâmplat, cum ar spune unii, și la case mai mari. Într-unul dintre cele mai civilizate campionate de fotbal din lume, și anume Bundesliga.

În urmă cu aproape două săptămâni, pe 18 martie mai precis, partida VSL Bochum – Borussia Monchengladbach a fost oprită în minutul 71, la scorul de 2-0 pentru oaspeți. Un meci între o formație cu două finale ale Cupei Germaniei în palmares și care a dat în mai multe rânduri golgheteri în primele două ligi germane (aș aminti de grecul Gekas, o veche cunoștință pentru români de la barajul de tristă amintire din 2013, care a înscris 20 de goluri în sezonul 2006-2007, depășind legende precum Alexander Frei, Miroslav Klose, Mohamed Zidan, Mario Gomez și, mare atenție, pe românul Sergiu Radu) și o dublă câștigătoare a Cupei UEFA, și totodată o echipă cu cinci titluri în Germania, care până nu demult a fost în luptă pentru cucerirea primului campionat după mai bine de 40 de ani de așteptare. Dar să revenim la prezent.

Meciul din 18 martie a fost oprit după ce unul dintre arbitrii asistenți a fost lovit în cap cu un pahar umplut cu bere, din plastic. Paharul a fost aruncat de unul dintre suporterii lui Bochum. În rezumatul oferit de canalul de YouTube deținut de Bundesliga se poate vedea cum tușierul se resimte după lovitură.

Așa cum era de așteptat, Federația de Fotbal Germană a luat măsurile de rigoare după incidentul de la Bochum. Astfel, formația care a revenit în Bundesliga la finalul sezonului trecut a pierdut duelul cu Gladbach la scorul indicat de tabelă în momentul când s-a oprit jocul, adică 0-2. Oficialii celor două formații au tratat cât se poate de rezonabil situația. Pe de o parte, Bochum a afirmat într-un comunicat de presă că va respecta deciziile luate de instanțele sportive. Ba mai mult, a condamnat gestul regretabil al unuia dintre fanii clubului și a subliniat că el trebuie pedepsit de justiție. La rândul său, directorul sportiv al celor de la Gladbach, Roland Virkus a transmis: ”Sper că arbitrul este bine. Astfel de lucruri nu ar trebui să aibă loc. E enervant că un meci frumos se poate încheia într-o asemenea manieră”.

Ca să tragem niște concluzii, nu e cazul să dăm vina pe niște echipe cu o lungă istorie în fotbalul german, nici pe fani la modul general, ci mai degrabă pe lipsa de diplomație a anumitor suporteri, pe faptul că uită un aspect extrem de important. Că respectul, despre care marele Țopescu vorbea de nenumărtate ori, este cea mai înaltă valoare a sportului, una care nu ar trebui să lipsească nici de pe terenul de fotbal, nici în tribună, dar nici în afara stadionului.

Este păcat că o formație care se străduiește să evite retrogradarea își poate vedea visul năruit din cauza unui incident care nu ar trebui să fie caracteristic niciunui sport. Când am citit prima dată despre evenimentul de la Bochum, inevitabil mi-am amintit de cazul ”Bricheta” din 2008, când arbitrul Alexandru Deaconu a oprit meciul Rapid – Steaua după ce a fost lovit cu o brichetă. Trupa din Giulești avea să piardă întâlnirea la masa verde cu scorul de 0-3.

Foto sus: captură foto de pe canalul de YouTube deținut de Bundesliga

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply