Legende

REMEMBER 2009 | Ștefan „Mourinho” Stoica, „nerazzurrii” de la Curtea de Argeș și meciul fatal care a însemnat startul ascensiunii lui Cristi Tănase

Îl mai țineți minte pe Ștefan „Mourinho” Stoica, tehnician care o pregătea acum 12 ani pe Internațional Curtea de Argeș? Dacă George Mihalache ar mai trăi, cu siguranță i-ar dedica rânduri generoase într-una dintre fascinantele sale broșuri cu tematică sportivă. Asta pentru că antrenorul ajuns între timp la vârsta de 54 de ani se poate încadra în tipologia unui „coach” cu multă ambiție, dar fără acel gram de noroc de care e uneori mare nevoie în realizarea unui obiectiv.

În a doua etapă a ediției 2009-2010 a Ligii 1, Ștefan Stoica și ai săi „nerazzurri” de la Curtea de Argeș au reușit o victorie cu 1-0 împotriva lui Dinamo, antrenată de Dario Bonetti (pe atunci la primul mandat în Ștefan cel Mare, acum la cel de-al treilea). În runda inaugurală, formația nou promovată în prima divizie pierdea cu 0-1 în fața Oțelului Galați, unde Dorinel Munteanu, antrenor care avea să-i facă doi ani mai târziu campioni ai României pe fotbaliștii formației de la Malul Dunării, bifa primul meci oficial pe banca tehnică a clubului moldovean.

Au urmat alte momente înălțătoare pentru Stoica (3-2 cu Pandurii Tg. Jiu, 1-0 cu Gloria Bistrița, 2-1 cu Unirea Alba Iulia, 2-1 cu Astra Giurgiu, 2-2 cu Ceahlăul Piatra Neamț după ce Inter Curtea de Argeș a condus cu 1-0), dar și unele mai amare (2-4 cu Gaz Metan Mediaș, 0-3 cu FC Brașov, 0-2 cu Poli Iași, 0-4 cu Rapid, 0-3 cu Poli Timișoara, 0-1 cu FC Vaslui, 0-1 cu FC U Craiova, 0-1 cu CFR Cluj și 2-3 cu FCSB).

Înfrângerea suferită în fața viitoarei campioane CFR Cluj, tot după o confruntarea încheiată cu un singur gol marcat (semnat de brazilianul Hugo Alcantara în urma unei execuții superbe), a venit în penultima etapă a turului de campionat. La un gol diferență s-a terminat și ultima sa partidă în calitate de antrenor al echipei Inter Curtea de Argeș, 2-3 în Ghencea împotriva FCSB-ului. Cristi Tănase, revenit în această vară la FC Argeș, înscria primul gol în tricoul roș-albaștrilor, unul de pus în ramă. Pentru Tănase era abia începutul unei perioade importante din cariera sa, cu trei titluri în Liga 1, primul gol pe Anfield împotriva lui Liverpool, un altul de la mijlocul terenului cu Napoli într-un egal de tristă amintire (asta după ce italienii au fost conduși cu 0-3 în Ghencea), alte două cu Maccabi Haifa în 2011, plus două calificări în primăvara Europa League (în 2012 parcursul a durat până în 16-imi, un an mai târziu până în optimi) și, evident, o calificare în grupele Champions League unde parcursul nu s-a încheiat tocmai bine (trei remize și trei înfrângeri). Și punctul de plecare al lui Tănase spre o carieră nu neapărat răsunătoare, dar cu unele momente importante și lăudabile chiar, a fost acel meci cu Inter Curtea de Argeș, din decembrie 2009, când Ștefan Stoica a fost îndepărtat de la cârma grupării botezate după marea echipă Inter din Italia.

Succedat de Ionuț Badea la cârma ”nerazzurrilor” de la Curtea de Argeș, Ștefan Stoica a privit de la distanță cum foștii săi elevi reușeau să se claseze la finalul campionatului pe un onorabil loc 12. Cea mai importantă perioadă din mandatul lui Badea este seria de cinci meciuri consecutive fără înfrângere (0-0 cu Gaz Metan Mediaș, 0-0 cu Pandurii Tg. Jiu, 2-1 cu FC Brașov, 2-1 cu Gloria Bistrița și 0-0 cu Poli Iași). A venit apoi un eșec la limită cu Rapid (1-2), urmat de alte trei etape la rând cu rezultate pozitive (0-0 cu Poli Timișoara, 2-1 cu Unirea Alba Iulia și 1-1 cu Astra Giurgiu). Alte rezultate sclipitoare au venit în duelurile cu FC U Craiova (3-1) și Ceahlăul Piatra Neamț (2-0). Perspectivele de viitor erau, deci, îmbucurătoare. Din păcate, în urma unor probleme financiare, Inter Curtea de Argeș a dispărut de pe harta fotbalului românesc în vara anului 2010, locul echipei în Liga 1 (dar și lotul de jucători) fiind luat de Pandurii Tg. Jiu (care se clasase pe prima poziție retrogradabilă).

În prezent, Ștefan Stoica este selecționerul naționalei U21 a Republicii Moldova. În ceea ce îl privește pe Ionuț Badea, antrenorul în vârstă de 45 de ani este în prezent liber de contract. Ultima dată a pregătit-o pe Astra Giurgiu, în finalul stagiunii 2020-2021, când fosta campioană a României a retrogradat după 12 ani petrecuți în primul eșalon.

Foto: Ștefan Stoica, selecționerul naționalei U21 a Republicii Moldova / sursa: captură foto YouTube Federația Moldovenească de Fotbal

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply