Interviuri

INTERVIU | Mario Felgueiras, unul dintre cei mai talentați portari străini din istoria Ligii 1: ”Momentul de pe Old Trafford nu îl voi uita niciodată”

La un an de când și-a agățat mănușile în cui, Mario Felgueiras retrăiește în interviul următor cele mai frumoase momente din cariera de portar, dar și greutățile care pot apărea în viața unui sportiv de performanță.

Ce ocupație  ai acum, la un an de la retragerea din activitate?

Sunt la facultate. Am afaceri cu patiserii, fac cursuri de antrenor și director sportiv.

Chiar vrei să devii antrenor?

Da, mă gandesc. Dar, în primul rând, vreau să învăț cât mai multe și după aceea voi vedea ce simt și cum mă voi orienta.

Campionatul Portugaliei se va relua la începutul lui iunie. Sunt oamenii nerăbdători să se bucure din nou de fotbal, chiar dacă nu se poate intra pe stadion?

Fotbalul este ceva dificil de explicat. Este un fenomen. Chiar și fără spectatori va avea intensitate și emoții. Și partea econimică depinde de fotbal. Din acest motiv, cred că fotbalul trebuie jucat neapărat până la sfârșit. Bineînțeles, cu condiția în care toată lumea este protejată.

Porto și Benfica domină clasamentul. Cine crezi că va câștiga titlul la final?

Sincer, nu știu. Benfica a pierdut avantajul pe care îl avea. Porto a trecut  momentul (pandemia – n. red.) cu mai multă încredere. Totuși, cu pauza asta poate va profita Benfica.

Ai fost ales recent în echipa ideală a Ligii 1 pentru ultimii 10 ani, într-un sondaj realizat de LPF. Clasamentul e dedicat jucătorilor care nu au luat campionatul în România. Te onorează faptul că lumea nu te-a uitat?

Cum să nu? Sunt foarte mandru că am fost ales. Înseamnă că munca pe care am făcut-o a fost una corectă. Am dat mult în cariera mea și este formidabil că, după atâția ani, încă îmi este recunoscut ce am făcut la voi.  

Cu aproape 10 ani în urmă ai avut primul contact cu fotbalul românesc. Ai semnat cu FC Brașov. Cine te-a convins să mergi acolo? Ce știai despre România înainte să vii aici?

Am mers la Brașov din cauza lui Toni Conceição. El m-a convins. Nu știam nimic (despre România înainte să vin – n. red.), habar nu aveam. Poate din cauza asta a decurs atât de bine perioda mea în România.

Ai apărat în toate cele 34 de etape, un record cu care puțini jucători din Liga 1 se pot lăuda. Care a fost secretul longevității tale în poartă din acel sezon?

Antrenorul meu de portari m-a ajutat foarte mult, Andrei Șanta „Toto”. M-am simțit foarte bine cu stilul lui și totul a mers bine de la început.

Cu ce jucători de la Brașov te-ai înțeles cel mai bine?

Am fost apropiat de toți. Chiar dacă aveam foarte mulți portughezi la Brașov, eram  aproape și de ceilalți coechipieri. Cu Cristescu, Ionescu, Chipciu, Hadnagy, Buga, Mateiu…Cu toți am stat bine. Mai păstrez legatura cu o parte dintre ei.

Deși ai fost apreciat de publicul din Brașov, echipa nu te-a păstrat și în următorul sezon. Care a fost motivul?

Motivul a fost că Brașov nu a acționat opțiunea de cumpărare pe care o avea. După ce a apărut CFR Cluj nu am avut dubii.

Cum ai primit vestea că CFR Cluj este interesată de serviciile tale?

Chiar atunci când am jucat împotriva CFR-ului în Cluj știam deja că erau interesați (CFR – Brașov 1-0, gol Kapetanos, meci în care Felgueiras a apărat un penalty pentru brașoveni – n. red.). M-am simțit foarte onorat.

Te-ai integrat foarte repede acolo, dovadă că ai ajuns cu echipa în grupele Champions League, după 4 victorii în fața unor adversari puternici: Slovan Liberec și FC Basel. Cum ai trăit acele meciuri de calificare?

A fost un vis devenit realitate. A trecut foarte repede și nici n-am avut timp să celebrez. Dar, când mă uit acum pe acele momente, mă bucur enorm.

Te gândeai că pot fi eliminate cele două formații?

Cum să nu? Aveam o echipă foarte bună și experimentată. Cred că secretul a nostru a fost că aveam mare încredere în noi.

Ai avut rezultate uimitoare cu CFR și în grupele Ligii. 2-0 și 3-2 cu Braga, dar mai ales 1-0 cu Manchester United la ea acasă. Dintre aceste victorii, care a fost mai frumoasă?

Poate la Braga în deplasare. Jucam în Portugalia și aveam familia și prietenii acolo. Știu că toți au ținut cu mine, și după ce am câștigat toată lumea era fericită.

Consideri că ți-ai luat o revanșă față de Braga, care nu ți-a dat șanse când ai fost la ei?

A fost un fel de revanlă. Totuși, este fotbal, și știu că la fotbal se poate întâmpla orice. Braga a luat o decizie și eu la fel. Ambele parți erau fericite. Eu am vrut să plec de la Braga și Braga a acceptat oferta de la Cluj.

Cum e să aperi pe Old Trafford, împotriva unei echipe de legendă, cu Rooney, Giggs în teren și antrenorul Sir Alex Ferguson pe bancă?

E un moment unic, unul pe care nu îl voi uita niciodată. Am apreciat fiecare clipă din acel meci.

E meciul de pe Old Trafford cel mai frumos din cariera ta? Cum ai putea descrie bucuria trăită atunci?

Poate  a fost cel mai frumos. Oricum, am avut și alte meciuri în care am avut emoții și am făcut performanțe foarte bune. Dar, bineînțeles, prin conjunctura totală de la Manchester a devenit un meci foarte special.

CFR a fost aproape de o surpriză și la Cluj în fața lui United. A deschis scorul Kapetanos, dar a întors Van Persie rezultatul. Unde crezi că s-a greșit în acea partidă?

Cred că acolo experiența lor a aparut și noi nu știam cum să păstrăm scorul. După ca au egalat, puteam fi puțin mai deștepți, dar n-am reușit.

CFR a încheiat grupa cu 10 puncte. Nicio altă echipă din România nu a mai reușit acest lucru. E dureros totuși faptul că nu ai ajuns în optimile Champions League?

Foarte dureros. Toată lumea era dezamăgită. A fost ceva minunat, dar nu a fost de ajuns.

A fost practic egalitate de puncte între CFR și Galatasaray, iar turcii au avut avantajul meciurilor directe. A contat mult faptul că Galatasaray a egalat pe final în meciul cu voi de la Istanbul?

Egalul pe care l-am făcut acolo, în meciul de la Istanbul, a fost un fel de victorie. Am jucat cu 10 oameni majoritatea meciului (după eliminarea lui Aguirregaray din minutul 27 – n. red.). Deci, ce am făcut acolo a fost un miracol. Dacă îi băteam acasă pe ei, poate ar fi fost altă vorbă.

Dubla cu Inter a reprezentat finalul unei campanii de vis în cupele europene. Crezi că plecarea lui Sougou și a lui Bastos a influențat mult cele două înfrângeri cu italienii?

Veneam de la pregătirea din iarnă. Cred că nu eram pregătiți bine fizic și psihic. Unii au plecat și alții au rămas, dar cred că spiritul echipei nu era cel mai potrivit.

De ce nu a rezistat mai mult timp acea echipă de succes pe care a avut-o CFR-ul în 2012?

După au venit și problemele finaciare, unde chiar dacă nu vrem, au o influență în grup și în vestiar.  Mare păcat că nu s-a reușit să mai ținem echipa sus în campionat și în Europa.

Cât de greu ți-a fost când ai plecat din Gruia, în 2015? Cât de greu a fost să te desparți de publicul care te-a apreciat ani de zile?

Nu puteam să stau pentru că am simțit că eu am luptat să țin pe toată lumea împreună si după nu s-a făcut nimic să trecem peste perioda aceea împreună. Nu a fost nimic împotriva suporterilor. Chiar suporterii au fost una dintre cauzele pentru care niciodata n-am forțat să plec de la CFR Cluj. M-am simțit extraordinar de bine la Cluj și am suferit mult când am plecat, dar asta e.

Ce te-ar fi convins să mai rămâi la Cluj la vremea respectivă?

Dacă cineva ar fi încercat să-mi explice  adevărul despre situația clubului.

Anul trecut ai felicitat-o pe CFR la câștigarea titlului. Acum e aproape de a lua din nou titlul. Ce mesaj ai pentru CFR și fanii care nu te-au uitat?

Nu mă surprinde, este normal. Cred că CFR Cluj acum este clubul cel mai bine struturat în România. Fanii sunt sigur că sunt fericiți de modul în care clubul este gestionat. Sper, sincer, să mai continue stabilitatea.

Ai înfruntat foarte mulți atacanți. Care dintre ei te-a impresionat în mod special?

În mod special, Falcao. Foarte bun ca jucător, dar și ca adversari în teren. O postură foarte corectă si amabilă.

Ca și goalkeeper, ai avut o vreo metodă prin care să păcălești atacanții?

Nu. Sincer, simțeam că aveam incredere în mine, ei simțeau asta și era de ajuns.  

Cine a fost portarul tău favorit? Cel care te-a inspirat în carieră.

Buffon.

În final, spune-mi dacă ți-ar plăcea să revii cândva la CFR Cluj, ori ca antrenor, ori în altă funcție?

Mi-ar plăcea să mă întorc la Cluj, normal. Nu se știe niciodată. Voi vedea ce îmi rezervă viitorul.

Acest interviu a apărut și pe www.looksport.ro.

Foto: Felgueiras apărând în meciul câștigat de CFR Cluj pe terenul lui Manchester United în 2012, scor 1-0/sursă: sport.ro

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply