Interviuri

INTERVIU | Antonio Semedo: ”Am jucat mereu cu zâmbetul pe buze”. Liverpool din era Klopp l-a vrăjit: ”Joacă cu ochii închiși”

Antonio Semedo (40 de ani) mi-a vorbit despre viața sa în Londra în perioada pandemiei, despre lupta la tilu în Liga 1, dar și despre echipa sa favorită din Anglia. Acest interviu l-am publicat și pe www.looksport.ro. Vă invit să citiți (recitiți) și interviul pe care i l-am luat lui Semedo în 2017, pentru cotidianul Ziua de Cluj.

Robert Popa: Cum e atmosfera în Londra în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea?

Antonio Semedo: În viață apar provocări și nu avem putere de control asupra tuturor, dar ceea ce putem schimba e perspectiva; aleg să fiu pozitiv și să fac lucruri pentru care nu aș avea timp de obicei – cum ar fi să stau cu familia, să vizionez filme, să mă odihnesc și să mă bucur de noua mea casă. De fapt, voi avea nevoie de o vacanță după toate jocurile de societate (board games), grădinărit, vizionarea de filme și lista poate continua.

Robert Popa: Cât de greu e pentru tine să petreci mai mult timp în casă din cauza acestui virus?

Antonio Semedo: Trebuie să mărturisesc că nu este atât de greu pentru mine. Îmi place să-mi petrec timpul cu soția și fiicele noastre acasă. În plus, este un sacrificiu la care trebuie să recurgem cu toții pentru a depăși această pandemie. O stare de tristețe doar va îngreuna lucrurile, deci să folosim această experiență pentru momentele cărora nu ne puteam dedica întru totul în viața de zi cu zi.

Robert Popa: Cât de severe sunt măsurile de securitate luate la Londra?

Antonio Semedo: Există oameni care nu percep importanța respectării sfaturilor guvernului, dar eu cred că toți trebuie să ne aducem contribuția, să fim responsabili.

Robert Popa: Poți compara situația de acum cu o anumită întâmplare din viața ta?

Antonio Semedo: Cred că acesta este un moment fără precedent pentru noi toți. Niciodată nu mi-am imaginat că ni se va schimba viața astfel. Cu toate acestea, unul dintre cele mai dificile momente pe care le-am trăit a fost când mi-am rupt clavicula, rezultatul fiind sfârșitul prematur al carierei mele.

Robert Popa: Până se se oprească fotbalul, spune-mi ce echipă engleză te-a impresionat în mod special. Ce antrenor? Ce jucători? Explică-mi și alegerea făcută.

Antonio Semedo: Liverpool, fără îndoială, și anume Sadio Mané și antrenorul Jurgen Klopp. E ca și cum ar juca cu ochii închiși. Alegerea mea se bazează pe ideea că de când a devenit antrenor în acest club, performanțele lor s-au îmbunătățit considerabil. Ba mai mult, câstigă mult mai multe meciuri. Îl amintesc iar pe Sadio Mane, care a a adus un aport semnificativ și a marcat cele mai multe goluri.

Robert Popa: De câte ori ai urmărit meciurile desfășurate la Londra de pe stadion?

Antonio Semedo: Adevărul e ca nu (am făcut-o – n. red.). Deși mare pare din viată mi-am petrecut-o jucând pe teren, trebuie să admit că prefer să fac galerie de pe canapeaua de acasă, să țip cât vreau eu.

Robert Popa: De la ultimul interviu pe care ți l-am luat, în ianuarie 2017, CFR Cluj a mai câștigat două titluri. La realizarea acestor performanțe au contribuit și foști colegi de-ai tăi, Deac și Culio. Cât de mult te bucură acest lucru?

Antonio Semedo: CFR va rămâne echipa mea favorită, orice ar fi. Deac, Arlauskis și  Culio sunt niște jucători incredibili, cărora le doresc din inimă tot binele din lume și mă bucur sincer pentru reușitele lor.

Robert Popa: În acest an, CFR e aproape de a cuceri al treilea campionat consecutiv. Crezi că FCSB, Universitatea Craiova sau alte echipa o pot opri din drumul spre trofeu?

Antonio Semedo: Din punctul meu de vedere, fotbalul este un sport imprevizibil, nu merg pe premisa că vor câștiga mereu, dar sunt sigur de faptul că vor da ce au mai bun pe teren, presupunând ca au si condițiile necesare.

Robert Popa: Sezonul acesta, CFR Cluj a avut un parcurs foarte bun în competițiile europene. Le-a învins pe Celtic, Lazio, Rennes, Astana și Maccabi Tel-Aviv. Plus că în dubla cu Sevilla nu a pierdut niciun joc. Care dintre aceste partide ți-au plăcut cel mai mult?

Antonio Semedo: Singurele jocuri pe care le-am urmărit au fost cu Lazio, Sevilla și Celtic. Mi-a plăcut foarte mult jocul cu Lazio, prestația CFR-ului a fost la înaltime. În ciuda faptului că Lazio este o echipă uimitoare, s-au descurcat foarte bine.

Robert Popa: Crezi că CFR poate obține performanțe și mai mari în cupele europene pe viitor? Mă gândesc la o calificare în optimile Champions League sau în sferturile Europa League.

Antonio Semedo: Este foarte greu de prezis, deoarece echipele sunt atât de puternice și au bugetele mai mari, dar fotbalul te poate surprinde. CFR a arătat în anii precedenți că poate oferi un joc de înaltă calitate.

Robert Popa: Campionatele din ultimii doi ani, dar și parcursul fantastic din Europa, au fost posibile și datorită lui Dan Petrescu. Ai lucrat cu el la Unirea Urziceni și ai jucat sub comanda sa în grupele Ligii Campionilor. Ce îl motivează pe Dan Petrescu să obțină mereu mai mult din fotbal?

Antonio Semedo: Dan Petrescu este un profesionist 100%, fotbalul este poate mai presus de familia sa. Pentru el este clar că jucătorul care dă totul la antrenamente este cel care va juca; chiar dacă ai marcat la ultimul meci nu este garantat că vei juca în următorul decât dacă te-ai descurcat foarte bine la antrenamente.

Robert Popa: Te așteptai acum 10 ani ca Dan Petrescu să ajungă la performanțele de acum?

Antonio Semedo: Acum mai bine de 10 ani a fost campion (în 2009 cu Unirea Urziceni – n. red.), deci era de așteptat sa ajungă în poziții importante, nu mă așteptam la mai puțin din partea lui.

Robert Popa: Ce jucător al CFR-ului de acum se asemănă cu tine ca stil de joc? Omrani, Djokovic sau Rondon?

Antonio Semedo: Îmi pare rău, dar, deși sunt la curent cu campionatul din Romania, nu pot spune același lucru despre fiecare jucător. Nu pot numi pe cineva. Sincer vorbind, e greu să găsești un jucător având mereu zâmbetul pe buze în timp ce joacă și să fie la fel de amuzant ca mine.

Robert Popa: Care e primul lucru ce îl vei face atunci când pericolul cauzat de acest virus va dispărea?

Antonio Semedo: Primul lucru pe care îl voi face este să pregătesc un mare grătar acasă cu familia si cu prietenii. Vom celebra viața si gratitudinea de a fi trecut cu bine prin acest episod teribil.

Foto: Facebook Antonio Semedo

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply