Legende

Ce mai face Piovaccari, italianul letal din atacul ”roș-albaștrilor” în sezonul 2013/2014

Federico Piovaccari încă nu se gândește la retragere. Nu o spun eu, ci ambiția sa.

Campion al României cu FCSB în 2014, atacantul italian joacă în prezent la Rayo Vallecano, din Segunda Division. Fotbalistul de 35 de ani a înscris recent un gol superb în Cupa Spaniei, împotriva lui Barakaldo (2-0). A fost prima sa reușită stagională, în care a strâns 15 meciuri pentru actuala formație. În intervalul 2015-2018, la Rayo Vallecano a evoluat și fostul fundaș stânga al echipei naționale Răzvan Raț.

Piovaccari a lăsat amintiri frumoase în fotbalul românesc. Sosit în vara anului 2013, sub formă de împrumut de la Sampdoria (Italia), jucătorul născut la Gallarate era văzut drept mutarea ideală în lupta pentru accederea în grupele Champions League. Și nu l-a dezamăgit pe Laurențiu Reghecampf, antrenorul de atunci al ”roș-albaștrilor”. În al doilea tur preliminar a marcat împotriva lui Vardar Skopje. Campioana de atunci a României câștigase cu 3-0 în meciul de la București, iar al doilea joc, în care Piovaccari a înscris, s-a terminat 2-1 pentru echipa lui Reghe.

Pentru mine, ca ziarist și fan al fotbalului, cele mai frumoase amintiri legate de Piovaccari rămân golurile înscrise în poarta Legiei Varșovia, în play-off-ul Champions League. Eram în vacanța de vară și am urmărit ambele manșe de la bunica mea. Pe Arena Națională, Piovaccari a scăpat singur cu portarul și l-a învins cu o scăriță fantastică. Scorul final a fost 1-1. În Polonia, tânărul Nicușor Stanciu a deschis scorul, iar apoi a intrat în scenă Piovaccari. Contraatac, șut precis și tabela indica 2-0. Se putea câștiga acel meci. Îmi vine în minte o ratare a lui Lucian Filip, care se află și acum în lotul FCSB-ului. Dar finalul putea fi și altul. Cu Legia în postura de formație calificată. Din fericire, la final a fost 2-2 și Reghe alături de elevii săi mergeau în grupele celei mai puternice competiții intercluburi din lume. Din 2008 aștepta echipa din Ghencea să revină la un nivel atât de ridicat.

Participarea în grupe nu a ieșit atât de bine pe cât s-a sperat, dar, pe lângă două înfrângeri cu Chelsea (0-4 și 0-1) și una cu Schalke (0-3), au rămas și câteva momente de vis. Egalul cu FC Basel (1-1) de pe Arena Națională, când Tatu a arătat încă o dată că-i place să marcheze în poarta echipelor mari, așa cum a făcut-o în 2011 împotriva lui ȚSKA Sofia. A rămas un alt gol semnat de Piovaccari – pe contraatac, așa cum i-a obișnuit pe suporteri – pe terenul lui FC Basel. Puțin a lipsit ca FCSB să obțină prima victorie în grupele Champions League după o lungă perioadă de așteptare. Mai precis, din 2006, la acel 4-1 de la Kiev când Nicolae Dică reușea o dublă și devenea celebru prin expresia ”du-te, Dică, du-te!”. FC Basel a egalat pe final și campioana României pleca doar cu un punct din Elveția. A rămas egalul cu Schalke (0-0) de la București și ocazia uriașă irosită de Iancu pe Stamford Bridge, în ultima partidă din grupe.

Piovaccari a marcat în total 16 goluri pentru ”roș-albaștri”. 10 în campionat, 4 în Champions League și alte două în Cupa României. La finalul sezonului 2013-2014 pleca din România cu o medalie de campionat, dar și cu Supercupa României.

Foto: captură youtube Rayo Vallecano

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply