Editoriale

5 concluzii după eliminarea prematură a Germaniei de la Cupa Mondială. CINE e jucătorul care valorează cât tot lotul Coreii de Sud

Pentru a treia oară la rând, deținătoarea titlului suprem este eliminată de la Cupa Mondială încă din faza grupelor. Dar cum s-a ajuns aici?

I. Germania a făcut un prim pas greșit în meciul de debut, cu Mexicul, pe care l-a pierdut cu 0-1. După acest insucces, unii se așteptau ca elevii lui Joachim Low să cedeze și în fața Suediei, rezultat care i-ar fi eliminat de la Cupa Mondială. Cu toate acestea, nemții și-au respectat blazonul în duelul cu scandinavii și au câștigat cu 2-1, după ce au fost conduși cu 0-1. A fost singurul joc de la turneul găzduit de Rusia în care Germania a jucat ca o adevărată campioană mondială. Această victorie i-a menținut, de asemenea, în cursa pentru optimi.

II. Miercuri, 27 iunie 2018, la Kazan, cvadrupla campioană mondială a arătat că nu a învățat nimic nici din partida cu Mexic, dar nici din cea cu Suedia (pe care au început-o prost). Aveau toate motivele ca să învingă selecționata Coreii de Sud, care pierduse primele două meciuri de la acest turneu (0-1 cu Suedia și 1-2 cu Mexic). Diferența de valoare era câte se poate de clară. Pe transfermarkt.com, lotul Germaniei e cotat la 883 de milioane de euro, iar al Coreii de Sud la 87 de milioane de euro. Aș mai adăuga faptul că Toni Kroos, jucător la Real Madrid și marcator al unui gol spectaculos în victoria cu Suedia, valorează aproape cât întreaga națională sud-coreeană (80 de milioane de euro e cota jucătorului de 28 ani).

III. Echipa lui Low a avut 26 de șuturi, 6 dintre ele pe poartă. Coreea de Sud a avut doar 11, iar 5 dintre ele s-au dus spre buturile apărate de Manuel Neuer. Una peste alta, nemții s-au jucat cu ocaziile, în timp ce sud-coreenii au profitat de ele. Kim Young-gwon a deschis scorul în al treilea minut de prelungire. Reușita sa a fost inițial anulată, pe motiv de offside, dar arbitrul a dat apoi undă verde după ce a consultat și proba video. Al doilea gol a venit după o greșeală uriașă a goalkeeperului Manuel Neuer, care a părăsit poarta și a mers în careul asiaticilor. O decizie total neinspirată. Nu doar că a fost deposedat, dar Son Heung-min a primit o centrare și a marcat cu poarta goală. Coreea de Sud a câștigat cu 2-0 și iese cu fruntea sus de la Mondialul rusesc. Germania a devenit, în schimb, una dintre marile dezamăgiri.

IV. Nemții au părăsit în premieră Cupa Mondială încă din faza grupelor, deși la 19 din cele 21 de ediții la care au participat ajungeau în fazele eliminatorii, iar de patru ori se încununau campioni ai lumii. Eliminarea de acum a venit pe fondul unei proaste organizări. Exceptând jocul cu Suedia, unde chiar au evoluat bine, au fost foarte modești la acest Mondial. Au avut aceeași cădere pe care au suferit-o Italia (în 2010) și Spania (în 2014).

V. De 12 ani, la cârma ”panzerelor” se află Joachim Low. Dacă până la acest turneu întruchipa perfecțiunea în antrenorat, acum și-a arătat limitele. E clar că la ora actuală nu se mai ridică la cerințele fotbalului modern. Poate că ar fi nevoie și de o schimbare pe banca tehnică a Germaniei. O nouă mentalitate. Low i-a menținut pe nemți la cel mai înalt nivel ani întregi – în 2014 a obținut răsplata supremă – Cupa Mondială – dar cred că e momentul să facă un pas înapoi. Cred, de asemenea, că e nevoie de un schimb de generații și la nivelul lotului.

Foto: Facebook.com/fifaworldcup

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply