Editoriale

EDITORIAL | Septembrie

Luna Septembrie a trecut fără soare aspru, fără întunecarea efemeră a copacilor de pe stradă, fără bruma sau ceața venită din penumbra pădurii.

Vreme de fotbal revărsându-se talaz după talaz, ca o apă proaspătă spre noi. Cărți îngălbenite și foi goale care îmi dau posibilitatea să mă laud din nou în fața propriei persoane cu multă însuflețire.

La televizor fotbal și antifotbal, fotbal european nemernic, care toamna asta a ales să facă abstracție de echipele noastre, fotbal care se joacă prea repede pentru gusturile noastre. Nu putem să ne debarasăm de vechile deprinderi și poate că nici nu e bine să ieșim din amnezia noastră transparentă.

Stadionul din Pitești demolat. Pentru a face loc altuia mai nou. Victorii și biruințe înlocuite de fantezii și plăsmuiri, dirijate de oameni care au început să se mănânce între ei. Canibalism politic complice cu răutatea primordială a ființei umane. Echipa (FC Argeș – n. red.) se zbate în noroaiele Ligii a doua, nefiresc, prevestind nimicuri succesive.

Dinamo leagă 4 înfrângeri (ultima, un 0-1 acasă la Oțelul Galați – n. red.). Chinurile lui Tantal pentru învinși! Speranțe suspectate de lipsa de veridic, o horă ce se învârte amețitor, așteptând să își concedieze cei mai slabi dansatori până să prindă rădăcini.

“Războinicul” își trimite argații în Africa – mama pentru a face apel la cei “de credința noastră”. Parcă îl aud la conferința de presă, răspunzând la întrebările privind inspirația aducerii contingentului străin câștigător, în timp ce își mângâie butonii de aur: “Ce inspirație, i-am câștigat la tombolă! Cristos a vrut așa! Hai, să fiți sănătoși!”


Arbitrii sunt acuzați că nu reușesc să aibă la momentul oportun reacția corectă și îndreptățită. De asta se pierd meciurile. Mascarea nepuntinței proprii prin indicarea neputinței altora. Dublată de a celor din șandramaua VAR. O problemă închipuită. Alta e problema. Problema este că asta e cea mai mică problemă a fotbalului românesc.

Nu avem arbitri cu băgare de seamă. Nu i-am avut niciodată.

Simona (Halep – n. red.) spune că un demon în toată firea umblă după ea și îi punea otravă în băuturi. De la niște leacuri băbești inofensive s-a trezit acuzată de magie neagră și, de aici, la crime împotriva umanității. O mascaradă pusă în scenă în speranța primenirii unui nume de locul 1. Interpretările iresponsabile și superficiale îi fac rău, deși nu există rău mai mare decât cel pe care ti-l faci singur (comentariu făcut în contextul suspendării tenismenei din competițiile oficiale, după ce a fost acuzată că s-a dopat – n. red.).

Septembrie frumos, cu struguri buni de făcut vin, cu țicneli fascinante, cu gemete transformate-n cârâieli pe marginea unei prăpăstii. Și plin de fotbal.

A trecut!

Foto: Vechiul stadion al lui FC Argeș, care trece printr-un proces de demolare / sursa: fcarges.ro

Adrian Stamate

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Petru octombrie 7, 2023 at 12:07 pm

    La meciul dintre Spurs și Liverpool se văzuse cât de slab poate să fie și arbitrajul european

  • Leave a Reply