Editoriale

EDITORIAL | Povestea iubirii și a orbirii

Fără a îmi aroga vreo altă calificare decât cea de privitor de fotbal, mă întreb, câteodată, dacă toată lumea îl vede pe Ianis Hagi un jucător submediocru, de ce tatăl său se expune și își distruge credibilitatea (Gheorghe Hagi l-a criticat pe selecționerul Edward Iordănescu pentru neconvocarea lui Ianis la primele meciuri ale naționalei mari din preliminariile Euro 2024; amintim că Ianis a prins doar 3 meciuri în actuala ediție a campionatului scoțian, la Rangers, având în vedere că a fost accidentat – n. red.)?

Hagi este de mult timp în vâltoarea subiectivității și, chiar dacă timpul se scurge inexorabil (Ianis are deja 24 de ani), încă nu vrea să accepte evidența. Este ca acei părinți care își meditează copiii la toate materiile încercând să îi facă genii și își dau seama, întotdeauna prea târziu, că sunt complet lipsiți de inteligență.

IANIS, CĂPITAN DE ECHIPĂ LA 15 ANI

Și în acest caz, Hagi e convins că fiul sau mustește de talentul caracteristic unui decar (un număr 10 – n. red.), postul pe care îl iubește din tot sufletul lui de părinte iubitor. Nu mi-a plăcut încă de când l-a făcut căpitan la Viitorul, la 15 ani. Atunci nimeni nu a considerat acel fapt penibil, la fel cum se întâmplă la fiecare decizie a lui Gigi Becali în perioada curentă. În “mârlănia” lui fără margini, l-a jignit pe Alexi Pitu, arătându-ne care e diferența dintre odrasla lui de sânge (obligatoriu cea mai mare și tare) și ultima lui odraslă profesională, un copil pe care a încasat totuși 2 milioane de euro (de la Bordeaux, o fostă campioană a Franței aflată în prezent în a doua ligă franceză; ca o paranteză, Ianis a fost vândut contra unei sume asemănătoare la Fiorentina, în 2016, dar s-a întors la Viitorul la începutul anului 2018 – n. red.) și care trebuie susținut în speranța că ne va surprinde, și ca un jucător român împiedicat (ca toți jucătorii români, de altfel), va reuși într-un campionat mai de Doamne Ajută!.

PERIPEȚIILE LUI GEORGE GANEA

Să ne aducem aminte unde joacă George Ganea, fiul colericului și exageratului Ionel. Joacă la FCU (Craiova – n. red.), după ce a venit de la Argeș, care îl luase de la Viitorul (așa merită numită, e singurul merit al lui Hagi, a creat un brand mai puternic decât Farul, dar a cedat unei nostalgii comuniste). Acolo devenise fără valoare dupa ce tatăl lui a avut o reacție identică cu a lui Hagi. “De ce nu joacă mai mult?”. “Întrebați-l pe Gică de ce nu joacă!”. Care a fost consecința? Că și-a luat talpa de la Constanța (a plecat la FC Argeș, în returul campionatului 2021/2022 – n. red).

ÎNVĂȚĂTURILE LUI GEORGE ORWELL

Deci, cum spunea George Orwell în Ferma animalelor: ”Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”. Ianis e cel mai egal la Constanța, dar, din fericire, e doar egal în sediul unde este șef Iordănescu. Trebuie să se grăbească, “întunericul vine”, cum spunea Nae Ionescu într-o celebră prefață.

Adrian Stamate

Previous Post

No Comments

Leave a Reply