Legende, RUBRICI, Statistici

Valentin Iliev – sau 10 de ani de la prima și singură dublă a unui jucător străin în Clasicul României

În urmă cu 10 ani, Steaua (încă neafectată juridic de scandalul cu palmaresul și armata) traversa un nou episod al derbiului României cu Dinamo București. Mai precis, o partidă așteptată de peste 47.000 de suporteri aflați pe Arena Națională din București (mai exact 47.698), cu un arbitru renumit la centru – portughezul Olegario Benquerenca.

Lusitanul era nimeni altul decât omul care a gestionat sfertul de finală controversat dintre Uruguay și Ghana de la Mondialul african din 2010, unde Luis Suarez a primit un cartonaș roșu pentru henț în careu în ultimul minut, care a împiedicat calificarea africanilor și a dus partida la o serie de lovituri de departajare, care a calificat în schimb echipa sud-americană în careul de ași.

Oaspeții de la Dinamo erau antrenați de italianul Dario Bonetti, cu care la o săptămână mai târziu aveau să câștige ultimul trofeu important din palmares – Cupa României în fața Rapidului. Revenind la derbi, peninsularul a început cu Naumovski – Luchin, D. Grigore, Scarlatache, Pulhac – C. Matei, Kone, L. Rus, Curtean – M. Niculae (C), M. Alexe. Țucudean, Strătilă și Mușat au intrat în a doua repriză în locul lui Alexe, Matei, respectiv Pulhac.

De partea cealaltă, salvatorul de conjunctură și actualul director tehnic al Federației Române de Fotbal, Mihai Stoichiță a început cu o partitură tactică similară precum a dinamoviștilor – 1-4-4-2 – cu Tătărușanu în poartă, Martinovic, Iliev, Geraldo și Latovlevici în defensivă, Chipciu, căpitanul Bourceanu, Chiricheș și C. Tănase la mijloc, iar în atac cu Tatu și Rusescu. Mihai Costea, Răduț și Bicfalvi au intrat în locul lui Rusescu, Tatu, respectiv Bicfalvi, la fel ca dinamoviștii, în repriza secundă.

Primul gol a fost marcat de dinamoviști în minutul 21 prin Alexandru Curtean, iar steliștii au egalați la final de primă repriză în minutul 43 prin Raul Rusescu de la punctul cu var, stabilind scorul pauzei, 1-1. Steliștii au preluat conducerea prin fostul internațional bulgar Valentino Iliev, adus de la Craiova, cu un prim gol în minutul 48 și continuat un sfert de oră mai târziu cu un al doilea gol în minutul 64. Ultimul și încercare de revenire a dinamoviștilor a venit pe final de meci, prin Țucudean (min. 86).

Steaua – Dinamo 3-2 (1-1). 17 mai 2012. Liga 1 – etapa a 33-a – sezonul 2011-2012.

Nefericiții sau rezervele nefolosite rămași pe cele două bănci: Răzvan Stanca, Florin Gardoș, Paul Pârvulescu, Tiberiu Bălan la Steaua și Cristian Bălgrădean, Iulian Tameș, Ionel Dănciulescu, Cosmin Moți la Dinamo. Latovlevici a fost singurul avertizat de la viteziști (min. 73), iar la dinamoviști, doar marcatorii au primit cartonaș galben (min. 34 și 90+3).

Revenind la Iliev, el nu a fost însă primul jucător străin care a înscris într-un clasic Steaua – Dinamo, premiera aparținându-i lui Sulejman Demollari în octombrie 1991, când acesta a reușit golul victoriei într-o partidă pe teren propriu. De atunci, niciun jucător din afara spațiului românesc nu a mai reușit să bifeze o dublă în derbi, fie că s-a jucat în campionat, cupa sau cupa ligii.

Din păcate pentru Iliev, acel derbi a fost ultima experiență de acel gen pentru că în vara lui 2012 a ajuns în Ucraina la Volyn Lutsk cu un alt grup de jucători români și străini care au activat în campionatul intern, ca peste patru ani să se retragă definitiv din fotbal la Universitatea Craiova. Din 2016 poartă treningul de antrenor, principal sau secund, una dintre experiențe fiind chiar la noua echipă a Craiovei la sfârșitul deceniului trecut.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply