Jack Johnson a fost unul dintre cei care au pus bazele boxului profesionist. Spre deosebire de cum e în prezent, boxul de altădată era mult mai dur.
O luptă avea și 15 runde, nu 12, iar pugiliștii se băteau efectiv cu mâinile goale. În lipsa mănușilor, meciurile se lăsau cu oase fracturate, nasuri sparte, pierderea danturii și chiar leziuni ale organelor interne. În ciuda acestei durități, i se spunea „nobila artă”, deoarece pentru mulți era șansa unui trai mai bun, era ocazia de a învăța că boxul nu este egal cu bătaia și că fiecare mișcare trebuie gândită.
Titi Dumitrescu, boxer care a reprezentat România la Melbourne 1956 (unde a luat medalia de bronz), spunea foarte frumos într-un interviu acordat lui Octavian Pescaru următoarea frază „e un sport pe care trebuie să știi când să-l începi, dacă să-l începi și mai ales când să-l termini, altfel poate fi urât”.
Asemeni multor grei ai ringului, Jack Johnson a avut un sfârșit dramatic. ”În această zi, în 1946, primul boxer de culoare care a cucerit centura mondială la categoria grea își pierdea viața la 68 de ani în urma rănilor suferite după un accident rutier, în apropierea orașului Raleigh (Carolina de Nord)”, se arată în scurta istorioară publicată de cei de la Boxing History.
Foto: Facebook Boxing History
Similare
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de cinci ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Eita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o anul trecut, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro.
No Comments