Nu sunt fanul lui Dan Alexa, și nu mă voi lega de bârfe, însă am remarcat câteva momente interesante din cariera lui de jucător. Un punct de reper este partida dintre Rapid și PSV Eindhoven, din grupele Europa League, ediția 2011/2012.
Ar fi fost prea frumos, ca să-l citez pe maestrul Ioan Chirilă, dacă echipa antrenată atunci de Răzvan Lucescu se impunea în fața olandezilor.
Rapid avea 3 puncte după 1-0 în prima etapă cu Hapoel Tel Aviv, gol cu capul Ovidiu Herea, în deplasare. Tot cu capul a înscris și Dan Alexa. Și se auzea destul de puternic vocea crainicului de la stadion, asta și datorită asistenței scăzute. Eram în clasa a 11-a pe atunci și locuiam în Apahida, o localitate foarte apropiată de Cluj. A fost primul gol marcat de o echipă românească și de un fotbalist român pe noul Stadion Național. Primul gol s-a dat în meciul Oțelul – Benfica 0-1, din Liga Campionilor, și i-a aparținut lui Bruno Cesar, mijlocaș brazilian legitimat în prezent la Vasco da Gama, din țara natală.
Din păcate, PSV a egalat înainte de pauză prin Bouma. Credeam că va ieșit măcar o remiză, însă nu a fost așa. Chiar înainte de prelungiri, suedezul Toivonen a făcut 2-1, apoi a venit și cireașa de pe tort de la slovenul Matavz, care va înscrie în poarta Rapidului și în retur (2-1, gol Deac pentru giuleșteni), alături de bulgarul Manolev (coleg cu Keșeru în prezent la Ludogoreț). Ar mai fi de punctat că PSV îl avea pe atunci în lot pe Wijnaldum, care e titular la Liverpool și unde a cucerit trofeul Uefa Champions League.
Rapid a terminat pe 4 acea grupă, din care a mai făcut parte și Legia Varșovia, cu doar trei puncte (obținute în urma victoriei cu Hapoel, despre care am vorbit mai sus). E o amintire așa, mai haioasă cu Alexa, în deplasarea cu Legia Varșovia. Rapid a pierdut cu 1-3 acolo, iar golul formației din Giulești a venit din gheata lui Teixeira. Alexa s-a ales cu un cartonaș roșu și a ieșit plângând de pe teren.
Tot sub comanda lui Răzvan Lucescu, la începutul lui 2011, însă la prima reprezentativă, Alexa a înscris primele și singurele sale goluri pentru tricolori. România era condusă cu 0-2 de Ucraina, iar Dan Alexa a marcat de două ori într-un timp destul de scurt. Ai noștri puteau chiar să câștige. Zicu scăpase pe contraatac, dar nu a fructificat ocazia.
Anul trecut, când a fost la Astra pe banca tehnică, Dan Alexa a înregistrat trei rezultate interesante. 3-2 cu CFR Cluj, 2-1 cu FCSB și 3-2 cu Dinamo.
Foto: Rui Duarte (stânga), în duel cu jucătorul lui PSV, Marcel Ritzmaier/sursă: getty images
Similare
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de șase ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV (actualul Look Sport+), unde am mai îndeplinit funcția de editor al site-ului looksport.ro, al paginii de facebook Look Sport și al canalului de YouTube cu același nume, dar și de coordonator al jurnalului de sport. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Elita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o în 2020, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro. Tot din anul 2020, din luna decembrie, coordonez săptămânal Rezumatele Etapei din Liga 1. Din luna ianuarie 2021 sunt și producător al emisiunii Look Sport Special, unde difuzez cele mai importante declarații de la meciurile de fotbal din Liga 1, de la partidele echipelor naționale de seniori și de tineret, dar și din interviurile realizate de mine în format video sau prin telefon. Tot în 2021 am mai început o colaborare cu redacția de sport a postului Prima TV.
No Comments