VIDEO | Petrescu și visul american. Astăzi s-au împlinit 26 de ani de la golul marcat împotriva gazdei Campionatului Mondial: ”Sunt foarte bătrân”
Mi-am amintit în această dimineață că se împlinesc 26 de ani de la victoria României împotriva Statelor Unite, a doua de la Cupa Mondială 1994, organizată chiar de yankei.
Știind că va fi o conferință de presă, m-am gândit să-i împrospătez puțin memoria lui Dan Petrescu. Nu puteam fi prezent, datorită restricțiilor impuse odată cu venirea pandemiei, dar am trimis întrebarea către ofițerul de presă.
Printre amintirile cu Bergodi din perioada când îl avea adversar în Italia, visul de a-l transfera pe Sergiu Buș la CFR Cluj (golgheterul de la Gaz Metan, cu 10 reușite, și totodată fost jucător al echipei clujene), impresiile despre semifinala dintre Dinamo și FCSB (0-3, în prima manșă) și memoriile despre regretatul Ionuț Popa (un antrenor cu un simț al umorului cum rar mai întâlnești și capabil să obțină uneori niște rezultate uimitoare), tehnicianul din Gruia a retrăit și unul dintre cele mai importante goluri din cariera sa. Cel cu Statele Unite, pe faimosul Rose Bowl din Pasadena, în fața a zeci de mii de americani, și dintr-un unghi destul de dificil. Pentru a fi siguri de prezența în optimi, tricolorii pregătiți de Anghel Iordănescu aveau nevoie de o victorie cu țara gazdă. Și au obținut-o.
”26 de ani (de la golul cu naționala Statelor Unite – n. red.)? Înseamnă că sunt foarte bătrân dacă au trecut 26 de ani. A fost o zi superbă pentru cariera mea, pentru viața mea și, sunt convins, pentru toată țara românească care a ieșit în stradă să se bucure pentru această victorie minunată chiar acasă la americani. Să-i batem cu 1-0 a fost ceva extraordinar. Dacă nu-i băteam, nu eram siguri, dar așa cu victoria am fost siguri că ne calificăm.” Dan Petrescu, fost fundaș al echipei naționale de fotbal a României
Visul american a continuat în optimi, unde România elimina Argentina (3-2) și devenea revelația Campionatului Mondial. Din păcate, drumul s-a oprit în sferturi, la acele penalty-uri cu Suedia.
Salut! Numele meu este Robert Popa și sunt un tânăr jurnalist în căutare de noi provocări. Lucrez în presă de aproape cinci ani, perioadă în care am scris preponderent pe sport. Am o meserie în care îmbin utilul cu plăcutul. Să mergi la evenimente precum meciurile echipei naționale de fotbal în calitate de reporter, să intervievezi mari personalități din sport și să-ți vezi numele în ziar e un lucru extraordinar. E ceva care te motivează și, în același timp, care te responsabilizează. Am început să scriu încă de la 20 de ani, pe un blog personal. Primul ziar la care am colaborat este Presa Locală, unde am activat timp de aproape două luni în 2016. Din 6 iulie 2016 și până pe 8 ianuarie 2018 am fost redactor pe sport la Ziua de Cluj. În perioada 20 februarie 2017 - 29 mai 2017 am moderat emisiunea ZIUAlive, în fiecare luni, pe teme de sport. Am fost, de asemenea, colaborator al postului de radio Realitatea FM Cluj. Aici, în fiecare zi de luni, am participat la emisiunea 1 la 1, discutând tot despre sport, în perioada 18 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018 :) În ianuarie 2018 am scris la Gazeta Sporturilor. Această colaborare am reluat-o în 2019, cu ocazia unui material despre Ioan Onacă, singurul supraviețuitor al echipei Arieșul Turda din finala Cupei României 1961. Turdenii s-au impus cu 2-1 împotriva celor de la Rapid, după ce au revenit de la 0-1. Vreau să adresez mulțumiri redacției GSP pentru anii în care au implementat Jurnalisport, un proiect care oferea oricui posibilitatea să scrie la cel mai prestigios ziar de sport din țară. Din 23 ianuarie 2018 sunt reporter la Look TV. Pe parcursul anului 2019 am mai publicat materiale în revista Eita României, pe citynews.ro și casiansoneriu.ro. Tot în 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism cu tema ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă”. Lucrarea am publicat-o anul trecut, la editura clujeană Accent. Din 22 octombrie 2020 semnez texte în publicația Cjsport.ro.
No Comments