Legende, RUBRICI, Statistici

Special: Doru Isac sau 60 de ani de viață pentru craioveanul care l-a depășit pe Badea Cârțan în fotbal

Craioveanul născut pe 14 iulie în urbea oltenească este unul din cele mai interesante personaje din fotbalul românesc, atât prin obscuritatea și misterul format de-a lungul anilor din cauza lipsei de interes a presei, cât și a traseului său aventurier care aduce aminte de romanele lui Jules Verne sau filmele cu Indiana Jones, în care el juca rolul exploratorului. Deși nu se știu multe despre perioada lui ca jucător, remarcabilă este experiența pe care a început-o la 28 de ani.

Olteanul are un master în știință (Universitatea din Craiova), diplomă pentru aplicații IT în afaceri și comerț (Universitatea Nancy II Franța), a urmat cursuri de doctorat la Universitatea Kanazawa (Japonia) și a obținut titlul de doctor în analiza cognitivă a fotbalului la Universitatea Chukyio din Nagayo (Japonia). În tot acest timp și-a cultivat experiența de antrenor în sectorul juvenil.

Prima dată a început la Academia clubului francez Nancy (1990-91), cu doi ani înainte să vină Laszlo Boloni, director tehnic la AS Lillebone (1991-92, Franța), antrenor principal la academiile japoneze Makki și Rissho (1992-1997), antrenor principal și director tehnic pentru dezvoltare juvenilă la Nagoya Grampus Eight (1997-2002, Japonia), unde a colaborat îndeaproape cu Carlos Queiroz.

În perioada 2003-2013 a activat în Arabia Saudită (antrenor U18 la Al Hilal între 2003 și 2004 și antrenor principal la Al Tai între 2012 și 2013) și Qatar (antrenor U18, U20 și principal la Al Sadd între 2004 și 2007, Umm Salal între 2008 și 2009, echipa națională olimpică între 2010 și 2012. Vorbitor de japoneză, engleză, franceză și italiană, din 2013 până la mijlocul anului 2014 a lucrat la nivel de juniori în cadrul clubului francez OGC Nice.

Isac a publicat mai multe lucrări de specialitate, printre care “Importanța dezvoltării fotbalului în societatea modernă” (Universitatea Nancy, 1992), “Bazele științifice, tehnicile și principiile mecanice ale metodei Mezieres în recuperarea sportivă” (1997, Japonia) și “O nouă metodă pentru analiza jocurilor de fotbal”, lucrare pentru care a primit Premiul FIFA la Congresul forului mondial din Kuala Lumpur (2000), iar la nivel de trofee se poate bucura de rezultate impresionante pentru un anonim.

Craioveanul are în palmaresul de antrenor titlurile de campion al Japoniei la U18 (2001), al Arabiei Saudite la U18 (2004) și al Qatarului la U20 (2005, 2006, 2007) și la seniori (2008), fiind secundul și colaboratorul lui Co Adriaanse și Bora Milutinovic la Al-Sadd, ultimul fiindu-i și mentor într-una din lucrările științifice publicate pe continentul asiatic.

Unul din cele ciudate momente din cariera sa nu avea cum să nu vină decât din România, în a doua jumătate a anului 2014, când pe baza unei selecții făcute în urma CV-ului, ca urmare a alegerii lui Răzvan Burleanu ca președnte al FRF-ului, mulți dintre selecționerii naționalelor de copii și juniori au fost schimbați când schimbul de generații nu s-a realizat. El a surprins în cele câteva luni petrecute atât presa, cât și oamenii din fotbal, mai ales cei care au rude cu nume sonore precum Hagi.

Isac a fost numit la mijlocul anului 2014 în fruntea naționalei de juniori U-19, unde a începuse un proces de selecție care a avut la bază 190 de jucători, din care au venit 62 de jucători, iar el a ales pentru perioada de trialuri și verificări 32 de jucători, de la toate nivelurile, inclusiv ligile județene. El și-a pus jucătorii să facă curățenie după antrenamente, le-a prezentat exerciții inedite, de posesie, de coordonare în grup, lucruri pe care mulţi nu le mai văzuseră, construcţie din careu la poarta adversă, fără adversar; cerea execuţie din prima și îi motiva comparându-i cu germanii și francezii.

Până să devină selecționerul naținalei de juniori a României, el a fost antrenor în Singapore la Clementi Khalsa, unde a terminat la mijlocul clasamentului și a mai avut o experiență în perioada sezonului 2002-2003 cu Mircea Rednic, la Rapid București, în sezonul câștigării ultimului titlu de campioni de către giuleșteni dar nu a rămas mult din cauza sistemului românesc privind pregătirea, organizarea și dezvoltarea fotbalului.

Ca selecționer al României, a obținut trei înfrângeri din trei meciuri în grupa de calificare pentru Campionatul European din 2015, 0-1 cu Cipru, 0-1 cu Muntenegru, 1-3 cu Georgia, după un debut nefericit într-un amical cu Anglia, scor 0-6. Per total, echipa sa a marcat un singur gol și a primit 11, fiind găsit responsabil la finalul toamnei și dat afară de președintel Răzban Burleanu. Printre jucătorii folosiți în acei meciuri pot fi enumerați: Cristi Manea, George Pușcaș (singurul care a marcat), Andrei Ivan, Alexandru Tudorie, Silviu Balaure sau Robert Căruță.

Din fericire, asta nu l-a împiedicat să-și continue aventura fotbalistică și de viață, folosindu-se de licența UEFA A pe care o avea și licența USSF din Statele Unite ale Americii, unde avea să petreacă doi ani la clubul Dynamo Houston din Texas în calitate de antrenor al academiei clubului american. Perioada aceea l-a ajutat enorm, deoarece când a aplicat pentru un post de antrenor în cadrul academiilor de fotbal afiliate lui Manchester City, a fost acceptat instantaneu.

Englezii l-au ales ca director sportiv la clubul afiliat din Japonia,  Yokohama F. Marinos, unde a stat doi ani între 2016 și 2018, într-o perioadă când antrenorul echipei era un francez pe nume Erick Mombaerts, timp în care cea mai bună performanță a clubului a fost în semifinalele Cupei, cu clasări în jurul mijlocului clasamentului. Teruhito Nakagawa este unul din cele mai bune talente promovate din acea perioadă, cu care echipa a ieșit campioană a Japoniei în 2019.

Ultima și probabil cea mai mare onoare din cariera sa a primit-o în primăvara alui 2019, când a fost numit directorul tehnic al Federației Indiene de Fotbal, responsabil de dezvoltarea fotbalului pe toate structurile piramidale de la juniori la echipele de fotbal feminin, inclusiv naționala mare, venind în aceeași perioadă cu noul selecționer, croatul Igor Stimac. Unul din principalele lui responsabilități a fost pregătirea fotbalului feminin pentru turneul mondial din 2022, la juniori U17, găzduit de aceștia.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply